Gündem


Kocaeli’nin Gebze ilçesinde meydana gelen ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği bina çökmesine ilişkin soruşturma sürerken, yerel bilirkişi raporunun ardından ikinci bir teknik raporun daha hazırlandığı ortaya çıktı.

#video_9733097#

Binanın çökme anı güvenlik kameralarına böyle yansımıştı

ÇELİŞKİLERİ GİDEREN RAPOR

Farklı üniversitelerden uzmanların yer aldığı bilim kurulu tarafından hazırlanan rapor, ilk bilirkişi raporundaki çelişkileri gidermeye yönelik kapsamlı teknik analizler içeriyor.  Raporda, çöken binanın eski dere yatağı ve kontrolsüz dolgu zemin üzerine inşa edildiği, temel sisteminin ise yüzeysel ve yetersiz olduğu bilgisi yer alıyor. Ayrıca binanın beton dayanım değerinin projede öngörülen seviyelerin altında kaldığı ve bu durumun taşıyıcı sistemini zayıflattığı vurgulanıyor.

YER ALTI SUYU ZEMİNİ BOŞALTTI

Rapordaki teknik değerlendirmelerde, yer altı su seviyesindeki değişimlerin zamanla zemin içinde boşluklar oluşturduğu belirtildi. Bu sürecin, temel altındaki taşıyıcı zemini zayıflatarak yapının stabilitesini olumsuz etkilediği ifade edildi.

METRO İNŞAATI ETKİSİ SINIRLI

Raporda, metro inşaatının çöküş üzerindeki etkisine ilişkin iddialar da değerlendirildi. Raporda yer alan bilgilere göre, çalışmalarda ölçülen zemin hareketi maksimum 5 santimetre ile sınırlı kaldı. Bu değer, ani ve büyük ölçekli bir çöküşü açıklamak için yetersiz bulundu. Zemin oturmalarının ise yönetmelik sınırları içinde kaldığı belirtildi

TÜNELLERDE HASAR YOK

Metro tünellerinde yapılan incelemelerle ilgili bölümde, çatlak, deformasyon veya kayma tespit edilmediği, su sızıntısına rastlanmadığı, yapısal bozulma ve eksenel sapma bulunmadığı bilgisi yer aldı. Rapora göre, tüneller sağlam kaya birimi içine inşa edilmiş ve yüzeydeki yapılarla etkileşimi kabul edilebilir sınırlar içinde kalmıştı.

İLK RAPORA ELEŞTİRİ

Bilim kurulunun hazırladığı teknik raporda, ilk yerel bilirkişi raporunda metro inşaatına ilişkin değerlendirmelerin büyük ölçüde varsayımsal olduğu ve yeterli teknik veriyle desteklenmediği vurgulandı.

İLGİLİ HABER

Gebze'de çöken binada, su kuyusu, obruklar ve zemin olağan şüpheli 

patronlardunyasi.com