Türkiye'nin en büyük müşterilerinden birisi olduğu dünyanın en büyük doğalgaz üretici ve ihracatçısı konumundaki Rus şirketi Gazprom, doğalgazda petrole paralel gözlenen fiyat artışı, artan ihracatın verdiği destekle piyasa değeri itibarıyla üçüncü büyük şirket oldu.
Rusya hükümetinin hakim ortak konumunda olduğu şirketin hisse senetlerinin yabancılar tarafından alınıp satılmaya başlandığı Ocak ayında 200 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşarak, dünyanın 8'inci büyük şirketi olan Gazprom, 28 Nisan kapanışı itibarıyla 270 milyar dolarla Microsoft'u geçerek dünyanın üçüncü büyük şirketi oldu. Microsoft'un hisse senetleri geçtiğimiz Cuma günü yüzde 11 gerilerken, piyasa değeri 246 milyar dolara indi.
Böylece dünyanın en büyük şirketleri sıralamasında ilk iki sıradaki enerji devi Exxon Mobil ve sanayi şirketi General Electric yerlerini korurken, Gazprom üçüncü, Microsoft dördüncü ve finans devi Citigroup beşinci oldu. Cuma günkü kapanışa göre ExxonMobirin piyasa değeri 381 milyar dolar, GE'nin piyasa değeri 358 milyar dolar ve Citigroup'un piyasa değeri 244 milyar dolar düzeyindeydi.
Avrupa'da büyüyecek
Gazprom'un halen en büyük müşterilerinden birisi konumundaki Türkiye, yıllık doğalgaz tüketimi olan 26.8 milyar metreküpün yüzde 65'ini bu şirketten sağlıyor.
Türkiye geçen yıl Gazprom' dan 16.5 milyar metreküp doğalgaz ithal etmiş, bunun karşılığında 3 milyar 340 milyar dolar ödemişti. 2005 yıl sonu itibariyle Türkiye'nin yıllık elektrik enerji üretiminin yüzde 44.84'lük bölümünün doğalgaz çevrim santrallarından kaynaklandığı dikkate alındığında, bu şirketle yapılan anlaşmalarda uygulanan fiyat enerji maliyetleri konusunda belirleyici nitelik taşıyor. Türkiye adına Botaş'ın Gaz-prom'la yaptığı anlaşmada doğalgazın metreküp satış fiyatı 260 dolar düzeyinde bulunuyor. Gazprom'un doğalgaz fiyatlarını artırması halinde, Türkiye'nin elektrik fiyatlarını yukarı çekmesi gündeme gelebilecek.