Gündem


Kurtuluş Savaşı’nda düşmana geçit vermeyen gazi şehir Gaziantep sonraki yıllarda da ekonomide de ciddi atılımlar yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayan şehirlerden biri oldu.

Gaziantep’te 6 Şubat 2023 depreminden komşuları kadar olmasa bile yine de olumsuz etkilendi. PD’ye konuşan Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, depremin ilk günlerinde bütün ticari hayatın durduğunu hatırlattı ve devamında şöyle konuştu:

“Gaziantep merkezde yıkım ve can kaybı azdı ancak biz komşularımızla varız… Gaziantep deprem bölgesinin üretim, ihracat ve lojistik üssüdür. Diğer illerle güçlü ticari bağları var. Her il bölgedeki ekonomik sistemin bir parçası. Hal böyleyken parçalardan biri dahi zarar görse bütünün bozulması kaçınılmaz oluyor. Evet; Hatay’ımız, Adıyaman’ımız, Maraş’ımız kadar kayıp yaşamadık, fiziki hasar almadık… Ama diğer illerde vefat edenler, işyeri yıkılanlar bizim müşterimiz, tedarikçimiz, bayimizdi. O sebeple deprem sonrası desteklerin bu şekilde değerlendirilmesini Gaziantep merkezin kapsam dışı bırakılmamasını dile getirmiştik.”

      Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Yıldırım

“TAM TOPARLANMA UZUN SÜRE ALACAK”

Destekler sınırlı kalsa bile Gaziantep’in yeniden ayağa kalkmak için var gücüyle çalıştığını söyleyen Yıldırım, “Meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve tüm kurumlarla birlikte el ele vererek Gaziantep’te ticari hayatın normale dönmesiyle ilgili önemli çalışmalar yaptık. Örneğin hala çalışmalarına devam eden ki devam etmek zorunda çünkü tam toparlanma uzun süre alacak, Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi’ni bölgenin sosyo-ekonomik ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapmak üzere kurduk” dedi.

Depremin ardından bir yıl geçtiğini anımsatan Yıldırım, “Gaziantep merkezde normale dönüşü sağladık ancak hasar alan Nurdağı ve İslahiye ilçelerimizde ticari hayatın normal seyrine döndüğünü söyleyemeyiz” dedi ancak devamında şu iyi haberleri verdi:

Gaziantep'te depremde 134 kişinin öldüğü sitede detaylı zemin etüdü  yapılmadığı belirlendi

        Gaziantep'te depremde 134 kişinin öldüğü Ayşe Mehmet Polat Sitesi'si

İHRACATIMIZI TOPARLAMAYI BAŞARDIK”

“İhracatımızı hızlı bir şekilde toparlamayı başardık. 2022 yılında Türkiye ihracatının %4,6’sını gerçekleştiren Gaziantep, 2023 yılında 10 milyar 71 bin dolar ihracat ile Türkiye ihracatına %4,5 katkı sundu. Ancak toplam ihracatımız geçen yıla göre %4,3 kayıp yaşadı. Depremin etkileri, ulusal ve küresel ekonominin içinde bulunduğu durumu düşününce Gaziantep başarılı bir iş çıkardı. “

Gaziantep ölü sayısı kaç? 6 Şubat depreminde Gaziantep kaç kişi öldü? -  Haberler

DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR

Gaziantep’te de depremden sonra en önemli sorun iş gücü kaybı. “Deprem elbette bölgenin iş gücü piyasasını da olumsuz etkiledi” diyen Yıldırım, “Özellikle nitelikli iş gücü ve ara eleman konusu tüm iş insanlarımız için süregelen bir sorundu. Deprem dolayısıyla özellikle deprem bölgesi illerinden Hatay, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş başta olmak üzere diğer illere iş göçü oldu. Deprem öncesinde ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücüne bugünkü ihtiyaç daha fazla kabul etmek gerekir ki depremden dolayı ülkemiz de zor günler geçirdi. Fakat üreticinin, sanayicinin, işverenin yükü giderek ağırlaşıyor. Asgari ücretin ve girdi maliyetlerinin artması işletmelerimizin sürdürülebilirliğini riske atıyor. Dolayısıyla desteğe ihtiyacımız var. “

patronlardunyasi.com