Havacılık uzmanı duayen gazeteci Uğur Cebeci bugünkü haberi ile bizi Floransa Amerigo Vespucci Havalimanı’nda bir yolculuğa çıkartıyor.
İtalya’nın Floransa kentinde hayata geçirilen yeni nesil havalimanı projesi, klasik terminal anlayışını kökten değiştiriyor. Amerigo Vespucci Havalimanı’nın yeni terminali, çatısında kurulacak yaklaşık 8 hektarlık üzüm bağıyla yalnızca mimari değil, zihinsel bir dönüşümün de sembolü.
Projenin arkasında dünyaca ünlü mimarlık ofisi Rafael Viñoly Architects var. Ancak buradaki asıl mesele estetikten çok daha fazlası.
Bu proje bir “terminal” değil…
Bir yaklaşım.
Çünkü bu yapı, beton ve çeliğin hâkim olduğu havalimanı kültürünü, doğayla bütünleşen bir modele dönüştürüyor.
38 SIRA ASMA ÇATIYA TAŞINAN TARIM
Terminalin çatısı sadece yeşil alan değil; aktif bir üretim sahası olacak. Yaklaşık 38 sıra asma yetiştirilecek. Üzümler ise terminalin altında yer alacak özel mahzenlerde işlenecek ve yaşlandırılacak.
HAVALİMANI DEĞİL KAMUSAL ALAN
Proje, yalnızca uçuş operasyonlarına odaklanmıyor. Geniş kamusal alanları, sosyal etkileşim bölgeleri ve şehirle kurduğu fiziksel bağ ile havalimanını bir “yaşam alanı”na dönüştürüyor.
Yeni hafif raylı sistem bağlantısı ile terminal doğrudan şehirle entegre olacak.
Yani yolcular sadece bir noktadan diğerine gitmeyecek…
Bir üretim hikâyesinin içinden geçecek.
TEKNİK GÜÇ EKOLOJİK VİZYON
-Pist yeniden düzenleniyor
-Modern uçaklara erişim artıyor
-Operasyonel kapasite büyüyor
-LEED Platinum sertifikası hedefleniyor
Yani proje sadece “yeşil” değil, aynı zamanda yüksek verimlilik odaklı.
Floransa’daki bu proje, aslında daha büyük bir sorunun cevabı:
Bir yapı sadece işlev mi görmeli, yoksa yaşadığı coğrafyanın ruhunu mu taşımalı?
Bu terminal, İtalya’nın tarım geleneğini modern mimariyle buluşturuyor.
Dünyaya ise şunu söylüyor:
“Havalimanı dediğin sadece kalkış noktası değildir.”
patronlardunyasi.com