Patronlar


Ramazan Davulcuoğlu, kabına sığamayan işadamlarından. Aslında hukuk eğitimi alarak, avukatlık yapmaya hak kazanmış olmasına rağmen, verdiği ani bir kararla baba mesleğine dönmüş. 
 
Bir yandan avukatlık yaparken diğer yandan da bilfiil iş hayatında yer alan Davulcuoğlu, iki yılın sonunda kendini çağıran sorumluluklar sebebiyle aile işine geri dönmüş. O günlerden kazandığı avukatlık deneyimlerden bugün bile faydalandığını söyleyen Ramazan Davulcuoğlu, Alfemo'da ağabey Ali Davulcuoğlu'nun önderliğinde kardeşi Şaban Davulcuoğlu ile birlikte çalışıyor.

Alfemo'nun hikâyesi yaklaşık 35 yıl öncesine gidiyor. Baba Yusuf Davulcuoğlu, 1976 yılında Yeşildağ Mağazacılık Şirketi'ni kuruyor. Çok geçmeden de bu dünyadan göçüyor. İşin başına o yıllarda daha çok genç bir delikanlı olan Ali Davulcuoğlu geçiyor. Ramazan Davulcuoğlu, o günleri anlatırken, iki yıl önce kaybettikleri rahmetli annelerinin zor günlerde kendilerini nasıl bir arada tuttuğunu ve işin yürümesi için nasıl mücadele verdiğini hatırlıyor. Bugün üç kardeş tarafından yönetilen dünün tek dükkânlık Yeşildağ Mağazacılık Şirketi, gelişen süreçte satışlarıyla birçok markanın Türkiye satış birinciliğini elde ediyor. 1976'da İzmir'de temelleri atılan Alfemo, halen mobilya ve beyaz eşya perakende mağazalar zincirinde büyüme stratejisini sürdürüyor.

Fırsatı gördüler, farklı alanlara yatırım yaptılar

Davulcuoğlu kardeşler 1989'da perakende mağazacılık işinin yanı sıra Yatpa AŞ'yi de kurarlar. Şirketin amacını da tüm Ege Bölgesi'nde yatak ve uyku gereçleri toptan satışını gerçekleştirmek olarak belirlerler. Sektördeki gelişmeleri izleyen

Davulcuoğlu kardeşler, 1993 yılında paradigmalarını değiştirir ve toptan satış işinden üretime geçerler. İşadamlığından sanayiciliğe geçiş anlamına da gelen bu kararın nasıl alındığı sorulduğunda, "Biz bayilerimizi, tüketicilerimizi iyi anlarız çünkü ben de okuldan çıktığımda mağazaya gelir ve müşterilere hizmet verirdim. Bu sebeple de satışı öğrenirken analiz etmeyi ve empati yapmayı da öğrenmiştik. Dinlemeyi iyi biliriz. Daha o günlerde sattığımız markalarda pek iddiamız olmasa bile gördük ki satış rekorları kırıyor ve birincilikler alıyoruz. Yine o yıllarda bir yatak markasının Ege Bölgesi temsilciliğini alıp pazarın yüzde 50'sini de kısa sürede kapsayınca gördük ki mağazacılıktan toptancılığa işin satış bölümünü iyi yapıyoruz. Ayrıca yurtdışına gidiyor ve fuarlarda markalaşmış mobilyaları görüyorduk.

Markalı ürünleri satmaya karar verdik ve yurtdışından çocuk mobilyaları getirdik. Bu bir denemeydi. Baktık ki çok iyi satılıyor, neden biz de bu konuda yatırım yapmayalım dedik. Çocuk mobilyasıyla başlayan fikir tüm mobilyalarda entegre bir biçimde devam etti. Bu süreçte epey zorlandık ama işin başında kararları kılı kırk yararak veren ağabeyimiz Ali Davulcuoğlu vardı. 180 metrekarelik bir mağazadan entegre bir üretim tesisine geçmek elbette pek de kolay değildi. Ancak ağabeyimizin önderliğinde bu süreci de atlattık.

Biz daha çok genç yaşlarda müşterimizin markalı ürünlere daha fazla ödemeyi kabul ettiğini de görmüştük. Ne kadar iyi hizmet verirsek verelim müşteri, markası olmayan ürünlere pek itibar etmiyordu. Markalı ürün olmaya karar verince pazarlamaya yatırım yapmaya da karar vermiş olduk. Başlangıçta cironun neredeyse yüzde 9'unu pazarlama yatırımlarına ayırdık. Bu kararı vermemizde, üyesi olduğumuz meslek örgütlerinde aldığımız eğitimler de etkin oldu." diyen Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu, ilk üretim tesislerinin İzmir Sarnıç'ta kurulduğunu söylüyor.

Yaygın satış örgütü, kaliteli hizmet ve marka olmak

Davulcuoğlu kardeşleri farklı kılan en önemli özellik, sahip oldukları vizyon. Marka olmanın önemini pek çoklarından önce fark eden Davulcuoğlu kardeşler, Alfemo ve Armada isimlerini de öne çıkarmaya başlarlar. 1997'de koltuk ve kanepe üretiminin yanı sıra panel mobilyaya da yatırım yapan Davulcuoğlu kardeşler, Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin de en büyük yatırımlarından birini yaparlar.

Alman ve İtalyan teknolojilerini kullanarak Türkiye'nin entegre ilk panel mobil mobilya yatırımlarından birini gerçekleştirirlerken, mobilya sektörünün tüm alanlarında faaliyet göstermeye de başlarlar. İşlerin her biri kendi alanında başarıya imza atarken, Yatpa AŞ kurulduğu yıldan başlayarak Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından 'istihdam, yatırım, Ar-Ge ve ihracatta' sektörünün birincisi seçilir. Grup şirketleriyle birlikte halen 800 kişiyi istihdam imkanı sağlayan firma, 1998'de Simya Metal Ltd. ile demir-çelik sektöründe de yer almaya başlar. Bölgedeki en büyük şirketlerden biri olarak lazer kesim ve sac işleme yatırımlarını da büyütmeye karar veren grup, içinde yer aldığı tüm sektörlerde lider marka olma vizyonuyla çalışıyor. Grup olarak toplamda 120 milyon lira ciro yapan Alfemo'nun ihracatı 10 milyon dolar.

Bugün Türkiye'nin tüm il ve büyük ilçelerinde 150'si Alfemo Showroom olmak üzere, iletişimini pek yapmadıkları Armada markası ile birlikte toplam 400'ü aşkın satış noktasıyla hizmet veren şirket, 4 kıtada 60 ülkeye ihracat yapıyor.

Armada, Ege'de bölgesel bir marka olarak başka markaların ürünlerinin de satıldığı mağazalarda konumlandırılıyorken, Alfemo son yıllarda sadece kendisine münhasır mağazalarda satışa sunuluyor. Böylelikle Alfemo'nun marka algısını yukarıya çekiyor ama firmanın mobilyalarını satmak isteyen mağazacıları da küstürmüyorlar.

Armada, grubun savaşçı markası. Daha hızlı hareket edip pazarda rakiplere karşı bir duruş sergileyen, agresif fiyat politikalarıyla mücadele eden markayı farklı mobilya mağazalarında görmek mümkün. Üründe uzmanlaşmayı seçen Alfemo yatak markası olarak Sleeper ana markasıyla baza, başlık ve yastık gibi çeşitli ürünlerle tercihe göre yatak alternatifi de sunuyor. Grubun diğer markası Genç Alfemo ile dünyaca ünlü çizgi karakterleri ürünlerine taşırken, çocuklara da pek sık karşılanmayan tasarımlı şık öneriler sunuyor.

Ürün çeşitleriyle, "Alfemo, ürün değil bir yaşam biçimidir." diyen ve bu söylemleriyle iş yapış felsefelerini ortaya koyan Ramazan Davulcuoğlu, "Biz farklı tarzlara farklı ürünler sunarak geniş bir müşteri kitlesine ulaşmaya çalışıyoruz. Hedef kitlemiz, uygun fiyata tasarımlı ürünler almak isteyenler." diyor. Davulcuoğlu kardeşler arasındaki sorumluluk paylaşımı işlerdeki başarıyı getirirken, Ramazan Davulcuoğlu, iş hayatının yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşunda da görev yapıyor. Kurucu yönetim kurulu üyesi olduğu İzmir Genç İşadamları Derneği'nde, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu'nun başkanlığını ve ayrıca Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu'nun (TUSKON) Yönetim Kurulu başkan yardımcılığını ile Mobilya Sanayicileri Derneğinin de (MOSDER) Yönetim Kurulu Üyeliğini yapıyor.

Grubun yönetiminde finans ve mali işler yönetiminde ağabey Ali Davulcuoğlu bulunuyor. Üretim, pazarlama ve satışın başında Ramazan Davulcuoğlu var. Şaban Davulcuoğlu ise dinamik yapısına uygun bir işin başında. Mağazaların koordinasyonuna bakan Ramazan Davulcuoğlu, bayilerin istek ve taleplerini öngörerek üretim ve satışı hem şekillendiren hem de ilk eleştiren kişi oluyor. Bu çok değerli geri dönüşler de Alfemo yönetimi tarafından değerlendirilerek piyasada uygulanıyor. Böylelikle de piyasanın nabzını iyi tutan bir şirket olarak trendleri herkesten önce görebiliyorlar. "Mobilyada da moda var." diyen Ramazan Davulcuoğlu, "Kadınların mobilya satın almada yüzde 76 etkin olduğu biliniyorken, kadın modasını izleyerek mobilya modasını öngörmek de mümkün." diyor.

Çıta yüksek, ulaşmak için çok çalışmak gerek

"Benimle çalışmak kolay gibi gözükürse de çıtamız her zaman yukardadır. Bu sebeple de arkadaşlarımın bazen zorlandığını görüyorum. Bugün biz üç kardeş yoğunluklu olarak işin içinde olsak da profesyonel yönetime yetki devretme gayretimiz var. En baştan büyük bir emekle kurduğumuz ve iyi de bildiğimiz için işin içindeyiz. Şimdilik istediğimiz seviyede olmasa da profesyonel yöneticilerle işi süreç içinde devredeceğiz. Çalışma sistemimize ayak uyduramayanlar ise doğal olarak eleniyor. Çalışan döngüsü yavaşladı ve kadrolarımız neredeyse oturdu. Kişisel olarak ben işi yaparken hiddetlenmemeye çalışırım. Bu sebeple de sadece ilk halkada bana yakın çalışanlar işler ters gittiğinde gerildiğimi görebilir." diyen Ramazan Davulcuoğlu, sektörlerindeki rekabetin özellikle fiyatta yapıldığını söylüyor. Müşteriler tarafından bakınca üründeki tasarım ve kalitenin rekabette pek dikkate alınmadığını söyleyen Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu, mobilya tercihinde ilk sırayı fiyatın aldığını söylüyor.

"Peki, gelecek için ne söylersiniz?" soruma ise, "Doğru zamanda yapıldığını hep söylediğim KDV indiriminin sektöre katkısı müthiş oldu. Biz krizden büyüyerek çıktık. Yüzümüzü hız kesmeden yurtdışına ve Ortadoğu'ya çevirdik. İç pazarda da varız diyeceğimiz kampanyaları başlattık bile." diyor.

Davulcuoğlu, Alfemo'nun başarısına ilişkin son bir söz olarak; aile bağlarının güçlü oluşunu, ürünü tasarımla farklılaştırma çabası ve bugün hâlâ 'daha iyi nasıl ürün yaparım diyerek çalışan, öğrenmeye çok istekli kurucularının olması'nı gösteriyor.

Geçmiş, gelecekte yaşayacak

Kündekari gibi Osmanlı figürlerini ürünlerinde kullanan Alfemo tasarımcıları, hem geçmiş tasarımları ürünlerinde yaşatarak sahip çıkıyorlar hem de üretim teknolojileriyle yüzlerini Batı'ya döndürüyorlar. Son dönemde tasarlanan mobilyalarda bir değişim yaşandığını söyleyen Davulcuoğlu, teknolojik ekipmanların mobilyaya entegre edildiğini ifade ediyor. Kendilerinin de bu trendden etkilenerek yatak odası takımlarına plazma monte ettiklerini söyleyen Alfemo Genel Müdürü, "Yaşama alanları küçüldü, daha küçük dairelerde yaşama gerekliliği doğal olarak ev mobilyalarının tasarımını da etkiledi. Alfemo da çok fonksiyonlu mobilyaların üretimini tercih ediyor. Giderek daha minimalist bir tasarım öne çıkıyor." diyor. "Alfemo'yu neden satın almalıyım?" sorusuna ise, "Dünya moda trendlerinde, tasarımlı ve çok fonksiyonlu kaliteli ürünleri iyi fiyatla almak isterseniz Alfemo'ya gelmelisiniz." diye cevap veriyor.

Günseli Ozan Ocakoğlu/Zaman