Dünya


Medya patronları, inşaat devleri, enerji zenginleri ve yatırım fonları futbol kulüplerinin yeni patronları hâline geldi. Bu patronların yönettiği kulüplerin ve federasyonların en tepe konumunda ise hukukçuları görüyoruz. Hem Avrupa futbolunun amiral gemisi UEFA’nın hem de Dünya futbolunun patronu konumundaki FIFA’nın başında hukukçular var. FIFA Başkanı Gianni Infantino, hukuk eğitimi almış bir yönetici ve aynı şekilde UEFA Başkanı Aleksander Čeferin uzun yıllar avukatlık yapmış bir hukukçu olarak karşımıza çıkıyor.

ARTIK SADECE SAHADA OYNANMIYOR

Dünya futbolunun en kritik iki kurumu, bugün hukuk formasyonundan gelen iki isim tarafından yönetiliyor. Bu durum bir tesadüf gibi gözükse de bu durum modern futbolun geçirdiği yapısal dönüşümün doğal sonucu. Çünkü futbol artık yalnızca sahada oynanan bir oyun değil. Devletlerle, tahkim kurumlarıyla, yayıncılarla, yatırım fonlarıyla, sponsorlarla, bahis piyasasıyla ve uluslararası regülasyonlarla iç içe geçmiş devasa bir güç alanı. Böyle bir düzende başarıyı belirleyen unsur; sadece oyunu iyi oynamak değil, kuralları da en doğru şekilde okuyabilmekten geçiyor.

TURNUVA TAKVİMLERİNİ YÖNETMEKTEN İBARET DEĞİL

UEFA Başkanı olmak da yalnızca turnuva takvimlerini yönetmekten ibaret değil. Başkanlık bir nevi Avrupa Birliği kurumlarıyla, ulusal federasyonlarla, yayıncı kuruluşlarla, yatırımcılarla ve devletlerle sürekli müzakere yürütmeyi gerektiren bir yönetişim sürecine dönüşmüş durumda.

Čeferin’in hukukçu kimliği de tam bu noktada anlam kazanıyor. Zira Avrupa futbolu artık bir mahkeme dosyası kadar teknik, bir diplomasi masası kadar hassas ve bir şirket birleşmesi kadar karmaşık bir yapıya bürünmüş halde.

FIFA, bugün klasik anlamda bir spor federasyonundan çok daha fazlasını ifade ediyor. 211 üye federasyonuyla Birleşmiş Milletler’den daha geniş bir coğrafi temsile sahip olan FIFA, Dünya Kupası gibi milyarlarca insanın takip ettiği bir organizasyonu yönetiyor. Yayın hakları, sponsorluk gelirleri, ev sahibi ülke anlaşmaları, disiplin süreçleri, transfer regülasyonları ve uluslararası futbol takvimi üzerinden küresel futbol düzenini şekillendiriyor. Bu nedenle FIFA Başkanlığı, yalnızca futbol sevgisiyle yürütülebilecek bir makam olmaktan ziyade; günümüzde bu görevi üstlenen kişinin aynı anda diplomat, hukukçu, kriz yöneticisi, ticari stratejist ve siyasi aktör olarak hareket edebilmesi gereken bir yapı.

FIFA Başkanı Gianni Infantino vez UEFA Başkanı Aleksander Čeferin’in hikayesi PD Dergi’nin Haziran sayısında… https://pddergi.com/

patronlardunyasi.com