2026 Dünya Kupası sürecinde ABD Başkanı Donald Trump'la kurduğu yakın ilişki spor kamuoyunun dikkatini çeken FIFA Başkanı Gianni Infantino, turnuva bittikten yaklaşık bir hafta sonra, kupanın ticari haklarını özel yatırımcılara açmayı öngören bir açıklama yaptı.

INFANTINO'NUN PLANI
Infantino'nun planı, FIFA'nın en üst düzey erkek ve kadın turnuvaları Dünya Kupası ile Kulüpler Dünya Kupası'nı kontrol edecek yeni bir şirketin kurulmasına yol açacak.
İngiliz basın kuruluşu The Times'ta yer alan habere göre Infantino, Dünya Kupası hisselerinin satışına dair planın onaylanması için üye 211 ülke federasyonuna 19 Eylül'e kadar süre tanıdı.
Teklifin kabul edilmesi halinde her bir federasyona 40 milyon dolara kadar, reddedilmesi durumunda ise 10 milyon dolar destek sağlanacak.

FIFA'DAN PLANI SAVUNAN AÇIKLAMA
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Dünya Kupası'nın ticari haklarını yatırımcıların da yer alacağı yeni bir yapıyla paylaşılması planını savunan bir açıklama yayımladı.
FIFA açıklamasında, önümüzdeki dönemde söz konusu teklifin 211 üye federasyon ve FIFA Konseyi ile istişare edileceğini belirtti.
'PLAN ANCAK ÜYE FEDERASYONLARIN ÇOĞUNLUĞUNUN DESTEĞİYLE HAYATA GEÇİRİLECEK'
"FIFA Forward Enterprise (FFE)" başlığı altında hayata geçirilecek projenin her üye kuruluşun menfaatine olduğu vurgulanan açıklamada, "Demokratik ilkeler gereği, planın ancak üye federasyonların çoğunluğunun destek vermesi ve FIFA Konseyi'nin gerekli düzenleyici değişiklikleri onaylaması halinde hayata geçirilecek" denildi.
Açıklamada, FFE'nin FIFA'nın ticari haklarını ve turnuva operasyonlarını tek çatı altında toplayan, tamamen FIFA'ya ait ve FIFA tarafından kontrol edilen bir iştirak olarak faaliyet göstereceği aktarıldı.
YATIRIM BANKASI J.P. MORGAN'LA İŞBİRLİĞİ
ABD merkezli yatırım bankası J.P. Morgan'la iş birliği içinde olduklarını belirten FIFA, bu kuruluş tarafından yapılan standart değerleme analizine göre FFE'nin öz sermaye değerinin 20 milyar dolar olarak belirlendiğini duyurdu.
Açıklamada "20 milyar dolarlık ilk değerleme üzerinden hareket eden FFE, kontrol yetkisi sağlamayan azınlık hisselerini uzun vadeli yatırımcılara satarak 4,2 milyar dolara kadar başlangıç sermayesi toplamayı hedefliyor" ifadesine yer verildi.
FIFA, yatırımcıların yalnızca azınlık hissedarı ve uzun vadeli ortak olacağını, projenin yönetiminde kontrol yetkilerinin bulunmayacağını vurguladı.

UEFA, ACİL OLARAK TOPLANDI, BOYKOT KARARI ÇIKTI
Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu'nun (CONCACAF) yanı sıra Avrupa'dan İngiltere Premier Lig, İspanya LaLiga ve İtalya Serie A, Infantino'nun bu planına yaptığı açıklamalarla sert tepki göstermişti.
Infantino'nun planıyla ilgili Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'den (UEFA) de yeni açıklama geldi.
UEFA'nın 55 üye ülkesi, FIFA'nın müsabakalarındaki hisselerini özel yatırımcılara satma planını hayata geçirmesi halinde Dünya Kupalarını boykot etme kararı aldı.
'DÜNYA KUPASI SATILIK DEĞİLDİR'
UEFA ve üyesi 55 ulusal futbol federasyonu adına yapılan açıklamada, "UEFA ve ulusal federasyonları FIFA müsabakalarına katılmayacaktır. UEFA ve 55 üye federasyonu tek vücut halindedir. FIFA'nın Dünya Kupası ve diğer FIFA müsabakalarındaki mülkiyet haklarını özel yatırımcılara devretme teklifini oybirliğiyle ve kesin olarak reddediyoruz. Dünya Kupası bir yatırım ürünü olarak ele alınamaz. Futbolun en büyük spor miraslarından biridir. Her kıtadaki oyuncular, milli takımlar ve taraftarlar tarafından nesiller boyunca inşa edilmiştir. Hiçbir kısmı özel yatırımcılara teslim edilmemelidir. Dünya Kupası satılık değildir. Futbol için bu kadar önemli bir teklifin gizlice tasarlanması ve oyunu yönetmekle görevli olanlarla anlamlı bir istişare yapılmadan onaylanmanın eşiğine getirilmesi hem sorumsuz hem de savunulamaz bir durumdur. Bu sadece derin bir liderlik başarısızlığı değil, aynı zamanda FIFA'nın dünya futbolunun koruyucusu olarak görevinden vazgeçmesidir" denildi.
FIFA'nın ülke federasyonlarına baskı yaptığı ileri sürülen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Dünya genelindeki ulusal federasyonlara şimdi 'Ya futbolun en büyük müsabakalarının geri dönülmez bir şekilde ele geçirilmesini kabul edin veya sonuçlarına katlanın' şeklinde bir ültimatom veriliyor. Bu bir 'demokratik karar' değil, korkutma yönetimidir. Küresel oyunun yönetiminden sorumlu bir kurum için yakışık almayan bir zorlama eylemidir. Ancak muhalefetimiz sürecin çok ötesine geçiyor. Dış yatırımcıların FIFA müsabakalarında sahiplik payı elde ettiği an, futbol sonsuza dek değişir. Ticari getiri kalıcı bir yükümlülük haline gelir. Yatırımcı beklentileri günlük bir baskı haline gelir. O andan itibaren, uluslararası takvimle ilgili her karar, müsabaka formatlarıyla ilgili her karar ve futbolun geleceğini şekillendiren her karar artık oyuna en iyi hizmet eden şeyle değil, hissedarlara en iyi hizmet eden şeyle yönlendirilir. Bu modelin dünya futbolunda yeri yoktur. Futbolun geleceği, ilk görevi finansal getiriyi maksimize etmek olanların beklentileriyle dikte edilemez. Ulusal federasyonların, liglerin, kulüplerin, oyuncuların ve taraftarların çıkarları da yatırımcı getirilerine tabi kılınamaz. Futbol, geleceğini finansal kazanç için ipotek edemez."
'BU MODELE ASLA MEŞRUİYETİMİZİ VERMEYECEĞİZ'
Açıklamada, UEFA'nın futbolun üzerindeki meşru haklarını devretmeyeceği kesin ifadelerle vurguladı. UEFA'nın ve kendisine bağlı ulusal federasyonların tutumunun net olduğunun vurgulandığı açıklama şöyle tamamlandı:
"Avrupa'nın tutumu açık. Bu modele asla meşruiyetimizi vermeyeceğiz. Kimsenin, gelecek nesil için emanet olarak tuttuğu şeyi satma yetkisi yoktur. Bugünkü tartışmanın sonucu olarak, bu öneriler tamamen terk edilip FIFA'nın yönetimini veya müsabakalarını bir daha asla özel mülkiyete açmayacağına dair bağlayıcı güvenceler verilmedikçe, bu öneriler yürürlükte kaldığı sürece hiçbir UEFA milli takımı, FIFA müsabakalarına katılmayacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın. UEFA ve ulusal federasyonları bu planlara mutlak bir kararlılıkla karşı çıkacaktır. Bazen kurumlar, kabul etmeye hazır oldukları şeylerle değil, taviz vermeyi reddettikleri şeylerle değerlendirilir. Bu da o anlardan biri. Bazı şeyler satılamayacak kadar önemlidir. FIFA Dünya Kupası futbola aittir. Her zaman da öyle kalacaktır ve Avrupa'nın bir sesi olduğu sürece, asla satılık olmayacaktır."
patronlardunyasi.com