JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci tarafından hazırlanan araştırma notuna göre, temmuz ayında hayata geçirilen bazı mali önlemlere karşın, bugüne kadarki bütçe sonuçları, son 10 yıl içinde ilk defa faiz dışı bütçe dengesinde açık olabileceğini gösteriyor.
2008 yılında GSYH'nın yüzde 22'sini oluşturan gelirlerin bu yıl yüzde 20,4'e gerilemesinin beklendiğini ortaya koyan araştırma notunda, "2008 yılında GSYH'nın yüzde 3,5'i oranında olan faiz dışı bütçe dengesinin, bu yılın sonunda yüzde 0,3 açık vereceği tahmin ediliyor. Geçen yıl GSMH büyümesi yüzde 1,1 oranında idi ve bu sene GSYH'nın yüzde 4,7 düşeceğini tahmin ediyoruz. 2009 yılındaki mali bozulma asıl olarak döngüsel faktörlerin bir sonucu gibi görünüyor" denildi.
Bu seneki bütçe açığının sorunlu tarafının, büyük ölçüde yerel bankalar tarafından karşılanması olduğuna işaret edilen araştırmada, bankaların likit durumda bulunmaları ve özel kredi talebinin düşüklüğü olumlu unsurlar olarak ifade edildi.
Araştırma notunda, 2010 için iki farklı GSYH büyümesi tahmininde bulunuldu. Buna göre IMF desteği ile Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 5, IMF anlaşması olmadan büyüme oranının ise yüzde 3 seviyesinde olması bekleniyor.