"Eve Dönüş", bir ihtilâlin gölgesinde sadece yaşamsal varlıklarını devam ettirebilmek adına hayat mücadelesi veren fakir bir işçi ailesinin duygulu ve yaralı hikayesini beyazperdeye getiren bir dönem filmi. İstanbul"un kenar mahallelerinde yaşayan, siyasetten ve gündemden hayli uzak duran sıradan insanların hayatı. İçinde aşkın, mizahın, acının, duygunun ve eve dönebilme ihtimalinin olduğu bir gerçek yaşam hikayesi. "Eve Dönüş", bundan yaklaşık 9 yıl önce, filmin aynı zamanda yönetmen koltuğunda da oturan Ömer Uğur tarafından kaleme alındı.
FİLMİN ÖYKÜSÜ
Mustafa ve Esma 5 yıllık evlidirler. Görkem adında bir de kızları vardır. Karı-koca ikisi de işçidirler. İkisinin de küçük umutları, küçük düşleri vardır. Politikayla, sağla-solla hiçbir ilgileri yoktur. Sadece çalıştıkları fabrikaya zorunlu “üye” olmuşlardır.
Aldıkları televizyonun taksiti bütçelerini fazlasıyla sarstığı için, yaklaşık bir aydır ikisi de faza mesaiye kalmaktadırlar. Vardiyaları çakışmadığı için birbirlerini fazla görememekte, evin içinde birbirlerine notlar yazıp bırakarak haberleşmektedirler. Görkem de anneannesinin yanında kalmaktadır.
Yıllardan 1980, aylardan Eylül"dür...
Sokaklarda olaylar, geceleri silah sesleri, Mustafa, bu olayları çıkartanlara “hasta” oluyordur. Bir gün birilerinin bu gidişe dur diyeceğini düşünüyor, arkadaşlarıyla bunu tartışıp, bunu savunmaktadır.
Esma"yla vardiyalarının çakışacağı müşterek tatil günleri olan Cuma gününe arkadaşlarıyla bir piknik organize eder Mustafa.. Gülhane"de! Hem de rakılı bir piknik. Ama Cuma günü kalktıklarında , onları sabahleyin radyoda Hasan Mutlucan, sokakta askerler karşılar. Darbe olmuştur. Memleket kurtulduğu için sevinmişler, piknik iptal olduğu içinse üzülmüşlerdir...
Ama bir gece “bağlantısı” olmadığı halde Mustafa"yı da alırlar. Artık o Mustafa değil, Örnektepe Halk Komitesi Başkanı Şehmuz kod adlı siyasi bir suçludur. Ardından sorgulamalar, soruşturmalar, yüzleştirmeler. Her şey Mustafa"nın Şehmuz olduğunu göstermektedir.
Mustafa artık içinden çıkamayacağı bir karabasanlar dünyasındadır.
Mantığın, aklın ve her şeyin iflas ettiği bir dünya. Üstelik en yakın çevresi bile Mustafa"nın “Şehmuz”luğunu sakladığına inanmaktadır.
Sıradan insanların eylül hikayesini anlatan bu senaryo, sindirilmiş, susturulmuş ve sürüleştirilmiş Türkiyeli insanların seksenlerdeki trajik- komik durumunu anlatmaktadır.
ÖDÜLLER
43. Antalya Film Festivali
En İyi Kadın Oyuncu Sibel Kekilli
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Civan Canova
Montpellier Film Festivali
En İyi Film Senaryosu
Yunus Nadi
En İyi Film Senaryosu Ömer Uğur
DÖNEMDEN BAZI NOTLAR...
12 Eylül 1980-1983 yılları arasında
- TBMM kapatıldı, Anayasa iptal edildi, siyasi partiler, dernek ve sendikalar yasaklandı.
- 650.000 kişi gözaltına alındı
- 230.000 kişi yargılandı
- 50 kişi idam edildi
- 171 kişi işkenceden öldü
- 299 kişi cezaevlerinde yaşamını yitirdi
- 95 kişi “çatışmada” öldü
- 937 sinema filmi “sakıncalı” bulunarak yasaklandı.
Filmin Künyesi
Yönetmen- Senaryo: Ömer Uğur
Yapımcı: Hayri Aslan
Yapım Yönetmeni: Cengiz Deveci
Görüntü Yönetmeni: Mustafa Kuşçu
Müzik: Tamer Çıray
Kurgu: Ulaş Can Şimşek
Sanat Yönetmeni: Veli Kahraman
Tür: Dram
Süre: 101 dk.
Dağıtım: Özen Film
Limon Yapım
Oyuncular:
Memet Ali Alabora, Sibel Kekilli, Altan Erkekli, Civan Canova, Erdal Tosun, Perihan Savaş, Savaş Dinçel, Mustafa Turan, Cengiz Küçükayvaz, Faruk Karaçam, Necmettin Çobanoğlu, Ali Tutal, Can Kolukısa ve Yeşim Ceren Bozoğlu
www.evedonusfilm.com