Tekstil


Dünyanın ikinci büyük ev tekstili fuarı olan 14. İstanbul Ev Tekstili Fuarı Evteks, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, sektörün büyüklüğüne vurgu yaparak, “Konusunda dünya ikincisi olmak kimseye nasip olmaz” dedi.

Türkiye"nin en büyük, dünyanın ise Heimtextile"den sonra ikinci büyük fuarı olan 14. İstanbul Ev Tekstili Fuarı Evteks, ITF-İstanbul Fuarcılık organizasyonu, Türkiye Evtekstili Sanayici ve İşadamları Derneği"nin (TETSİAD) desteği ve Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) katkılarıyla CNR Expo Fuar Merkezi"nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Yerli ve yabancı 740 katılımcı firmanın olduğu ve 85 binin üzerinde ziyaretçi beklenen fuarın açılışında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İstanbul Valisi Muammer Güler, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Recep Tanrıverdi, Zorlu Grup Yönetim  Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ve İTHİB Başkanı İsmail Gülle gibi isimler hazır bulundu.

Evteks 2008"de bu yıl ilk defa Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) desteğinde 552 m2"de oluşturulan ve dünyaca tanınmış tasarımcı Gunner Frank ve Inkrit Berbee tarafından hazırlanan “Trend Alanı” da Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından açıldı. Katılımcı sayısındaki artış, kapladığı alan, sergilediği tasarım, yarattığı trend alanları ve farklı konseptiyle 2009"da dünyanın en büyük ev tekstili fuarı olması beklenilen EVTEKS"in açılışında konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk ev tekstil sektörünün bugün çok iyi noktalara geldiğini belirterek “Konusunda dünya ikincisi olmak kimseye nasip olmaz” dedi.

Türkiye"nin ihracatta geldiği nokta itibariyle küresel bir oyuncu olduğuna dikkat çeken Tüzmen, “2003 yılında gerçekleştirdiğimiz toplam ihracatı 2008 yılının sadece ilk dört buçuk ayında rahatlıkla aştık. Bugün itibariyle ise 2008 ihracatımız 50 milyar doları geçti. Bu da demek oluyor ki Portekiz"in ya da Ukrayna"nın 2007 yılında yaptığı toplam ihracatı aşmış bulunuyoruz. Ev tekstili sektöründe ülkemiz toplam 25 milyar dolarlık dünya ihracatında 2.1 milyar dolar ile üçüncü sırada yer almaktadır. 5 yıldır ihracat artış oranında düşüş gözlenen sektörün ihracatı tekrar tırmanışa geçmiştir” diye konuştu.

Satıcı; “Tekstil sektörü dünyanın misyoner sektörü”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ise yaptığı konuşmada, Türk tekstil sektörünün çok önemli bir değişim sürecinden geçtiğini belirterek, “Tekstil sektörü bugün Türkiye"nin misyoner sektörü, diğer sektörlerinin öncüsü. Daha önce üretimle, ihracatla, istihdamla anılan sektör, artık tasarımın, değer yaratmanın, zenginleşmenin öncüsü olacak. Tekstil sektörüne verdiğimiz emeklerin karşılığını şimdi almaya başlıyoruz” dedi. 

TETSİAD Başkanı Recep Tanrıverdi ise tek dernek çatısı altında düzenlenen ve dünyanın en büyük ev tekstili fuarı olmaya aday olan fuarın gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gelecekte daha başarılı çalışmalara imza atacaklarını söyledi.

Yerli üreticilerin yabancı üretici ve satın alma yetkilileriyle iş bağlantısı yapma, yabancı firmaları yakından tanıma ve rekabet avantajı sağlama gibi fırsatların yakalanacağı Evteks, 150 bin m² alanda 11 salonda gerçekleştirilecek. 10 bin farklı ürünün sergileneceği organizasyonda; tül perde, döşemelik kumaş, mutfak ve banyo tekstil ürünleri, yer ve duvar döşemeleri, uyku ve yatak odası tekstil ürünleri görülebilecek. Türk ev tekstili sektörünün temsilcileri, organizasyonda 22 ülkeden gelecek işadamları ile görüşerek yeni iş bağlantıları yapma şansı bulacak. ABD, Kanada, Almanya,  İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya, İspanya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Yunanistan, Mısır, Hindistan, Polonya, Avusturya, Güney Afrika ve Meksika katılımcı ülkeler arasında bulunuyor.