4 yıl önce emekli olan Şenkal Atasagun'un hâlâ MİT'in Boğaz'a nazır 5 milyon dolarlık köşkünde oturması, teşkilatta rahatsızlığa neden oluyor..
Eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, teşkilatın Soğuk Savaş yıllarında Boğaz'dan geçen gemileri görüntülemek için kullandığı tarihi köşkü tepkilere aldırmadan 4 yıldır boşaltmıyor. İstanbul Boğazı'na nazır tripleks köşkün eski müsteşara tahsisinin teamüllere aykırı olduğu ve istihbarat çevrelerinde yadırgandığı öğrenildi. Atasagun'un cüzi bir kirayla oturduğu köşkün benzerlerinin kirasının 10 bin dolardan başladığı, satış fiyatının da 5 milyon dolar olduğu belirtildi.
Milli İstihbarat Teşkilatı, Boğaz'ın en kıymetli arsalarından birinin üzerinde bulunan tarihi köşkü uzun yıllar boyunca Sovyetler Birliği gemilerinin nükleer savaş başlığı veya başka askeri mühimmat taşıyıp taşımadığını tespit etmek için kullandı. Soğuk Savaş döneminde Boğaz'dan gelip geçen şüpheli gemileri izlemek üzere Avrupa ve Anadolu yakasında karşılıklı olarak iki ev satın alan MİT, elemanlarını, gemilerin fotoğrafı ve görüntüsünü çekmek üzere yerleştiriyordu.
ECEVİT TAHSİS ETTİ
Köşkün tahsisi, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından imzalanan özel bir belgeyle gerçekleştirildi. MİT Basın Müşavirliği, Atasagun'un köşk için kira ödediği bilgisini verdi. MİT, kira ücretini gizlilik gerekçesiyle açıklamadı. Ancak SABAH, Atasagun'un, köşk için emsallerine oranla çok cüzi bir meblağ ödediğini öğrendi.
Ecevit'in Atasagun'a köşk tahsisini onaylamasında, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Atasagun'un döneminde yakalanmasının etkili olduğu belirtildi. Ecevit, sağlık sorunlarının bulunduğu dönemde Öcalan operasyonunun mükâfatı olarak Atasagun'a muhteşem manzaralı köşkü tahsis etti.
RESMEN 'ÇIK' DENMEDİ
Atasagun, Galip Tuğcu'dan başlayarak Hüseyin Yücel ve Kubilay Günay gibi MİT İstanbul bölge başkanlarının oturduğu köşke kendisine yakın bir isim olarak bilinen Kubilay Günay döneminde yerleşti.
Günay, kendisine tahsis edilmiş köşkü Müsteşar Atasagun'a bırakmak durumunda kaldı. Şenkal Atasagun'un, MİT Müsteşarlığı'ndan ayrılırken köşkü, teşkilata yeniden bırakacağı tahmin ediliyordu. Ancak beklenen olmadı ve Atasagun emekliliğinden sonra da köşkte kalmayı tercih etti. Eski müsteşarın köşkten ne zaman ayrılmayı düşündüğü bilinmiyor.
MİT yönetiminin de köşkten ayrılması için Atasagun'a herhangi bir bildirimde bulunmadığı öğrenildi. Ancak teamüllere aykırı olan uygulamanın bazı istihbarat çevrelerinde yadırgandığı belirtiliyor. Atasagun, emekli olduktan sonra köşkten ayrılmış olsaydı köşkü şimdiki MİT İstanbul Bölge Başkanı İ.N. kullanacaktı.
Kanlıca'daki yalı yetmedi köşke yerleşti
Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden alınan bilgiye göre köşkün mülkiyeti müsteşarlığa ait. Atasagun, müsteşarlıktan emekliye ayrıldığı Haziran 2005'e kadar hem Ankara'daki konutunu, hem de İstanbul'daki konutları kullandı.
İstanbul'da Kanlıca'da kendisine tahsis edilen bir yalıyı ve Beşiktaş'taki tahsisli lojmanı kullanan Atasagun, bu iki meskenle yetinmedi ve Boğaz'daki tarihi köşke de yerleşti. MİT Basın Müşavirliği, Atasagun'un, MİT Koruma Hizmetleri Yönetmelikleri çerçevesinde MİT'e ait köşkü 2001'den bu yana kullandığını açıkladı. Atasagun'dan önceki MİT müsteşarlarından Teoman Koman'ın askeri lojmanlardaki apartman dairesinde, Sönmez Köksal'ın ise kendine ait bir konutta ikamet ettiği öğrenildi.
Abdurrahman Şimşek/Sabah