Ekonomi


Eren Holding iştiraklerinden Eren Enerji, yapacağı enerji yatırımı için ülkemizin
en büyük iki bankası Türkiye Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası'ndan aldığı
toplam 850 milyon dolarlık 12 yıl vadeli krediyle önemli bir anlaşmaya imza attı.

Eren Enerji'nin Zonguldak'ta hayata geçireceği ve halen yapımı sürmekte olan 160 MW'lık üretim kapasitesini 1.200 MW'lık ilâve kapasiteyle toplamda 1.360 MW güce ulaştıracak, özel sektörün sahip olduğu kömürle çalışan en büyük elektrik santrali olma özelliğine sahip tesis için Eren Enerji, Türkiye Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası arasında 850 milyon dolarlık kredi için anlaşma sağlandı.

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Türkiye Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince tarafından açıklanan anlaşmayla rekor kredi desteği alan dev tesis, 300 milyon dolarlık yatırıma ek olarak başlatılacak 1 milyar 200 milyon dolarlık yeni yatırım ile birlikte toplam 1,5 milyar dolarlık proje değerine ve özel sektörün sahip olduğu kömürle çalışan en büyük elektrik santrali olma özelliğine sahip olacak.

Dünyada ve ülkemizde enerji sorunlarının tartışıldığı ve projelerin masaya yatırıldığı bir dönemde, Eren Enerji'nin yeni yatırımı, Türkiye'ye Keban Barajı'nın ürettiği enerjinin 2 misli kadar, Atatürk Barajı'nın ürettiği enerjinin ise yüzde 30 fazlası kadar yeni enerji kazandırmış olacak. İlk etabı Ocak 2009'da devreye girecek projenin, 1.500 kişiye doğrudan istihdam sağlaması planlanıyor.

Ahmet Eren: “Özel sektörden aldığımızı özel sektöre vereceğiz”

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, anlaşmayla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin en büyük iki bankasının, Türk yatırımcıya enerji sektöründe şimdiye dek verilen en uzun vadeli ve en büyük krediye imza attığını belirtirken, bunun arkasında güven ve işbirliği duygusunun yattığını ifade etti.

Ahmet Eren, enerji sorununun tüm dünyayı tehdit etmekte olduğunu hatırlatarak, 1,5 milyar dolarlık yatırımla ülkemizin enerji sorununa ciddi katkı sağladıklarının altını çizerek, bu proje ile Türkiye'nin Keban Barajı'nda ürettiği elektriğin iki katı, Atatürk Barajı'nda üretilenin ise yüzde 30 fazlası kadar elektrik üretimi sağlayacaklarını vurguladı.

Üretecekleri elektriği yine özel sektöre satacaklarını belirten Ahmet Eren, bu nedenle özel sektörden alınan bu büyük kredinin çok daha anlamlı hale geldiğini de sözlerine ekledi.
 
Ergun Özen: “Türkiye'nin büyümesini finanse ediyoruz”

Türkiye Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, dünya piyasalarında yaşanmakta olan dalgalanmaya ve belirsizliklere rağmen Türkiye'nin en büyük bankalarının bu dev enerji projesine sağladığı 850 milyon dolarlık 12 yıl vadeli kredinin bankalarımızın geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Garanti Bankası olarak, ülkemizin büyümesinde ve ekonomik gelişmesinde çok önemli bir yere sahip olan enerji sektörüne çok inandıklarını ve Eren Enerji ile aralarındaki güven ve işbirliğine dayanarak ülkenin elektrik ihtiyacının karşılanmasında son derece önemli bir rol oynayacak olan projeye gereken desteği vermekten çekinmediklerini aktaran Ergun Özen, önümüzdeki dönemde de sektöre artan bir şekilde destek sağlayarak sektörün gelişimini ve Türkiye'nin büyümesini finanse etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince: “Bu destek çok anlamlıdır”

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Eren Enerji'ye verilen 850 milyon dolar gibi büyük bir kredi tutarının tamamen Türk bankaları tarafından destekleniyor olmasının önemine dikkat çekti.

Projenin sürdürülebilir büyüme için ihtiyaç duyulan enerji alanında gerçekleştirilmesi, istihdam yaratma özelliği, coğrafi konumu, enerji üretiminde kaynak çeşitlendirmesi gibi avantajları ile ön plana çıktığını belirten Özince, ülkemiz kalkınmasına sağlayacağı katkı dikkate alındığında hazırlanan finansman paketinin anlam ve öneminin daha da arttığını ifade etti. Özince, İş Bankası'nın enerji başta olmak üzere benzer nitelikteki projelere desteğinin devam edeceğini  sözlerine ekledi.