Finans


Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Yakın dönemdeki döviz kuru hareketlerinin enflasyon beklentileri üzerinde geçici etkilerinin olabileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bankanın İdare Merkezinde düzenlediği basın toplantısında "enflasyon raporu"nu açıkladı.
Yılmaz, daha önce Nisan ve Temmuz aylarında yayınladıkları enflasyon raporları ve açık mektuplarda 2008 yılının sonunda hedefin belirgin olarak aşılmasının beklendiğini belirterek, bunun nedenlerini ayrıntılı olarak kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlattı.

Gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin gelişmelerin 3. çeyrekte de enflasyonun temel belirleyicisi olmayı sürdürdürdüğünü belirten Yılmaz, Eylü l ayından itibaren enerji ve diğer emtia fiyatlarında düşüş gözlenmesine rağmen bunun gecikmeli etkilerinin enflasyonu yüksek seviyelerde tutmaya devam ettiğini kaydetti. Yılmaz, bu çerçevede eylül ayı itibariyle yüzde 11,1 düzeyinde gerçekleşen yıllık enflasyonun yaklaşık 7 puanının gıda ve enerji fiyatlarının doğrudan etkilerinden kaynaklandığını anlattı.

Yılın 3. çeyreğinde enflasyondaki düşüşü engelleyen temel unsurun ise enerji fiyatlarındaki gelişmeler olduğuna vurgu yapan Yılmaz, petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü düzeltmeye rağmen elektrik, doğal gaz ve kat ı yakıtlar gibi diğer enerji kalemlerindeki artışların sürdüğünü, bu doğrultuda 2. çeyreğin sonu itibariyle enerji fiyatlarının yıllık enflasyona katkısının 3,8 puana ulaştığını söyledi. Gıda fiyat artışlarının 3. çeyrekte de belirgin bir yavaşlama gösterdiğini belirten Yılmaz, olumlu hava koşuları ve tarımsal emtia fiyatlarındaki düşüşlerle gıda fiyatlarının yıllık artış oranı nın 2. çeyreğin sonunda yüzde 14 düzeyinden, 3. çeyrekte yüzde 11,1 seviyesine gerilediğini ifade etti.

Özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında son iki çeyrektir devam eden düzeltmenin beklenenden daha olumlu gerçekleştiğini belirten Yılmaz, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların gecikmeli etkilerinin 3. çeyrekte lokanta ve ulaştırma hizmetlerini olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtti.
Öte yandan kira enflasyonunda geçtiğimiz yılın 2. çeyreğinden itibaren gözlenen yavaşlamanın sürdüğünü anımsatan Yılmaz, gıda enerji ve tütün ürünleri dışında kalan endeksin yıllık artış oranının son çeyrekte yüzde 6,4 den yüzde 7,3 düzeyine yükseldiğini söyledi.

Bu gelişmenin genel fiyatlama davranışlarındaki bozulmadan ziyade geçen yılın aynı dönemindeki düşük bazdan kaynaklandığını vurgulayan Yılmaz, nitekim mevsimsellikten arındırılmış endeksin son dönem artışlarının yıl ın 3. çeyreğinden enflasyonun ana eğiliminin yavaşladığına işaret ettiğini bildirdi.
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, şöyle devam etti

"Bununla birlikte yakın dönemde döviz kurunda gözlenen hareketler sonrasında son çeyrekte söz konusu temel enflasyon göstergesinin yükselmeye devam edeceği tahmin edilmektedir. Yılın 3. çeyreğinde uluslararası emtia fiyatlarını n yüksek seyri bütün dünyada enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam etmiştir. Enflasyon hedeflemesi uygulayan gelişmekte olan ülkelerden biri hariç hepsinde enflasyon hedeflerinin belirgin olarak aşıldığı görülmektedir.
Geçtiğimiz dönemdeki enflasyon gelişmelerini kısaca değerlendirdikten sonra bu süreçte Merkez Bankası olarak izledikleri politikalara da değinmek istediğini söyleyen Yılmaz, şunları anlattı:

"Enflasyon beklentilerindeki bozulmayı durdurmak ve arz yönlü şokların genel fiyatlama davranışlarına yansımasını engellemek amacıyla Mayıs-Temmuz döneminde 150 baz puanlık sıkılaştırılmaya gidilmiştir. Enflasyon hedeflerindeki değişikliğin parasal sıkılaştırmayla birlikte uygulanması stratejisi enflasyon beklentilerini kontrol altına almakta başarılı olmuş, yılın 3. çeyreğ inde enflasyon beklentilerinde iyileşme gözlenmiştir. Bununla beraber yakın dönemdeki döviz kuru hareketlerinin enflasyon beklentileri üzerinde geçici etkilerinin olabileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum.

İç talepte gözlenen belirgin yavaşlamaya rağmen küresel piyasalardaki belirsizlikler para politikasının temkinli olmasını gerektirmektedir. Bu çerçevede Ağustos-Ekim döneminde kısa vadeli faiz oranları sabit tutulmuştur. Para Politikası Kurulu son toplantısından sonra yayınladığı açıklamada, (döviz kurlarında gözlenen hareketlerin enflasyon üzerinde oluşturduğu etkinin gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve petrol fiyatlarında gözlenen keskin düşüş ile telafi edileceği) değerlendirmesinde bulunmuştur. (Bununla birlikte son dönemde kü resel belirsizliklerin artarak devam etmesinin gerek enflasyon tahminlerinde gerekse para politikası kararlarında temkinli olmayı gerektirdiği) ifade edilmiştir."