Tekstil


Giyim literatüründe 8 çeşit kravat bağlama tekniği var. Politikacı ve işadamlarına baktığımızda Gül'ün kalın, Erdoğan'ın ise ince bağlaması lazım. Ali Koç'un bağlama tercihi yüzüne gidiyor. 

Şık giyinmenin en önemli kriterlerinden biri size yakışan kravatı takmaktır. Ten renginize, kıyafetinize uygun renk, desen ve dokuda kravatınızı aldınız. Çok beğenerek satın aldığınız kravat vitrin mankeninde durduğu gibi sizde durmuyorsa o zaman kravat bağlama tekniğinizi gözden geçirmenizde fayda var.

Mutlaka size uygun bir bağlama tekniği vardır. Kravat bağlandığı zaman, düğümü, yüz ve yaka şeklinizle hatta omuz ve ceketinizin yakası ile uyumlu olmalıdır, yoksa hem sizi süzen gözleri yorar hem de kravat, üzerinizde eğreti durur ve çevrenizdekiler size kravat yakışmadığı, kravatı iyi taşıyamadığınız kanısına varır. Bu durumda yapmanız gereken çok basit; size uygun kravat bağlama tekniğini keşfetmeniz gerek. Size uzun uzun giyim literatüründeki 8 farklı kravat bağlama tekniğini anlatacak değilim.

Kendi tekniğinizi seçin

Giyim dünyasında en sık tercih edilen 3 tekniğe değineceğim. Bu 3 kravat bağlama tekniğinden biri mutlaka işinize yarayacaktır ve siz de şık giyinenler kulübünün bir üyesi olacaksınız; çevrenizden gelen olumlu tepkilerle özgüveniniz artacaktır. En çok tercih edilen teknikler şunlar:

1.         Four-in-hand

2.         Half Windsor

3.         Windsor

Four-in-hand, en basit kravat bağlama tekniğidir. Kravat düğümü orta dolgunlukta ve uzun olur. İtalyan yaka gibi geniş açılı yakalar hariç, hemen her yaka ve yüz tipine uygun bir modeldir. Ceket yakası büyükse, kravatın düğümü de ona eşlik etmelidir. Bu durumda daha dolgun bir düğüm için kravatı iki kere dolamak uygun olur.

Half Windsor, Windsor Dükü 8. Edward'ın tercihiyle yayılan bir bağlama şeklidir. Bu teknikle bağlanan kravatın düğümü four-in-hand'a göre daha kısa ve dolgun olur. Geniş açılı yakalar için tercih edilebilir. En çok yakıştığı yaka modeli yarım İtalyandır.

Windsor bağlama tekniğinde ise düğüm çok gövdeli, kalın ve tam üçgen şeklindedir. En geniş açılı yaka modeli olan İtalyan yaka dışındaki yakalara pek gitmez. Gömlek ve ceket yakası belli bir büyüklükte olmalı.

 Gül, kravatını kalın bağlamalı

Peki politikacılarımız ve tanınmış işadamlarımız kravatlarını nasıl bağlıyorlar? Yaka tercihleri doğru mu?

Abdullah Gül'ün yaka seçimini gözden geçirmesinde fayda var. Kafayı bir resim, yakayı da çerçeve olarak düşünebiliriz. Bu durumda Gül'ün daha büyük bir yaka modeline yönelmesini önereceğim. Kravatını her zaman kalın bağlamalı. Kravatı bağlama şekli doğru ancak yaka seçimi için aynısını söylemek zor. Erkek giyiminde her tercih orantılı olmalı.

Başbakan Erdoğan ise kravatı daha ince bağlayabilir; yüz hatları buna müsait. Kravat düğümü pileli olsaydı, çok daha şık bir görünüm ortaya çıkabilirdi. Klasik yaka seçimi doğru.

Yıldırım Demirören de kravatı olabildiğince kalın bağlıyor. İri cüssesi dikkate alındığında, doğru bir seçim. Gömlek yaka modeli yüksek, daha düşük bir yaka modeli ile boynu daha uzun gösterilebilir.

 Tek Half-Windor'cu Tüzmen

Özhan Canaydın'ın yaka açısı, yüksekliği ve büyüklüğü ideal. Kravatı four-in-hands tekniği ile bağlıyor. Kravatı pileli bağlaması, kravata form verme açısından doğru bir tercih. 

Mustafa Koç'un yaka açısı daha dar olmalı. Bu şekilde dolgun yüz hatlarını daha az vurgulamış olur. Yaka nispeten yüksek, daha düşük olursa boynu daha uzun görünebilir. Kravatı kalın bağlaması doğru bir seçim, ceket yakası daha büyük olabilir.

Kravatını Half-Windsor tekniği ile bağlayan tek kişi Kürşad Başar. Yaka açısı ve yüksekliği ideal. Tebrikler...

Faruk Süren de four-in-hands tekniği ile bağlıyor. Kravatı her zaman pileli. Çok hacimli kravat bağlamaması, ince yüz hatları ve narin fiziği dikkate alınınca doğru bir seçim. Gömlek yaka uçları zaman zaman ceketin altından çıkıyor. Bu olmamalı. Gömlek mühendisliğinin "olmazsa olmaz" kurallarından birine, Faruk Süren gibi iddialı bir kişiliğin mutlaka dikkat etmesi gerek.   

 Baykal'ın düğümü daha bilinçli olabilir

Ertuğrul Günay: Yaka modeli de kravat düğümü de yüzüne gitmemiş. O kalınlıktaki düğüme, yaka küçük kalmış, bir de yaka ucu düğmeli yaka modelleri kalın bağlanan kravatlarla hiç gitmiyor.

Cemil Çiçek: Kravat öyle bir bağlanmış ki, hatları hiç belirgin değil. Yaka çok küçük iken, kravat çok kalın ve dümdüz iniyor. Çok hantal bir görünüm... Daha bir form, biçim verilmeliydi düğüme.

Ali Koç: Yaka açısı yarım İtalyandan biraz daha kapalı. Düğüm pileli, çok kalın bağlamıyor. Hem narin fiziğine hem de ince yüz yapısına gitmiş. Kalın bağlansaydı, ince fiziği ve yüz yapısı ile tezat oluştururdu.

Rahmi Koç: Yaka genişliği, yüksekliği ve büyüklüğü ideal. Four-in-hands tekniği ile kravatlarını bağlıyor. Düğümün çok kalın olmaması yüzü ile uyumlu. Türkiye'de giyim konusunda en bilinçli işadamlarından biri. Kıyafet tercihlerinden klasik İngiliz anlayışını benimsediği anlaşılıyor.

Deniz Baykal: Kravat düğümü daha biçimli olabilir. Düğümün hatları hiç belirgin değil. Yaka uçları daha uzun olmalı, yüzüne pek gittiği söylenemez. Yaka seçimi küçük, kafa büyüklüğü ile orantılı olmalı.

Kağan Göakalp/Referans