Ekonomi


Araçüstü ekipman sektörünün ihtiyaçlarının karşılanması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayacak, Araçüstü Ekipman Fuarı (ARÜSDER) kapılarını açtı. 30 Mayıs-02 Haziran 2012 tarihleri arasında CNR EXPO İstanbul’da düzenlenecek fuarda çevreci ve tasarruflu belediye hizmet araçları ön plana çıkıyor.
 
Türkiye’de ilk defa üretilen “Elektrikli Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kasası”  fuarın ilgi çeken ürünleri arasındaydı.  Çöp toplarken ses çıkarmayan araç, temizlik yaparken vatandaşın huzurunu da düşünen belediyelerin tercihi haline gelecek.  Yol süpürme ve çöp toplama işini aynı anda yaparak enerjiden tasarruf sağlayan Vakumlu Yol Süpürme Aracı ile Çok Amaçlı Yol Süpürme Aracı da ilgi çeken diğer ürünler arasındaydı.

Avrupa ve Asya’nın üretim üssü olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Araçüstü ekipmanları sektörünün, en büyük destekçisi Araçüstü Ekipman Fuarı (ARÜSDER), başladı. 02 Haziran tarihine kadar açık kalacak fuar sektörün üretici, ithalatçı ve servis sağlayıcılarını CNR Expo çatısı altında bir araya getirdi. CNR Holding kuruluşu Sine Fuarcılık tarafından Araç ve Araç üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği (ARÜSDER) işbirliğinde düzenlenen ARÜSDER Fuarı'nın ana sponsorluğunu da Allison Transmission üstlendi. Fuarın diğer destekçileri arasında İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İSDER), Türk Dünyası Belediyeler Birliği(TDBB), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), İş Makineleri Mühendisleri Birliği (IMMB),  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve KOSGEB yer alıyor.

Belediyelerin tedarik zirvesi oldu

Geçen yıla göre yüzde 150 oranında büyüme sağlayan fuarda, bu yıl 10 bin metrekareye ulaşıldı. Yerli ve yabancı yaklaşık 100 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen ARÜSDER, belediyelerden de tam destek aldı. Türkiye genelinde 50'ye yakın il ve ilçeden belediye başkanları ve üst düzey yöneticilerinin katılımıyla fuar belediyelerin tedarik zirvesine dönüştü. Sektör temsilcileri ve belediye yöneticilerinin sektördeki son gelişmeler hakkında bilgilendirilmenin yapıldığı fuarın açılış konuşmasında Sine Fuarcılık Genel Müdürü Gürkan Sekmen, cari fazla veren nadir sektörlerden biri olan ağır ticari araç sektörünün kendi fuarının yapılmasının sektör için büyük önem taşıdığını söyledi.  Bu yıl fuara katılan ziyaretçi sayısının 5 kat arttığını dile getiren Sekmen, Avrupa ve Ortadoğu’dan çok sayıda kişinin beklendiğini söyledi.

200 milyon euro’luk ihracat

Açılışta konuşan Araç ve Araçüstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği (ARÜSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Fırat da sektör olarak 50 ülkeye ihracat yaptıklarını ve ARÜSDER Fuarı’nın Avrupa üssü olma hedeflerine katkıda bulunacağını söyledi. 2011 yılında 37 bin ticari araç üretildiğini ve bununla birlikte  200 milyon euro’luk araçüstü ekipman ihracatı yaptıklarını kaydeden Fırat, bu yıl ihraç edilen araç sayısını 50 bin adede çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Fuar açılışına katılan Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler de 2023 yılına kadar çevre, kentsel dönüşüm, altyapı, enerji verimliliği, gıda, sağlık ve eğitimin geleceğin belirleyici sektörleri olacağını belirterek, araçüstü ekipman sektörünün de stratejik altyapısını buna göre hazırlaması gerektiğini ifade etti. 

Belediyeler için tasarruf dönemi başlıyor

Fuarın katılımcı firması Hidro-Mak, ARÜSDER’de dünyada ilk olan Vakumlu Yol Süpürme ekipmanı ile Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kasasının birlikte olduğu ekipmanını sergiledi. Ürün hakkında detaylı bilgi veren Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Aydın Balkar, iki ayrı fonksiyonu bünyesinde bulunduran çöp kamyonu aracılığıyla çöp toplama işlemi yapılırken, toplama işinden bağımsız olarak da yol temizliğinin yapıldığını söyledi. Balkar, iki fonksiyonu içinde bulunduran aracının maliyetleri de düşürdüğünü hatırlatarak, “Bu sistem sayesinde ikinci bir kamyona ya da sürücüye gerek kalmıyor. Böylelikle kullanıcısına daha az yatırım maliyeti ile iki ekipmana birden sahip olma imkanı tanınıyor ” diye konuştu.

Çöp kasaları artık elektrikli

Yine aynı firmanın fuarda ilk kez sergilediği çok amaçlı yol süpürge aracı ekipmanıyla ilgili olarak da Balkar, “Yakıt tüketimi en düşük olan araçlarımızdan bir diğeri olan ekipmanımızın üzerine damper, yol yıkama, tuz serici takabiliyoruz. Ayrıca aracın ön kısmına kar küreme aparatı takarak, tek araçla çevre düzenlemesini sağlıyoruz. Böylelikle tek araçla çok iş yapmayı sağlıyoruz” dedi. Tasarımı ve patenti Profimak’a ait olan ve Türkiye’de ilk defa üretilen “Elektrikli Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kasası” da fuarda sergilendi. Uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan, tamamı yerli imalat olan ürün, FORD Otosan ve Hidro-Mak işbirliğiyle, FORD Otosan standında yer aldı. Çevre dostu ürün, çöp toplama sırasında yüzde 40’a varan akaryakıt tasarrufu ve daha düşük karbon salınımı ile dikkat çekiyor.