Dünya


Dünyanın en aktif yanardağları yeniden harekete geçti. Kilauea 23 Aralık’tan bu yana 18. kez lav püskürtürken, Etna, Marapi Yanardağları ve Paos Yanardağı da kül ve lav püskürtmeye devam ediyor.

#video_9685988#

HAWAİİ’DEKİ YANARDAĞDA 18’İNCİ PATLAMA

Dünyanın en aktif yanardağlarından biri olarak gösterilen Hawaii'deki Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü. 23 Aralık'tan bu yana gerçekleşen 18'inci patlama oldu.

Yetkililer, yanardağın da içinde bulunduğu ulusal parkta ziyaretçileri güvenlik için kapalı alanlardan uzak durmaları ve zararlı gazlara karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Dünyanın en aktif yanardağlarından Kilauea'da 1983'ten beri patlamalar oluyor.

İTALYA'DA ETNA YANARDAĞI GÜÇLÜ ŞEKİLDE KÜL VE LAV PÜSKÜRTTÜ

İtalya'nın güneyindeki aktif yanardağlardan Etna'nın, dün akşamdan bu sabah erken saatlere kadar güçlü şekilde kül ve lav püskürttüğü bildirildi.

Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı'nda, nisan ayı başından bu yana gözlenen volkanik hareketlilik sürüyor.

Yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Etna Yanardağı'nın 2 bin 900 metre yükseklikteki güneydoğu kraterinde dün akşam yerel saatle 19.00 civarında başlayan kül ve lav püskürtme faaliyeti, bu sabah erken saatlere kadar devam etti.

Güneydoğu kraterinden sızan magma, yanardağın yamacından güneydoğu yönünde üç farklı kola ayrılan bir lav akışına yol açtı.

Yerel kaynaklar, Etna'daki patlamaların çıkardığı seslerin, yanardağın yamaçlarındaki birkaç köyde güçlü şekilde duyulabildiğini belirtti.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünün (INGV) Katanya Şubesi de yanardağdaki volkanik hareketliliği teyit etti.

Bu arada, basında yer alan haberlerde de bölgeden geçen uçaklar için Etna'daki volkanik faaliyet sebebiyle gece saatlerinde "turuncu" koduyla bir uyarı yayımlandığı bildirildi.

Etna yakınındaki Katanya Fontanarossa Havalimanı'nın seferlerinin, yanardağın kül ve lav püskürtmesinden etkilenmediği ve uçuşların sürdüğü belirtildi.

Kıta Avrupası'nın yaklaşık 3 bin 300 metre ile en yüksek aktif yanardağı olma özelliği taşıyan Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı'nda bu son volkanik faaliyet, nisan ayındaki dördüncü faaliyet olarak kayıtlara geçti. Yanardağda bu yıl şubat ayında da yoğun volkanik faaliyet gözlemlenmişti.

ENDONEZYA'DAKİ MARAPİ YANARDAĞI YENİDEN FAALİYETE GEÇTİ

Endonezya'nın Sumatra Adası'nın batısındaki Marapi Yanardağı yeniden faaliyete geçti. Yanardağda patlamalar meydana geldiği ve yanardağın kül püskürttüğü belirtildi.

KOSTA RİKA’DAKİ POAS YANARDAĞI'NDA ŞİDDETLİ PATLAMA MEYDANA GELDİ

Kosta Rika Volkanoloji ve Sismoloji Gözlemevi (OVSICORI), patlamanın yaklaşık 10 dakika sürdüğünü ve deniz seviyesinden 4 bin 708 metre yüksekliğe ulaşan bir gaz ve kül bulutu oluşturduğunu açıkladı.

Rüzgarların etkisiyle Zarcero, Grecia, Alajuela, Heredia ve San Jose kentlerine kül yağışı olduğu bildirildi.

Yetkililer, yanardağda artan sismik aktivite ve günde 600 tonu aşan kükürt dioksit salınımı nedeniyle yeni patlamaların yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Volkanolog Geoffroy Avard, bu hareketliliğin, yanardağın asidik krater gölü olan Laguna Caliente’den kaynaklandığını belirtti.

patronlardunyasi.com