Dünyanın Türk dizilerine ilgisini France 24 kanalı da analiz etti.
Analizde, Türk dizi yapımcılarının görüşlerine de yer verildi. Ay Yapım Geliştirme Müdürü Erdi Işık, "Latin Amerikalılar Türk dizilerini kendi kültürlerine çok yakın buluyorlar" ifadelerini kullandı.
France 24'teki analizde şu tespitlere yer verildi:
Ay Yapım, geçtiğimiz yıl dizi sektöründe Türkiye'nin en büyük ihracatı olan ve en iyi telenovela dalında Uluslararası Emmy ödülü kazanan Yargı adlı dizinin de yapımcı şirketi.
Orta Doğu ve İspanya da pembe dizi izlemeye alışkın izleyiciler Türk dizilerini de izleyebiliyor. Işık bu konu hakkında, "Örnekleri bir panele gösterdiğimde, tek kelime Türkçe anlamasalar bile ne hakkında olduğunu anlıyorlar çünkü aile kültürü hemen hemen aynı" dedi.
AİLE GEÇMİŞİ, ENGELLENEN AŞKLAR
Bir başka başarı öyküsü olan "Kanunsuz Topraklar" dizisi de 2020 yılında Güney Amerika'da yılın en iyi telenovelası ödülünü kazandı ve başrol oyuncusu Uğur Güneş de ödüllendirildi.
Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilen Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar'da uzun süredir popüler olan tarih, aile entrikaları ve engellenen aşk hikayelerini konu alan Türk dizileri artık her kıtada, hatta Amerika Birleşik Devletleri'nde bile yer alıyor.
Londra'daki izleyici ölçüm şirketi Glance'in araştırma ve pazarlama müdürü Xavier Rambert, Türk yapımlarının "dizilerini" överken, "Artık İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır'da prime-time'da yayınlanıyorlar. Çok kontrollü maliyetlerle kitlesel içerik sağlama becerileri, programların makul fiyatlarla doldurulmasını mümkün kılıyor" diye konuştu.
ÖZSÜMBÜL: BİR BÖLÜM 6 GÜNDE ÜRETİLİYOR
Kültür Bakanlığına göre, toplamda yaklaşık 700 milyon izleyici Türk dizilerini seyrediyor. Ay Yapım'ın yapımcılığını üstlendiği dizilerin dağıtımını yapan Madd şirketinin satış direktörü Özlem Özsümbül, başarının yapımların kalitesinden de kaynaklandığını söyleyerek, "Çekimleri her zaman yerinde yapıyoruz. Her bölüm bir haftadan diğerine, izleyiciye uyum sağlamak için gelişen genel bir olay örgüsüne dayalı olarak yazılıyor ve çekiliyor. İki saatlik bir bölümün tamamı altı günde yazılabiliyor, çekilebiliyor ve üretilebiliyor" dedi.
ÖZDEMİR: DİZİLER SADECE TÜRKİYE'DE YAYINLANIRSA MALİYETİ KARŞILAYAMAZLAR
Türk dizilerini yakından takip eden Episode dergisinin kurucusu Özlem Özdemir, "Türkiye'deki televizyonlar için diziler üretilse de sadece Türkiye'de yayınlanarak maliyetlerini karşılayamazlar" dedi. Bu nedenle prodüksiyonlar uluslararası pazara uyarlanıyor.
TEK BİR TÜRK DİZİSİ BÖLÜMÜ ÜÇE BÖLÜNÜYOR
Inter Medya'nın kurucu ortağı Ahmet Ziyalar, “Türkiye'de haftalık 90 ila 120 dakikalık bir bölüm, Latin Amerika'da günlük yayınlanan 45 dakikalık üç bölüme dönüştürülebiliyor” bilgisini verdi. Ziyalar, yalnızca yayın platformlarına yönelik 12 bölümden oluşan "Yeni Nesil" olarak adlandırılan bir dizi başlattı. Ziyalar, "Bunlar daha kısa, daha hızlı, daha cesur ve daha seksi. Sansür konusunda daha az endişeliler. Ayrıca daha sanatsallar" diye özetledi.
KOLOMBİYA İLE ANLAŞMA
Inter Medya CEO'su Can Okan ise kısa süre önce Kolombiyalı yayıncı Caracol ile İspanyolca 120 bölümlük bir dizi için anlaşmaya vardıklarını söyledi.
patronlardunyasi.com