Teknoloji


Eyüp SERBEST

Yapay zekanın herhangi bir fotoğrafı oluşturmak için, bir telefonun şarj edilmesi kadar elektrik harcadığı bilimsel araştırmalarla ortaya çıkmıştı. Devasa büyüklükteki işlemcilerin harcadığı elektriğin yanı sıra, bu ekipmanların soğutulması sırasında da bir o kadar elektrik harcanıyor. Yapay zekaya bağımlılığımız arttıkça, onun için enerji bulmak da bir o kadar güçleşiyor. 

ŞİRKETLERE ÖZEL NÜKLEER REAKTÖRLER

Teknoloji devi Google geçen yıl, yapay zeka veri merkezlerinin enerji ihtiyacı için küçük nükleer reaktörler kullanacağını açıklamış ve bunun için Kairos Power isimli şirketle anlaşma imzalamıştı. İlk mini nükleer reaktörün Tennessee’de yapılacağı belirtildi. O dönem açıklama yapan Google'un enerji ve iklimden sorumlu yöneticisi Michael Terrell, yapay zeka teknolojilerini desteklemek için yeni elektrik kaynaklarına ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Microsoft, 1979 yılında nükleer bir kaza yaşana Three Mile Island’daki santrali yeniden devreye almak için çalışmalara başladı. Amazon ise, Pennsylvania’da nükleer enerji ile desteklenen bir veri merkezi satın alacağını duyurdu. 

YAPAY ZEKA ELEKTRİK SEVİYOR

Yani veri bankaları, özellikle de yapay zeka yüksek elektriğe ihtiyaç duyuyor. Donald Trump’ın geçen cuma günü özel işletmelere nükleer reaktör izni veren ve çevreciler tarafından eleştirilen kararlarının altında da bu neden yatıyor. 

TRUMP BIRAKMADAN ÜRETMEYE BAŞLAMALI

ABD’de şu an aktif olarak çalışan 94 özel mülkiyetli nükleer reaktör bulunuyor.  Trump’ın imzasıyla, bu rakam 2050 yılına kadar 4 kat artacak. Nükleer reaktör izin izin isteyen şirketlere en fazla 18 ay içerisinde yanıt verilecek. Amaç, Trump başkanlığı bırakmadan nükleer reaktörlerde deneme üretimlerinin başlaması. 

NÜKLEER YARIŞ BAŞLADI

Ancak nükleerde gaza basan sadece ABD değil. Fransa, 2038'e kadar 14 yeni reaktör inşa etmeyi planlıyor. Çin'in 57 nükleer reaktörüne ek olarak 27 reaktörün daha inşasına başladı. Rusya ise ülke sınırları içinde 6 yeni nükleer reaktör yapıyor. 

ABD URANYUM’DA RUSYA’YA BAĞIMLI

Ancak ABD nükleer reaktörler için vazgeçilmek olan zenginleştirilmiş uranyum için Rusya’ya bağımlı durumda. ABD’de kullanılan zenginleştirilmiş uranyumun yüzde 25’i Rusya’dan tedarik ediliyor. Uranyumun element olarak çıkartıldığı başlıca ülkelerden biri de Ukrayna. Trump’ın Ukrayna’yı anlaşmaya zorladığı nadir toprak elementleri arasında uranyum da yer alıyor. Yani Trump Ukrayna’dan uranyum tedarik edebilirse, Rusya’ya bağımlılıktan kurtulmuş olacak. Diğer uranyum zengini ülkeler ise Kazakistan, Kanada ve Avustralya.

patronlardunyasi.com