Gündem


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Dolmabahçe'de yaptığı görüşmede, Cumhurbaşkanlığı konusunda kendi ismi dışında bir isim üzerinde uzlaşmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Gül, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, bir basın mensubunun, "Dolmabahçe'de yapılan görüşmede Sayın Başbakan ve Genelkurmay Başkanının sizin dışınızda bir isimde uzlaştığına inanıyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, "Bunların hiçbiri doğru değil, böyle bir şey de söz konusu olmaz. Tabii ki biz, Türkiye'de bir şeyle övünüyoruz, dünyada nadir bir ülkeyiz. İslam dünyasında tek bir ülkeyiz, demokrasisini bu şekilde derinleştirmiş, bu şekilde açık, şeffaf, halkın iradesini ortaya çıkarabilen bir demokratik süreci işletmiş bir ülkeyiz. Bu söylediğiniz şeyler, bu söylediğim şeylerle paralel olmaz. Onun için, onların hiçbiri söz konusu değildir" ifadelerini kullandı. Gül, seçimlerin hükümete bir güven oyu olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde o günkü meclisteki tavrın benimsenmediğinin gayet açık bir işaretidir" diye konuştu.

Bir basın mensubunun, "Size oy vermeyen yüzde elli üçlük bir kesimle uzlaşmak için ne yapacaksınız?" şeklindeki sorusu üzerine de Gül, şunları söyledi: "Ne demek istiyorsun yani, yüzde elli üç oy alamadık mı diyorsun yani. Baas rejimi mi olacaktı Türkiye'de. Yüzde doksan, yüzde doksan sekizlerde oy alacaktık? Onları da çok iyi bir şekilde tahlil edeceğiz, Onları da anlayacağız. Şüphesiz ki bütün o vatandaşlarımızı da kucaklayacağız."

"Kurumsal bir mutabakat sağlanacak mı?" şeklindeki bir soru üzerine de Gül, "Anayasa, kanunlar neyi söylüyorsa bu süreç gayet açıktır. O çerçeve içinde her şey hallolacak" diye konuştu. "Yeni bir hükümet kurulacak ve cumhurbaşkanına sunulacak, sizce burada da bir sıkıntı doğar mı?" şeklindeki bir soru üzerine de Gül, şöyle dedi: "Bunda bir sıkıntı nasıl olabilir? Her şey ortadayken, o meclisten güven oyu alacaktır. Biz demokrasiden bahsediyoruz ve Türkiye'nin geldiği bir seviyeden bahsediyoruz. Böyle bir şey söz konusu değil. Hiçbir sıkıntı söz konusu değil."

REFERANDUM TARTIŞMALARI

 Referandum tartışmaları konusunda da, "bir önceki meclisin anayasa değişikliğini üçte iki çoğunluğun üzerinde bir oyla gerçekleştirdiğini ve halkın Cumhurbaşkanını seçmesini kabul ettiğini" hatırlatan Gül, "Halkın Cumhurbaşkanını seçmesini meclis üçte iki bir çoğunlukla kabul etmesine rağmen, sayın Cumhurbaşkanı referanduma götürmeyi tercih etti. Dolayısıyla şu anda anayasa değişikliğinin kesinleşebilmesi için referandumun gerçekleşmesi gerekiyor" diye konuştu.

Gül, bu nedenle "acelecilik içinde olmamamız gerekir" dediğini belirterek, "Bütün bunlar mümkündür. Nasıl hareket edilecek, görüşülecek. Belki hep beraber referandumu erkene alalım, halk seçsin denebilecek. Bütün bunlar görüşmelerle ortaya çıkacak şeyler olduğu için bir acelecilik içinde olmamamız gerekiyor" diye konuştu. "Cumhurbaşkanlığı konusunda parti içindeki değerlendirmeniz tamamlandı mı?" şeklindeki bir soru üzerine de Gül, "Tabii ki, biz de kendi partimizin içinde bütün bunları konuşacağız. Onun için heyecana da gerek yok. Ben Türkiye'nin bütün bu süreçlerden çok başarılı bir şekilde çıkacağına inanıyorum." "Sizin Cumhurbaşkanı seçilmeniz AB sürecini olumlu etkiler mi?" şeklindeki soru üzerine de Gül, "Türkiye'de demokrasi ne kadar düzgün işlerse, Türkiye'de demokrasi ne kadar güçlenirse, Türkiye'de halkın iradesi ve demokratik kriterlere ne kadar çok riayet edersek, o kadar çok bu süreç hızlanır" dedi.

AĞAR'IN AÇIKLAMALARI

 Mehmet Ağar'ın Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında mecliste bulunmamalarının hata olduğu şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Gül, "Sayın Ağar, büyük bir siyasi olgunluk gösteriyor. Bu kolay bir şey değildir tabii, bu şekilde açık bir şekilde insanın kendi öz eleştirisini yapabilmesi. Bu bence kendisini yüceltir. Yapılan hatayı açıkça paylaşabilmesi kendisini çok değerli hale getirir" diye konuştu.

30 KARARNAMENİN ÇANKAYA'DAN DÖNDÜĞÜ HABERLERİ

 Basında yer alan, Cumhurbaşkanı Sezer'in hükümetin göndermiş olduğu 30 kararnameyi geri çevirdiği şeklindeki haberlerin doğru olup olmadığının sorulması üzerine de Gül, "Hükümet görevinde. Şöyle olsaydı belki düşünülebilirdi, ki o zaman bile makamda olduğunuz durumda o makamın gereklerini yerine getirirsiniz, biz bu seçimlerden iktidarı kaybetmiş bir parti olarak çıkmış olsaydık, oylarımız düşmüş ve bir iktidar değişikliği olacak, böyle bir durum ortaya çıkmış olsaydı, belki düşünülebilirdi" dedi. Dışişleri Bakanı Gül, "hükümet işlerinin aksamaması açısından bütün bunlara devam edilmesi gerektiği kanaatinde" olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE'DE BÖYLE BİR AZINLIK FALAN SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

 AB yetkililerinin, "Laik azınlığın sözlerini de Erdoğan hükümeti göz önünde bulundurmalı" sözleri hatırlatılarak, "Türkiye'de bir laik azınlık olup olmadığını" sorulması üzerine de Gül, şunları kaydetti: "Dışarıdakiler Türkiye'nin gerçeklerini çok iyi bilmiyorlar. Türkiye'nin resmini de çok iyi okuyamıyorlar. Onlar, kendi bazı gerçekleriyle Türkiye'nin gerçeklerini karıştırıyorlar. Dışardan birisi demeç verince onu hemen cevaplandırmak o demeçlere çok önem verme anlamına geliyor, o açıdan Türkiye'nin gerçekleri çok açıktır. Türkiye'de böyle bir azınlık falan söz konusu değildir. Türkiye'yi çok detaylı bilmedikleri için, uzaktan konuşurken, belki kötü niyetli de değildir, bazen onlar bazı tabirler, argümanlar, terminolojilerle konuşunca böyle yanlış durumlar ortaya çıkıyor."

MALİKİ'NİN ZİYARETİ

 Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türkiye'ye ne zaman geleceği ve üçlü bir toplantı yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerineyse Dışişleri Bakanı Gül,Maliki'nin Türkiye'ye geleceğini kaydederek, şöyle konuştu: "Seçim kampanyamız devam ederken, bir taraftan özellikle Irak konularını, terörle mücadele konularını, diğer dış politika konularını da çok sıkı bir şekilde takip ettik. Bu çerçeve içerisinde, Irak hükümetiyle görüşmelerimiz oldu. Onlar, Irak ve Türkiye arasındaki bütün ilişkileri, terör boyutu, ekonomik ilişkiler, diğer konular, bütün bunları görüşmek için Başbakan Maliki'nin Türkiye'ye bir ziyaret yapmak istediğini söylediler. Biz de zaten davet etmiştik. Seçimden sonra daha uygun olacağını söyledik. Muhtemel bir tarih de belirtilmiş vaziyette. Önümüzdeki çok kısa süre içerisinde bu ziyaret gerçekleşecek."

"301. maddenin değişmesi konusunda bir mesajınız var mı?" yönündeki bir soruyaysa Gül, Başbakan Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak yanıt verdi. Gül, "Bunu Sayın Başbakanımız ilk konuşmasında da söyledi. Türkiye, reform sürecine devam edecektir. Hem demokratik, hem ekonomik reform süreci. Türkiye, AB ile tam üyelik hedefini güçlü tutacaktır. Tabii ki, bu süreç teknik bir süreçtir. Siyasi konular bu sürecin aslında bir parçası değildir" diye konuştu.

BASIN TOPLANTISINDAN NOTLAR

 Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği ve 45 dakika süren basın toplantısına yaklaşık 200 basın mensubu katıldı. Toplantıyı ayrıca, birçok televizyon kanalı canlı olarak yayınladı. Basın toplantısına, birçok basın-yayın kuruluşunun temsilcisinin katılması ve soru sorması da dikkati çekti.