Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın haberine göre, hava sıcaklıkları insan psikolojisini doğrudan etkileyebiliyor.
AŞIRI SICAK HAVA PSİKİYATRİK ANLAMDA ‘DELİRTEBİLİR!’
Salı günü İstanbul’da yağmur bekleniyor.Hemen sevinmeyin çünkü nem baki kalacak. Bu da demek oluyor ki hissedilen sıcaklık beklenen büyüklükte düşmeyecek. Dahası var; Ağustos’un da en az Temmuz kadar bunaltıcı geçecek. Şüphesiz bu bunaltıcı havanın fizikken olduğu kadar ruh sağlığına da etkileri büyük. Psikiyatrist, Prof. Dr. Arif Verimli diyor ki:
“İnsan vücudunun optimum iç sıcaklığı 36,4 derecedir. Bu, kişiden kişiye değişebilir. Ama vücut sıcaklığının iç organları koruması ve de hücrelerin iyi şekilde işlevlerini yerine getirmesi için 36- 37 derece referanstır. Bundan fazla ısınan vücut tepki veriri. Yüksek ısı, kendini önce halsizlik, baş ağrısı, kramp, uykusuzluk, kusma, baş dönmesi olarak gösterse de daha kapsamlı etkileri var:
1- Kalp, ısıdan korunmak için daha fazla kan pompalar ve atış hızını arttırır. Nabız dakikada 20 fazla atmaya başlar, 50’ise 70’e çıkar.
2- Vücudun oksijen arayışı artarken nefes ağırlaşır. Dakikada 10’dan 15’e çıkabilir, örneğin.
3- Isının azalması için kaslar kendini korumaya alır, vücut hareketleri yavaşlar. Oturduğunuz yerde, 1 saat içinde, en az 500 ml. su kaybedebilirsiniz."
PROF. DR. ARİF VERİMLİ: SICAK HAVA DA SOĞUK HAVA GİBİ DOĞAL AFET KABUL EDİLMELİ
‘Kalp krizi mi geçiriyorum?’ endişesi ile bu belirtilerle hastaneye koşanlar aslında vücut sıcaklığına bağlı, panik atak yaşadıklarını sonradan öğrenirler. Dolayısıyla ‘Adana’da güneşe ateş ettiler’, ‘Balkonda yumurta pişirdiler’, ‘Kamyoneti havuza dönüştürdüler’ gibi durumu sadece ‘eğlence’, laylomlom tarafından görmek büyük hatadır. Sıcak hava da en az soğuk kadar ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunu yaratır. Doğal afet kabul edilmelidir.”
GÜNDE EN AZ 2-3 KEZ DUŞ ALIN
Kimler tehlike altında sorusuna ise şu yanıtı veriyor Prof. Dr. Verimli:
“Hepimiz. Hiçbir rahatsızlığı olmayanlarda bile sıcak hava değişimleri korkunun alevlenmesine ve dahası depresiflik, sıkıntı hali, tedirginlik, huzursuzluk, sabırsızlık ve agresifliğin tetiklenmesine sebep olur. Uykusuzluktan kaynaklı hayata dair isteksizlik, işe gitmemek, bir şeyler üretmek istememe hali... Trafikte ya da aile içinde artan kavgalar... Lütfen sakin kalmaya çalışın. Derin nefes alın. Bol su için. Mümkünse 2-3 kez duş alın ki vücut ısısı normale düşsün. Güneş tepedeyken dışarı çıkmamaya, serin yerlerde kalmaya özen gösterin. Ağır yemeklerden, alkolden uzak durun.
İLAÇLARINIZI AKSATMAYIN
Demans ve alzaymır hastaları da büyük tehlike altında. Bipoları olanlar da manik atak geçirebilirler. Otizmli çocukların şiddet eğilimi artabilir öte yandan. Panik atak hastaları, takıntısı ve kaygı durum bozukluğu olanlar da ekstra dikkatli olmalı. Bu havada, güneş tepede iken asla dışarı çıkmasınlar. Mümkünse evde klima ya da vantilatör ile oturmalı, günde 2-3 kez duş almalı, bol su içmeli ve ilaçlarını katiyen aksatmalılar. Bir sıkıntı halinde ise doktorlarına danışmadan hareket etmesinler.”
patronlardunyasi.com