Teknoloji


Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek, yapay zekanın oluşturduğu risklerin görüşüleceği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında brifing verecek. Dünya liderlerinin BM Genel Kurulu için New York'ta bir araya geldiği haftada yapılacak toplantıya, yapay zeka sektörünün önde gelen şirketlerinden temsilcilerin katılması bekleniyor.

YAPAY ZEKA SİTEMLERİ YAVAŞLATILMALI TARTIŞMASI

15 üyeli Güvenlik Konseyi, yapay zeka ve uluslararası güvenlik konularını görüşmek üzere yarın toplanacak. Bu toplantı, yapay zeka sektörünün önde gelen isimlerinin, giderek güçlenen yapay zeka sistemlerinin gelişiminin koordineli bir şekilde yavaşlatılması çağrısında bulunmasından ve bu sistemlerin yakında kendi kendine gelişip insan kontrolünün dışına çıkabileceği uyarısından haftalar sonra gerçekleşecek.

SAM ALTMAN DA TOPLANTIYA KATILACAK

Reuters'ın geçen haftaki haberine göre, OpenAI CEO'su Sam Altman toplantıda bilgilendirme yapmayı planlıyor ve diplomatlar toplantıya Anthropic'in üst düzey temsilcilerinin de katılmasını bekliyor.

Kaynaklardan birinin belirttiğine göre, DeepSeek ve Moonshot dahil olmak üzere diğer Çinli yapay zeka firmaları açıklama yapmaya davet edildi.

DeepSeek'in kurucusu Liang Wenfeng'in etkinliğe katılmayı planlamadığı ve planlarının değişken olduğunu ve son dakikada değişebileceği belirtildi.

İLK KEZ 2023 YILINDA TOPLANDILAR

Uluslararası barış ve güvenliği korumakla görevli BM Güvenlik Konseyi, yapay zekanın riskleri konusunda ilk kez 2023 yılında toplandı. O dönemde Çin, teknolojinin "kontrolden çıkmaması" gerektiği konusunda uyarıda bulunurken, ABD de bunun insanları sansürlemek veya baskı altına almak için kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

DÜNYA LİDERLERİNE UYARI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen hafta dünya liderlerini, hızla gelişen yapay zekanın göz ardı edilemeyecek riskler taşıdığı konusunda uyardı. Bu açıklamasıyla , mevcut güvenlik önlemlerinin yeterli olduğunu ve Çin'in yapay zeka geliştirme konusundaki şüphelerden fayda sağlayacağını savunan ABD Başkanı Donald Trump ile de ters düştü.

ÇİN: “SOĞUK SAVAŞ SENARYOSU”

Çin devlet medyası, yapay zeka geliştirmesinde yavaşlama çağrılarını, Washington'ın ileri teknolojideki hakimiyetini korumayı ve Pekin'i küresel yapay zeka yönetim sisteminden dışlamayı amaçlayan bir "Soğuk Savaş senaryosu" olarak nitelendirerek reddetti.

OpenAI ve Anthropic gibi ABD'li öncü liderlerinin aksine, Çin'in önde gelen model geliştiricilerinin yöneticileri, giderek daha yetenekli hale gelen yapay zeka sistemlerinin insanları aldatabileceği, kontrolü atlatabileceği veya felaketlere yol açabileceği olasılığını kamuoyu önünde nadiren dile getirdiler.

patronlardunyasi.com