Finans


Cumhurbaşkanı  Ahmet Necdet Sezer’in Durmuş Yılmaz’ı   beş yıllık bir süre için Merkez Bankası Başkanlığına atanmasına ilişkin  Bakanlar Kurulu kararını onayladığı bildirildi.

Uzun yıllar Merkez Bankası’nda çalışan Durmuş Yılmaz, 2003 yılından bu yana Merkez Bankası Başka Meclisi üyeliği görevinde bulunuyor. Yılmaz, 13 Nisan’da yapılan Genel Kurul’da üç yıllığına  yeniden bu göreve getirilmişti.

Yılmaz, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün İngiltere'den yakın arkadaşı. Hükümetin, Yılmaz'ı, şu ana kadar ismi hiç yıpratılmamış olduğu için tercih ettiği belirtiliyor.

Yılmaz, ilk demecinde, banka olarak en önemli amaçlarının fiyat istikrarına ulaşıp, istikrarı yakalamak olduğunu söyledi.

Son olarak 7 Nisan'da Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanlığı için yeni kararname taslağını, 7 Nisan'da onay için Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Sezer'e elden sunmuştu. Babacan, atamaya ilişkin onay çıkana kadar ismin açıklanmayacağını söylemişti.

DURMUŞ YILMAZ: "AMAÇ FİYAT İSTİKRARINI KALICI KILMAK"

Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Durmuş Yılmaz, Süreyya Serdengeçti’nin görevden ayrılmasının ardından bu görevi yaklaşık bir aydır vekaleten yürüten Başkan Yardımcısı Erdem Başçı’yla birlikte Merkez Bankası binasının girişinde basın toplantısı düzenledi.  Yılmaz, 2001 yılındaki yasal değişiklikler sonucu Türkiye’nin para politikası alanında elde ettiği en büyük kazanımın, Merkez Bankası bağımsızlığı alanında olduğunu ifade etti. 

Merkez Bankası Kanunu’na göre kur rejimini belirleme yetkisinin de Hükümet ile Merkez Bankası’na verdiğini anlatan Yılmaz, "Dalgalı kur rejimi bu çerçevede belirlenmiştir ve temel uygulama çerçevesi korunmak suretiyle devam edecektir" dedi. Yılmaz, Türkiye’nin 30 yılı aşkın bir süredir yaşadığı enflasyonun tahribatından kurtulmak için "altın bir fırsat" yakaladığını savunarak, "Düşen enflasyon dönemi başarıyla tamamlanmak üzeredir, bundan sonraki hedefimiz ise fiyat istikrarına ulaşıp bunu kalıcı kılmaktır. Merkez Bankamız, ülkemizin büyüme potansiyelini hayata geçirmekteki en büyük katkıyı da bu doğrultuda yapacaktır" diye konuştu.

"SON ANDA ÖĞRENDİM"

Yılmaz, gazetecilerin, Başkanlığa atandığını ne zaman öğrendiğine ilişkin bir soruları üzerine, "İsmim geçiyordu, fakat ben de son anda öğrendim. Çok yakın zaman içinde öğrendim" dedi. Durmuş Yılmaz, başkan yardımcılıklarına yapılacak atamalara ilişkin olarak da Merkez Bankası Kanununda başkan yardımcılıklarının nasıl atanacağına ilişkin prosedürün belirlendiğini belirterek, buna göre gerekli olan işlemlerin yapılacağını söyledi.

"KIYMETİMİZ KOYACAĞIMIZ TAŞLA ÖLÇÜLECEK"

Yılmaz, TÜSİAD’ın Süreyya Serdengeçti’nin görevden ayrılmasının ardından "keşke kalsaydı" yönündeki açıklamalarının anımsatılarak, kamuoyunda yeri doldurulamayacak gibi bir izlenim olduğunun anımsatılarak, siz bu koltuğu doldurabilecek misiniz" yönündeki bir soru üzerine, şunları söyledi: "Merkez Bankası bir kurumdur. Merkez Bankası’nda bugüne kadar çalışanların hepsi bulundukları dönemlerde, Merkez Bankası’nı belli bir çizgiye getirmişlerdir. Bu çizgi Merkez Bankası’nın kurumsal bağımsızlığına büyük bir katkıdır. Biz bu kurumsal yapıya katkı yapanların, taş koyanların kıymetini bileceğiz ve bizim kıymetimiz de kendi koyacağımız taşla ölçülecektir."

"UYUMLU VE VERİMLİ ÇALIŞMA"

Merkez Bankası Başkanlığını Vekaleten Yürüten Erdem Başçı, Durmuş Yılmaz ile 2.5 yıldır birlikte çalıştıklarını ve Yılmaz’ın 25 yılı aşkın bir süredir Merkez Bankası’nın her kademesinde görev yaptığını belirterek, Yılmaz’dan "Banka içinde ve dışında sevilen ve sayılan, başarılı bir iktisatçı ve Merkez Bankacı’dır" diye bahsetti. Yılmaz’ın son üç yıllık dönemdeki banka meclisi ve son iki yıldaki para politikası kurulu üyelikleri sırasında Merkez Bankası’nın önemli kararlarında söz sahibi olduğunu ifade eden Başçı, "Sayın Yılmaz’ın Mer