Patronlar


Devlet Bakanı Babacan, 2005 yılı makro ekonomik gelişmeleri ve 2006 yılı Hazine finansman programına ilişkin, Hazine Müsteşarlığı'nda basın toplantısı düzenliyor....Babacan'ın konuşmasından satır başları.....

Ekonomik büyüme istihdam artışına yanssımaya başladı. Toplam istihdamın kompozisyonu daha iyiye gidiyor. İşsizlik oranımızın 2005 sonu itibarıyla yüzde 9.8 oranında gerçekleşmeisini bekliyoruz.

2005 yılında enflasyondaki 7.72 ile hedefin altında kaldık.Cari işmeller açığının son günlerde yüksek seyrettiği eleştireleri le karşı karşıyayız. Ama bu konuda yapılanlar klişe laflardan ibaret. Cari denge konusunda sağlıklı yorum yapabilmek için finansman dengesine bakmak gerekir. Son üç yılda dış ticaret hacmimik ikiye katlanarak 200 milyar dolara cıkmıştır. Kim ne derse desin ihracat üç yılda 2 katını geçti.

İthalatta son dönemde ciddi bir artış var. Ama bunlar ara mallar ve yatırım malları konumunda. Tüketim malları ithalatı korkulacak bir boyutta değil.

Türkiye ihracatını artırmak için ithalat yapan bir ülkedir. İthalattaki artışların bir diğer sesibi de ham petrol fiyatlarındaki artıştır. Türkiye truzim gelirleri açısından da olumlu bir gidişat seyrediyor. Serbet kur rejimi uygulamasına devam edilecek. Kur rejimi aynı kararlıkla devam edecek. merkez Bankası döviz rezervleri tamamlamak durumandadır. O yüzde zaman zaman piyasaya müdahele etmek zorundadır. O yüzde serbest kur rejiminden asla taviz vermek yoktur. Biz serbest kur rejimi sayesinde bir çok felaketi atlattık. Pertol fiyatları , İstanbul'daki terör saldırıları, Irak savaşı gibi rahatlıkla geçtiysek bu serbest kur rejimi politikası yüzündendir. Bu rejim ekonomik başarının temel unsurlarından birisidir.

Bütçe açığığının 2005 yılı sonunda 12 milyar YTL'nin altında kalmasını bekliyoruz. Bütçe açığında Mastric Kriterlerini tutturduk.