İdriz Çokal'ın haberi
BİR süredir işletme sermayesi sıkıntısı çeken DAF Kilit, yabancı ortaklık için görüşüyor. Şirkete dünyanın en büyük kilit üreticilerinden birinin talip olduğu konuşuluyor. Görüşmelerin ocak ayı içinde sonuçlanması bekleniyor.
1958 yılında inşaat ve nalburiye sektöründe yapı ve tesisat malzemeleriyle ticaret hayatına atılan Nazım Doğan, DAF'ı 1999 yılında kurmuştu. 2001 yılında tam kapasiteyle faaliyete geçen şirket 5 yılda 6 kat büyümüş, 7 yıl garantili satılan DAF kilitleri piyasada oldukça iddialı bir konuma yükselmişti...
DAF Kilit, İstanbul Esenyurt'taki fabrikasında halen 290 çeşit kilit ve kilit sistemi imal ediyor. 450 kişi istihdam eden şirket, 2007'yi 40 milyon YTL ciroyla kapattı. Üretimin yüzde 35'i 30 ülkeye ihraç ediliyor.
Tablo ilk bakışta olumlu gibi görünüyor. Ancak arka planda işler o kadar da yolunda gitmiyor olmalı ki, Nazım Doğan çareyi şirketine ortak aramada bulmuş. Sıkıntının sebebi malum; sermaye yetersizliği. Bize gelen bilgilere göre, şirketin 20 milyon YTL olan işletme sermayesinin 40 milyon YTL'ye yükselmesi gerekiyormuş...
TAMAMI SATILABİLİR
Nazım Doğan ve DAF Kilit Genel Müdürü Süleyman Karaca, bugünlerde gece gündüz ortaklık görüşmeleri yapıyormuş. Doğan'ın, gözbebeği DAF için sıkı ve çetin bir pazarlık yaptığı konuşuluyor. 5 firmayla başlayan görüşmelerde, masada sadece bir yabancı firma kalmış. Bu firmayla pazarlık da ortaklık oranına kilitlenmiş...
DAF'ın sahipleri şirketin yüzde 100'ünü satmaktan yana değilmiş. Yüzde 50-50 ortaklığa da yabancı şirket sıcak bakmıyormuş. Ancak iyi bir fiyat gelirse Nazım Doğan'ın direnemeyeceği, şirketin tamamını satabileceği konuşuluyor.
Telefonla görüştüğümüz Nazım Doğan da yabancılarla görüşmeyi doğruluyor. Ardından da ayrıntı vermeden şu açıklamayı yapıyor:
“Şu anda karşılıklı gizlilik anlaşmamız olduğu için konuşamıyorum. Görüşmelerimiz sürüyor. Kısa sürede sonuçlanacağını tahmin ediyorum. Piyasada birtakım dedikodular dolaştırılıyor. Bunları kimin yaydığını da biliyorum. Görüşmeler sonuçlansın ondan sonra konuşacağım.”
İşe 10 milyon $ zararla başlamıştı...
Aslında DAF'ın sektöre ilk girişi de maceralı olmuş. 1999'da üretilen ilk kilitlerin tamamında üretim hatası çıkmış. Şirket bütün ürünlerini piyasadan toplamak zorunda kalmış. Bu işin Nazım Doğan'a faturası, piyasadan 2 yıl uzak kalmak ve 10 milyon dolar zararı sineye çekmek olmuş. Doğan, bu süreci şöyle anlatıyor:
“Hatalı kilitlerin tamamını geri çağırıp, iki yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından üretime sıfırdan başladık. İlk çıkış için yaptığımız yatırımların hepsi çöpe gitti. Kalıpları, hatalı kilitleri imha etmek zorunda kaldık. Yeniden üretime geçebilmek için yaptığımız yatırım 20 milyon doları buldu."
2001'de sektöre tekrar giren DAF, edindiği acı tecrübeler sayesinde 5 yıl gibi kısa sürede 6 kat büyümeyi başarmış. Doğan'a göre, DAF halen sektöründe ikinci konumda...
Para