Gündem


Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Erdoğan yaklaşık 3.5 saat süren toplantının ardından açıklamalarda bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump'la Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

'100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN İSTİŞARE ETTİK'

"New York'taki temaslarımızın ardından Amerikan Başkanı sayın Trump'ın davetine icabetle bir ziyaret gerçekleştirdik. Beyaz Saray'da sayın Trump ve heyetiyle kapsamlı ve içerikli bir görüşmemiz oldu. İkili ticaret, enerji, yatırım, savunma sanayi başta olmak üzere birçok hususu kendisiyle dostane ortamda ele aldık. Sayın Trump'ın ilk döneminde belirlediğimiz 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için atılacak adımları istişare ettik. Gazze mezalimi, Rusya-Ukrayna savaşı ve bölgedeki gelişmeler, Suriye'deki istikrarın muhafazası hususları da ayrıntılı şekilde değerlendirdik. 

Siyasetçisiyle, gazetecisiyle, yorumcusuyla, muhalefetin tam bir cinnet halinde Amerika ziyaretimizi kötülemeye çalışmasının tek nedeni ziyaretin fevkaladenin fevkinde başarılı geçmiş olmasıdır. Onlar başka yeyler bekliyorlardı ama hevesleri kursaklarında kaldı, hayal kırıklığına uğradılar. Şimdi bunun öfkesiyle sağa sola saldırıyorlar ama ne yapsalar beyhude."

'ENERJİ SEPETİMİZİ GENİŞLETME ÇABASINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYORUZ'

"Bizim temel prensibimiz Türkiye'nin menfaatlerini her zeminde en güçlü şekilde savunmaktır. Milletimizin çıkarları neyi gerektiriyorsa biz 23 yıldır hep onu yaptık yarın da aynısını yapacağız. Şayet biz muhalefetin ne dediğine baksaydık Türkiye sahip olduğu alt yapı ve üst yapı yatırımlarının hiçbiren sahip olamazdı. Ne Marmaray olurdu, ne İstanbul Havalimanı olurdu, ne Togg olurdu, ne hızlı trenler olurdu, ne 785 milyar metreküplük Karadeniz gazının ne de Gabar'daki petrol rezerevlerinin keşfi mümkün olurdu. 

Türkiye ekonomisi büyüdükçe yıllık enerji talebi de artmaktadır. Enerji sepetimizi genişletme çabası arılıksız sürdürüyoruz. Bir taraftan arama ve sondaj faaliyetlerimizle kendi yer altı kaynaklarımızı ortaya çıkarırken diğer taraftan kaynak çeşitlendirmeye gidiyoruz. Tek bir gayemiz vardır, o da Türikey'nin artan enerji talebinin sorunsuz, güvenilir, kesintisiz bir şekilde karşılanmasıdır."

'500'ÜNCÜ UÇAK ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA FİLOYA DAHİL OLACAK'

"Rusya-Ukrayna savaşının ilk döneminde Avrupa'nın yaşadğı sıkıntılar bu politikamızın ne kadar isabetli olduğunu göstermiştir. İmzaladığmız sözleşmeler sayesinde hem sanayide çarkların dönmesini hem de vatandaşlarımızın kışı rahat geçirmesini sağladık. Diğer tedarikçi ülkeler gibi Amerika'yı da önemli bir ortak olarak görüyoruz. Doğalgaz ve nükleer enerjiye dair imzalanan mutabakat bu yönde atılmış çok stratejik bir adım olmuştur. 

Türkiye'nin havayolu taşımacılığında son yıllarda kat ettiği büyük mesafe herkesin takdirini toplamaktadır. Şu rakamlara ekranları başında bizi izleyen vatandaşlarımızın dikkat etmesini özellikle rica ediyorum. 2002 yılında 10,4 milyon yolcuya hizmet veren THY'nin filosu sadece 65 uçaktan, uçuş ağı ise 103 destinasyondan oluşuyordu. 2024 sonu itibariyle yıllık yolcu sayısı 85 milyona ulaşırken filo büyüklüğü 470'in üzerine çıkmış, uçuş ağı ise 350 destinasyona yükselmiştir. Böylece yolcu sayısında 8 kattan fazla, uçak sayısında 7 kata yakın uçuş noktasında ise 3 katı aşan bir artış yaşanmıştır. Şirketimizin 2025 hedefi ise 90 milyonun üzerinde yolcu taşımaktır. Filoya 2006'da 100'üncü, 2012'de 200'üncü, 2016'da 300'üncü, 2023 yılında 400'üncü uçak katılmıştır. 500'üncü uçak da önümüzdeki aylarda filoya dahil olacaktır."

'THY'NİN 2033 YILI FİLO HEDEFİ 813 UÇAKTIR'

"Şirketimizin 100'üncü yılını kutlayacağı 2033 yılı filo hedefi ise 813 uçaktır. Gerek Airbus 2023'te verilen 335 uçak siparişi, gerekse eylül 2025'te Boeing firmasına verilen 225 uçaklık siparişi buna yönelik hazırlıklardır. Uçak almak, muhalefetin sandığı gibi bakkaldan süt almaya benzemez. İhtiyacınızı belirleyecek, planlamasını yapacak, sonra görüşecek, pazarlık edecek, neticede uzun müzakereler sonunda anlaşmaya varacaksınız. Aynı yaklaşım özel havacılık şirketlerimiz için de geçerlidir. Yani ortada ana muhalefetin saçmalıklarından öte Türk havacılığını daha da güçlendirmeyi amaçlayan uzun vadeli bir vizyon bulunuyor. Tabi rüşvetsiz selam dahi almayanların bunu anlamasını beklemiyoruz. Gırtlaklarına kadar yolsuzluğa batanlara tavsiyemiz akıllarının ermediği konularda büyük laf etmesinler, bizi de lütfen kendileriyle karıştırmasınlar. Ana muhalefetin başındaki zatın görevi önüne gelene çamur atmak değil. Şayet yüreği yetiyorsa genel merkezinin 13'üncü katına kadar ulaştığı söylenen rüşfet çamurunu temizlemektir. Bunun dışında yaptığı her iş boştur. Havanda su dövmekten ibarettir. 

Sayın Trump'la yaptığımız görüşmenin olumlu sonuçlarını önümüzdeki dönemde hep beraber göreceğimize inanıyorum."

patronlardunyasi.com