Dünya


Portland merkezli Columbia Sportswear, 23 Temmuz’da Oregon Bölge Mahkemesi’nde açtığı davada, 2023 yılında üniversiteyle imzaladığı bir anlaşmanın ihlal edildiğini ileri sürdü. 

Şirket, bu anlaşmayla Columbia Üniversitesi’nin, “Columbia” ismini sadece belirli koşullar altında —örneğin okulun logosu, maskotu, 1754 olan kuruluş yılı veya akademik bölüm ismiyle birlikte— kullanabileceği konusunda uzlaşıldığını belirtti.

Ancak Columbia Sportswear’a göre, üniversitenin resmi online mağazasında bu koşulları taşımayan ve yalnızca “Columbia” yazan giysiler satılmaya başlandı. Dava dosyasında sunulan görsellerde, okulun ürünlerinin şirketin imzası hâline gelmiş parlak mavi renkte olduğu ve bu durumun tüketicilerde kafa karışıklığına neden olduğu savunuldu.

Şirketin açıklamasına göre, bu ihlal “Columbia” markasının tanınırlığına ve itibarlı geçmişine zarar veriyor. Şikâyet dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

COLOMBIA SPORTSWEAR'İN TALEPLERİ

“Üniversitenin ‘Columbia’ adını yanlış ve izinsiz kullanması; aldatma, karışıklık ve hata riskini doğuruyor. Bu durum, Columbia Sportswear’ın markasına ve kalite imajına onarılması güç zararlar veriyor.”

Dava kapsamında Columbia Sportswear;

1- İhlal içeren tüm ürünlerin satışının durdurulmasını,

2- Satılan ürünlerin geri çağrılmasını,

3- Kalanların ise hayır kurumlarına bağışlanmasını talep ediyor.

Ayrıca şirket, mahkemeden jüri tarafından belirlenecek zararın üç katı tutarında tazminat talebinde de bulundu.

COLOMBIA ÜNİVERSİTESİ FİNANSAL AÇIDAN ZORDA

Öte yandan bu dava, Columbia Üniversitesi’nin finansal açıdan baskı altında olduğu bir döneme denk geldi. Geçtiğimiz hafta üniversite, kampüste antisemitizme karşı federal desteklerin kesilmesinin ardından, ABD hükümetiyle 220 milyon dolarlık bir uzlaşmaya vardı. Anlaşma kapsamında okul, üç yıl içinde 200 milyon doları hükümete ödemeyi taahhüt etti.

Hem Columbia Sportswear hem de Columbia Üniversitesi, davaya ilişkin kamuoyuna henüz resmi bir açıklama yapmadı.

patronlardunyasi.com