Teknoloji


ABD merkezli bellek çipi üreticisi Micron Technology, Tayvan’daki çalışanlarına yönelik dikkat çeken ikramiye paketini açıkladı.

35 İLA 68 AYA VARAN MAAŞ İKRAMİYESİ

Şirket, operatör, teknisyen ve vardiya mühendisleri de dahil olmak üzere çalışanlarına 2026 mali yılı için 35 ila 68 aylık maaşa denk gelen ikramiyeler verecek.

Tayvan’daki doğrudan çalışanlar için minimum nakit tazminat 1,7 milyon Tayvan doları (yaklaşık 53 bin 723 ABD doları) seviyesinde olurken, giriş seviyesi mühendislerin toplam ödülünün ortalama 3,4 milyon Tayvan dolarına (yaklaşık 107 bin ABD dolarına) ulaşacağı belirtildi.

Micron, operatörler, teknisyenler ve vardiya mühendisleri de dahil olmak üzere çalışanlarına yapılan ödemelerin şimdiye kadarki en yüksek seviyede olduğunu ve dünya genelinde 60 binden fazla çalışanın 2026 mali yılı ödüllerini alacağını açıkladı.

Bu açıklama, Tayvan'daki Micron iş gücünün yaklaşık üçte ikisini temsil eden sendikaların, üyeler arasında greve yönelik yaygın desteğe işaret etmesinin ardından geldi. Sendikalar ise henüz açıklama yapmadı.

NAKİT BONUS DA ALACAKLAR

ABD merkezli bellek üreticisi, ödüller arasında 29 Ağustos 2025'ten önce işe başlayan Tayvanlı çalışanlar için 2026 mali yılı için 1 milyon Tayvan doları (31 bin 652 ABD doları) nakit bonusun da bulunduğunu belirtti.

Şirketin açıklamasına göre, giriş seviyesi mühendisler için toplam ödüller ortalama 3,4 milyon Tayvan doları (yaklaşık 107 bin ABD doları) olup, bunun ortalama 2,9 milyon Tayvan doları (91 bin 600 ABD doları) nakit tazminat, geri kalanı ise hisse senedi hibesi değerinden oluşuyor.

Micron'dan yapılan açıklamaya göre, her çalışana yıllık hisse senedi hibesi de verilecek.

SENDİKA İLE ANLAŞMA YOK

Micron, Tayvan'ın en önemli üretim merkezlerinden birinde yaklaşık 15 bin kişiyi istihdam ediyor ve adada 1,6 trilyon Tayvan dolarından (50,6 milyar ABD doları) fazla yatırım yaptığını açıkladı.

ABD merkezli bellek üreticisi ve Taoyuan sendikası, geçen hafta yapılan arabuluculuk toplantısında anlaşmaya varamadı ve ikinci bir arabuluculuk turu planlandı.

SAMSUNG GİBİ KRİZ YAŞAMAK İSTEMİYOR

Micron, Koreli rakibi Samsung Electronics'in  yaşadığına benzer bir krize sürüklenmekten kaçınmaya çalışıyor. Mayıs ayında, 48 bin kadar sendika üyesinin planladığı 18 günlük grev, son dakika müzakereleri ve kârlılık hedeflerine bağlı olarak çip bölümünün faaliyet karının yüzde 10,5'ine denk gelen özel bir ikramiye havuzu oluşturan başarılı bir anlaşmanın ardından iptal edilmişti.

O zamanlar, dünyanın en büyük bellek çipi üreticisinde yaşanabilecek bir üretim durdurma olasılığı, çip tedarikine ve Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinde daha geniş kapsamlı ekonomik sonuçlara ilişkin endişeleri artırmıştı.

Micron'un Tayvan'daki sendikaları daha önce Samsung ve SK Hynix'teki kar paylaşımı düzenlemelerinden bahsetmişti. Bu durum, Micron çalışanları ile Güney Koreli meslektaşları arasındaki uçurumu daha da genişletti.

patronlardunyasi.com