Kültür-Sanat


“Enerji ile Parlayan Gelecek”, “Yeşil İzler”, “Renkli Kültür” ve “Çevre Koruyucu” temasıyla gerçekleştirilen yarışmanın amacını, Çinli ve Türk Z kuşağının sanat yoluyla birbirini daha yakından tanıması ve iletişim kurması yaklaşımı oluşturdu. Yarışmanın organizatörleri iki ülke arasında kültürel entegrasyonu ve çevre korumayı teşvik etmek için gençlerin Çin ve Türkiye’nin renkli kültürünü ve yeşil gelişimini mercek aracılığıyla kaydetmeleri hedefiyle bu yarışmayı düzenlediklerini açıkladı.

Yurt içi ve yurt dışından birçok gencin çok sayıda eserle katıldığı yarışmada iki kişi dikkatleri çekti. Çinli yarışmacılardan Sisi Xin, şu sıralar Türk tarihini öğrenmek için Türkiye Boğaziçi Üniversitesi’nde bulunuyor.

Hem Çin’in hem de Türkiye’nin tarihi mirasa sahip ülkeler olduğuna, okullar arası eğitim ve ziyaret programlarının Çin ve Türkiye gençliğinin kültürel alışverişinin teşvik edilmesinde önemli bir rol oynadığını inanıyor.

Yarışmaya İstanbul Boğazı’nın özel coğrafi konumu, İstanbul'u Avrupa ve Asya olarak ikiye ayırırken, aynı zamanda Doğu ve Batı kültürlerinin burada buluşmasına anlatan fotoğrafıyla katılan Sisi, iki halk arasında farklı dil ve kültürlerin anlaşılmasını teşvik ettiğine ve iki ülke arasındaki kültürel alışverişte önemli rol oynadığına inanıyor.

Sisi Xin’nin çektiği "Boğaz ve Boğaziçi Üniversitesi" fotoğrafı

Ayrıca birçok Türk genç de yarışmaya fotoğraflar gönderdi. Türk insanının günlük yaşamına odaklanarak, biber kurutma, otlatma ve geleneksel bayram kutlamaları gibi halk geleneklerini göstererek, insanlara zengin kültürlü, yaşam kokusu dolu bir Türkiye’yi gösterdi.