Dünya


Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ziyareti kapsamında Çin'e çıkarma yapan Türk şirketleri, birçok alanda anlaşma gerçekleştirdi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çinli şirketleri, Türkiye'nin bölgesel ve ekonomik avantajlarını keşfetmeye davet etti.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyareti kapsamında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Çin'e çıkarma yapan Türk şirketleri, Çinli firmalarla milyar dolarlık anlaşmalar imzaladı. Türkiye'de uygulanacak yeni teşvik sisteminin Çinli yatırımcılar için de önemli fırsatlar sunduğunu belirten Erdoğan, "Yatırım yapacak dostlarımız için kapıların ardına kadar açık olacağını hatırlatmak istiyorum." dedi. Başbakan Erdoğan, Türkiye-Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumu'nda yaptığı konuşmada, ''2011 yılındaki 24 milyar dolarlık dış ticaret hacminin sadece 2,5 milyar doları, yani yüzde 10'u Türkiye'den Çin'e yapılıyor. Bu dengesizliği hep birlikte acilen kapatmamız gerekiyor. Bu konuda işadamlarına önemli rol düşüyor." diye konuştu. Erdoğan, dünyanın uluslararası müteahhit listesinde ilk iki sırasını paylaşan Çin ve Türkiye'nin güçlerini birleştirmesiyle dünyanın çehresini değiştirebileceklerini dile getirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Çin işadamlarına Türkiye'nin bölgesel ve ekonomik avantajlarını anlatarak, Çinli firmaları, tüccarları ve sanayicileri, Türkiye'deki ekonomik fırsatları keşfetmeye davet etti. Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin 2015 yılı için 50 milyar dolar olarak hedeflendiğini belirten Çağlayan, 2020 yılına kadar da bu rakamın 100 milyar dolar seviyesine gelmesini beklediklerini söyledi.

Çin'deki anlaşmalarda ilk sırayı Hattat Holding ile Çinli China Avic International Holding arasındaki imza aldı. İki şirket, Bartın-Amasra'da kurulacak termik santralin mühendislik, satınalma ve inşaat işleri için toplam 1,5 milyar dolar yatırım yapacak. Anlaşmayla Bartın Amasra'da 700-1.000 metre kuyularda ilk etapta 5 milyon ton taşkömürünün çıkarılması bekleniyor.

Pekin'de atılan imzalardan bir diğeri Ağaoğlu Grubu'nun 2015 yılı sonuna kadar Türkiye'de 600 MW kapasitesinde kuracağı rüzgâr santrali oldu. Ağaoğlu ile Sinovel Rüzgâr Grubu arasında yapılan türbin anlaşması sonucu kurulacak santrallerin toplam yatırım bedeli 1 milyar doları bulacak. Anlaşma kapsamında yapılacak santrallerin devreye girmesiyle birlikte yıllık 2 milyon kWh net üretim gerçekleştirilecek. Santrallerin elektrik üretimi 700 bin kişinin sanayi, konut ve ortak aydınlatmalarda kullandığı elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Akfel Grubu, China Sun Enerji şirketi ile 350 milyon dolarlık anlaşma yaptı. Söz konusu anlaşma ile Türkiye'de güneş panelleri üretilecek. İmzalanan bir diğer anlaşmaya göre ise Demkor Madencilik ile Beijing Shouugang IET arasında teknoloji transferi, proje dizaynı ve inşaatı dahil olmak üzere 500 milyon dolarlık bir taahhüt gerçekleştirildi. Lid Enerji ise Sinowel Wind Group ile yaptığı anlaşmada 600 MW rüzgâr enerjisi üretmek üzere anlaştı. Sun Grup, CRSBG ile yaptığı anlaşma kapsamında Türkiye ve çevre ülkelere satılmak üzere demir köprü malzemeleri, demiryolu ekipmanları alanlarında ortak üretim gerçekleştirecek.

Hangi anlaşmalar imzalandı?

Hattat Holding ile China Avic International Amasra'da kurulacak termik santral için 1,5 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı.

Ağaoğlu Grubu ile Çinli Sinovel'le toplam yatırım bedeli 1 milyar doları bulacak 600 MW'lık santralleri hayata geçirecek.

Demkor Madencilik ile Beijing Shouugang International Engineering Technology 500 milyon dolarlık taahhüt gerçekleştirecek.

Lid Enerji, Sinowel Wind Group ile yaptığı anlaşmada 600 MW rüzgâr enerjisi üretmek üzere anlaştı.

Sun Grup, CRSBG firmasıyla yaptığı anlaşmada demir köprü malzemeleri, demiryolu ekipmanları alanında üretim yapacak.

Akfel Grup ile China Sun Enerji, 350 milyon dolarlık güneş panelleri üretim yatırımı yapacak.

Zaman