Uzanlar'ın 9 çimento fabrikası için 180 şartname alındı. 433 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkan fabrikalar için bir Arap firmasının "1 milyar dolar verelim, hepsini verin" dediği, hükümetin ise "ihalelere girip alın" cevabını verdiği konuşuluyor.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan Uzan Grubu’na ait çimento fabrikalarının ihaleleri 10 Ekim’de başlıyor. Toplam 433 milyon dolar muhammen bedelin belirlendiği 9 çimento fabrikası için şu ana kadar 180 şartnamenin alındığı açıklandı. Fabrikalara Sanko Holding’den Sabancı Holding’e, Oyak Grubu’ndan Nuh Çimento’ya Set Çimento’dan Italcementi’ye kadar yerli ve yabancı çimento devleri talip. İhalelerde fabrikalardan 600 milyon dolar civarında bir gelir sağlanması bekleniyor. Ancak şu anda sektörde çok ilginç bir iddia dikkat çekiyor. İddiaya göre Arap sermayeli çok büyük bir grup hükümete, çimento fabrikalarıyla ilgili ilginç bir teklifte bulundu. Adı sır gibi saklanan bu Arap şirketinin yetkililere, “Çimento fabrikalarının hepsini bize verin 1 milyar dolar ödeyelim” dediği konuşuluyor. Yetkililerin Arap şirketine, "Size ihalesiz şirketleri satmamız mümkün değil. İhalelere katılın, orada en yüksek teklifi verip alma şansınız var ya da ihaleleri kazanan firmalarla temasa geçebilirsiniz" cevabı verildiği ifade ediliyor.
Araplar Türkiye'de arayışta
Arap şirketinin hem sektördeki fırsatlar hem de önümüzdeki dönemde mortgage sisteminin gelişiyle daha da artacak inşaat talebini değerlendirmek için Uzan Grubu'nun çimento fabrikalarına ilgi duyduğu ifade ediliyor.
Seramik sektörünün önde gelen firmalarından Kale Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Bodur Okyay, şu anda sektörde bu iddianın sıkça konuşulduğunu ifade etti. Yeni çimento fabrikası kurulmasının maliyetli olacağına dikkat çeken Bodur, satışa çıkarılan fabrikalara çok sayıda alıcı çıkmasında doğal olduğunu da vurguladı.
MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat da çimento şirketlerine talip olduğu şirketle ilgili bilgiye sahip olmadıklarını, ancak Arap şirketlerinin Türkiye'de ciddi arayışta olduklarına dikkat çekti. Bolat, "Örneğin Dubai Emaar ve Dubai Bank, Türkiye ile ciddi olarak ilgileniyorlar. Türkiye'de herkesle görüşüyorlar. Özelleştirme İdaresi ile TMSF ile görüştüklerini biliyoruz. Bize de birçok konuda danışanlar var. Bireysel olarak hareket eden şirketler de mevcut. Zaten ihalelere giren şirketlerin çoğu aracı. Önce alıyorlar. Sonra para ve ortak aramaya çıkıyorlar. Bu çerçevede Arap şirketleri de devreye girebilir" diye konuştu.
Çimento üretimi patladı
Bu arada Türk çimento sektörünün konut inşaatlarındaki artış nedeniyle çok yüksek kapasitelerle çalıştığı, çoğu fabrikanın üretime yetişemediği sektörde konuşulanlar arasında. Alarko Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, şu anda en büyük karlarla çalışan sektörün çimento sektörü olduğunu söyledi. Yavrucu, "Şu anda inşaat sektörü çok hareketli. Ekonomik ve siyasi istikrar sürdükçe, Türkiye'nin komşularıyla ilgili ciddi krizler çıkmadığı sürece bu hareketlilik artarak devam eder. Çimento sektörü de buna paralel inanılmaz bir hareket yaşıyor. Fabrikalar üretime yetişemiyor. Uzanlar'ın fabrikalarına da bu yüzden fazla talep var" diye konuştu.
Bilindiği gibi 10-20 Ekim tarihleri arasında satılacak olan fabrikalarla Türkiye'nin ve dünyanın sayılı grupları ilgileniyor. Çimento sektöründe önemli paya sahip olan Sabancı ve Oyak'ın dışında Sanko Holding, Nuh Çimento, İtalcementi ile ortak olan Set Çimento, Lafarge Türkiye de fabrikalarla ilgileniyor. Edirne ve Gaziantep gibi illerde işbirliği yapan işadamları da ortak girişim gruplarıyla fabrikalara talip. Çimento sektöründe Uzanlar'ın çimento fabrikalarına gösterilen bu yoğun ilginin satış fiyatına olumlu yansıyacağı belirtiliyor. Bu çerçevede 400 milyon dolar değer biçilen fabrikaların 600 milyon