Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), geçen yıl haziran ayında batık Egebank ile ilişkili 9 şirketin yönetim ve denetimini devraldı. Demirel Ailesi'ne ait bu şirketlerin başına Uzan Grubu'na ait Rumeli Çimento Finans Yatırım Grubu'na Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan Hidayet Nalçacı getirildi.
TMSF, açıklama yaparak Egebank hakim ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Murat Demirel'in aynı zamanda Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasını da (Göltaş) vekaleten temsil ettiğinin ve muhtelif yollarla söz konusu şirkete banka kaynağı aktarıldığının belirlendiğini bildirdi. Açıklamada, ayrıca Egebank'ın ortaklarından Şevket Demirel Holding A.Ş.'nin yüzde 15 hissedarı olan ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapan Neslihan Demirel'in, aynı zamanda Egebank'ın da Yönetim Kurulu Üyesi olması ve Şevket Demirel Holding ile holdingin yönetim ve denetiminde yer alan Neslihan Demirel, Ş. Nihan Atasagun, Yılmaz Kasap, Fettullah Selçuk ve Sertaç Bora Özyurt'un Göltaş ve devrolunan diğer şirketlerle doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi içinde bulunduklarının veya söz konusu şirketlerin yönetim ve denetimlerinde yer aldıklarının belirlendiği de vurgulandı.
Oğlu Murat Demirel'in ödenmeyen borçları nedeniyle şirketlerine el konulan Şevket Demirel, TMSF'ye karşı hukuk mücadelesi başlattı. Göltaş Çimento ile diğer 8 şirketine haksız yere el konulduğunu öne süren Demirel, avukatı aracılığıyla İstanbul İdare Mahkemesi Başkanlığı'na 23 sayfalık dilekçe vererek, TMSF hakkında dava açtı. Demirel'in dava dilekçesinde, "Göltaş Çimento, Egebank'ın iştiraki olan şirketlerden olmadığı gibi, Egebank yönetim ve denetimini doğrudan ya da dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran tüzel kişilik değildir. Kısaca bu şirketin Egebank ile doğrudan ya da dolaylı hiçbir organik bağı yoktur ve olmamıştır. Bu şirketlere yapılan saldırının nedeni, geçmişte Yahya Murat Demirel'e ait olan şirketlerden yeterli tahsilat yapamayınca, 'Oğlunun borcunu babasından almak' amacıyla baba müvekkilimizi köşeye sıkıştırıp, oğlu Yahya Murat Demirel'in borcunu ödemeye ikna etme metodudur ve kanun dışıdır" denildi.
Satış yöntemi farklı olacak
Tartışmalara 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katıldı. Kardeşi Şevket Demirel'in borcu olmadığını savunan Süleyman Demirel, "Türkiye hukuk devletidir. Suçu kim işlediyse cezayı o çeker. Bu yapılan hukuka uygun değilse gasptır" diyerek kardeşine destek verdi.
Bütün bu gelişmeleri neden tekrar hatırlattığımı merak etmişsinizdir. Kulislerde konuşulanlara göre, Uzan Grubu'nun çimento fabrikalarına astronomik teklifler veren çimento devleri, şimdi de Demirel Ailesi'ne ait Göltaş Çimento'nun satışa çıkmasını bekliyor. Yine kulislerde konuşulanlara göre TMSF, Egebank davası çerçevesinde el konan şirketin satışı için hazırlık yapıyor. Ancak Göltaş'ın satış yönteminin Uzan fabrikalarında izlenen iktisadi bütünlük değil, hisse satışı olacağı belirtiliyor. Çünkü Göltaş Çimento'nun durumu Uzanlar'ın fabrikalarından farklı...
Göltaş, Türkiye'de 600 bin ton/yıl kapasiteli ilk özel sektör çimento fabrikası olarak 1969 yılında, 60 milyon TL. sermaye ve 2 bin ortağın iştiraki ile Isparta'da kuruldu. Yatırımların tamamlanması ile 1973 yılında faaliyete geçti. 1987 yılında 35 milyon dolara ikinci klinker hattı yatırımını yaptı. Şirketin yüzde 47.24'ü halka açık.
Necla Dalan/Referans