Ahu Coşkun'un haberi
KÜRESEL ısınmanın en sıcak haliyle hissedildiği bugünlerde, çevreci yatırımlar daha bir dikkat çekiyor. Artık tüketici ürün tercihinde doğaya ne kadar duyarlı olunduğuna öncelik vermeye başladı. Bu da şirketleri harekete geçirdi.
Çevre teknolojileri, atık yönetimi ve geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Geçen yıl 140, bu yıl da 135 işletme atık ve geri dönüşüm sektörüne yatırım yapmak için Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisans aldı.
Firmalar, yurtdışında üretilen çevreci, birbirinden ilginç cihaz ve sistemleri Türkiye'ye getirme yarışında. Tıbbi atıkları dizel yakıta çeviren cihazlar, güneş enerjisiyle çalışan buzdolapları, susuz pisuarlar, tüketicilerin içecek kutularını geri dönüşüm kumbaralarına atmalarını teşvik eden sistemler artık ülkemize de girmeye başladı...
İstanbul Fuar Hizmetleri'nin TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlediği “REW İstanbul 2007”de çok sayıda firma yeni cihaz ve sistemlerini tanıttı. İşte fuarda dikkat çeken ürünler...
COCA-COLA BOŞ KUTULARA PROMOSYON VERECEK
Coca-Cola, tüketicilerin kullandığı ürünlerin boş şişe ve kutularını geri dönüştürmek için Norveç menşeli Tombra isimli şişe ve kutu kumbarasını satın aldı. Coca-Cola ürünlerinin boş kutu ve şişelerini bu kumbaraya atan tüketicilere, promosyon hediye kazanabileceği kuponlar veriliyor. Tombra'nın kısa bir süre içinde pek çok noktaya yerleştirileceği belirtiliyor.
Bir taraftan boş kutu ve şişelerin geri dönüşümünü amaçlayan Coca-Cola, diğer taraftan da tüketicileri bu uygulamaya teşvik edecek. Tombra'nın dış tasarımı ve distribütörlüğü ise Tusdo Danışmanlık ve Dış Ticaret'e ait. Tombra'nın etrafında da reklam panoları bulunuyor. Özel şirketlerin yanı sıra belediyeler için de avantajlı olacağı belirtiliyor.
TIBBİ ATIKLARI DİZEL YAĞINA ÇEVİREN SİSTEM GELİYOR
Hastanelerden çıkan tıbbi atıklar da önemli bir sorun teşkil ediyor. Tıbbi atıkların yüzde 20'si riskli atık grubunu oluşturuyor. Riskli atıkların geri dönüşümü için sterilizasyonları büyük önem taşıyor. Sterilize edilen atıklarında yüzde 90'ı da geri kazanılabiliyor...
Bu konuda Almanya'da Hamburg Üniversitesi'yle ortak bir çalışma başlatan Logmed firması, steril tıbbi atıkları dizel yakıta çeviren bir sistem geliştirdi. Logmed Türkiye distribütörü Metan Medikal'ın Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kaldırımcı, sistemi bu yıl içinde Türkiye'ye getireceklerini söylüyor. Steril edilen plastik tıbbi atıkları dizel yakıta çeviren sistemin maliyetinin ise 1 milyon euro'nun altında olacağı tahmin ediliyor.
Kaldırımcı, “Günde 5 ton enfekte tıbbi atık işleyen tesiste 4.5 ton civarında plastik vardır. Bunların yüzde 80'inden, yani yaklaşık 3.5 ton civarında dizel yakıt elde edilir. Bu da mükemmel bir geri kazanım” diyor.
SUSUZ PİSUARLA GÜNDE 450 EURO TASARRUF
İki buçuk yıldır çevre teknolojileri alanında faaliyet gösteren Ecotem GmbH, İsviçre'de üretilen Urimat markalı, su kullanımı gerektirmeyen pisuarın Türkiye distribütörlüğünü aldı. Ecotem Yönetim Kurulu Üyesi İpek Akaya, Urimat'ın yapımında seramikten daha kaygan, sıcak ve sert bir maddenin kullanıldığını, sıvının temas halinde hemen aktığını, bu yüzden de suya gerek duyulmadığını belirtiyor. Dünyada kullanılan pisuarların hepsi Urimat markalı olursa, yılda 4.5 milyar ton su tasarrufu yapılacağı savunuluyor.
Bir Urimat'ın günde 80 defa kullanılması durumunda sağladığı su tasarrufunun maddi değeri ise 450 euro. Bu pisuarlar İsviçre'de 10 Almanya'da ise 4 yıldır kullanılıyor.
Urimat'ın bir özelliği de üzerine reklam alınabilmesi. Dijital bir sistemle pisuarların üzerine hem sabit hem de hareketli reklam koyulabiliyor. Reklam panosu bulunmayanlar 499, kırk saniye reklam filmi oynatma özelliğine sahip olanlarsa bin 399 euro fiyatla, ağustostan itibaren Türkiye'de de satılmaya başlayacak. Akkaya, Türkiye'de ilk yıl binin üzerinde satış yapmayı hedeflediklerini belirtiyor. Urimat'ın Türkiye üzerinden Rusya ve Azerbaycan'a da ihracatı düşünülüyor.
GÜNEŞ ENERJİLİ BUZDOLABI
Çevreci güneş enerjisi, fosil yakıtlara alternatif olarak öne çıkıyor. Aslında güneş enerjisine çok da yabancı değiliz. Ama bu, beyaz eşyalarda ilk kez kullanılıyor. Steca Pf166 model buzdolabı, üzerine bağlanan güneş panelleri sayesinde açıkta kalan atomlarla enerji üretiyor ve bu enerjiyi akülere depolayarak elektriğe çeviriyor. Bu buzdolabını elektriğin olmadığı her yerde kullanabilmek mümkün. Bir ay önce tüm dünyada satılmaya başlanan buzdolabının üretimini Almanya'da Steca firması yapıyor. Türkiye distribütörlüğünü ise TGM Ecoenergy aldı. Almanya'da bin euro'dan başlayan fiyatlarla satışa sunulan buzdolabının Türkiye fiyatının, bin 500 ile 2 bin euro arasında olması bekleniyor.
TARIMDA SU TASARRUFU SAĞLAYAN CİHAZ
Çevreye zarar veren sektörlerin başında tarım gelir. Yanlış sulama politikaları hem su sarfiyatını çok artırır, hem de sudaki kireç toprağa ciddi zararlar verir. Amerikalı Envirotech firması tarafından Türkiye'ye getirilen fre flo cihazının sudaki kireçlenmeyi önleyerek tarımsal alanlardaki su tüketimini en aza indirdiği belirtiliyor. Envirotech Türkiye CEO'su Mesut Konar, fre flo'nun hiçbir güç kaynağı kullanmadan sadece suyun basıncıyla çalıştığını, sudaki mineralleri daha görünür hale getirerek kireçlenmeyi önlediğini, su kullanımını da yüzde 25 azalttığını belirtiyor. Konar, fre flo ile ürün kalitesinin de yüzde 15 oranında arttığını ifade ediyor. Amerika'da üretilen fre flo cihazı mayıs ayında tüm dünyayla eş zamanlı olarak Türkiye'de de satılmaya başladı. Cihazın fiyatı ise 125 ile 78 bin dolar arasında değişiyor.
Çevrede AB standardı için 90 milyar euro gerekiyor
Atıkların çevreye verdiği zararı önlemek için katı atık toplama ve geri dönüşüm işi dünyada hız kazandı. Kartal, Maltepe, Kadıköy ve Bakırköy belediyelerinin katı atık toplama işini yürüten Altaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Bülbül, AB ülkelerinde atıklarda geri dönüşüm oranının yüzde 20 olduğunu belirtiyor.
Türk halkının çevreye duyarsız olmadığı halde, geri dönüşüm işinin kontrolsüz bir şekilde yapıldığını söyleyen Bülbül, “Türkiye'de katı atıkların geri dönüşümü sadece yüzde 3'lerde. Türkiye'nin çevre konusunda AB standartlarını yakalaması için 90 milyar euro civarında yatırım yapması gerekiyor” diyor
Para Dergisi