Patronlar


Kerim ÜLKER

Geçtiğimiz yıl aralık ayında Patronlar Dünyası, Türk şirketlerinin Pakistan’daki elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilme sürecine ilgi gösterdiğini duyurmuştu.  “Pakistan’a önce bilgi, şimdi ilgi” başlığıyla duyurduğumuz haberde Türkiye’yi enerji politikasında rol model olarak alan Pakistan’ın dağıtım şirketlerini vitrine çıkardığından bahsetmiştik.

Haberimizde bu ihalelere Türk şirketlerinin de ilgi gösterdiğini sizlerle paylaşmıştık. Aradan geçen 9 aylık sürenin ardından Pakistan Yönetimi, işte bu ihale sürecine başlama kararı aldı. Pakistan Yönetimi’nin dağıtım yani DISCO (Distribution Companies) için ilk açılım ise ülkenin ikinci büyüğü olan Faisalabad Elektrik Tedarik Şirketi (FESCO) oluyor. FESCO’nun satışı için alım çağrısına 12 şirket başvurdu. Bu şirketlerden 8’i yerli, 1’i Çinli, kalan 3 tanesi ise Türk.

Pakistan Özelleştirme Komisyonu Cuma günü, FESCO da dahil olmak üzere devlete ait üç elektrik dağıtım şirketinde yüzde 51 ila yüzde 100 arasında hisse satın almak isteyen yatırımcılardan ilgi beyanı (EOI) çağrısında bulunmuş, 12 şirketin Faisalabad’ı yakın markaja aldığını duyurdu. 

YABANCIDA TÜRK REKABETİ

Pakistan Özelleştirme Komisyonu, Türkiye’den Çalık Holding’e ait Genvera Enerji A.Ş, Cengiz Holding’e ait Cengiz Enerji Sanayi ve Aktor Elektrik’in ilgi gösterdiğini duyurdu. Komisyon ayrıca; Jiang Xi Elektrik adlı şirketin Çin’den gelen tek şirket olduğu,  ilgi mektubu verenler arasında Shirazi Investments (Pvt) Limited, Engro Energy Limited, Nishat Mills Limited ve Pak Elektron Ltd., K-Electric Limited gibi yerli şirketlerin de olduğunu açıkladı. Pakistan Özelleştirme Komisyonu Başkanı Muhammed Ali, “FESCO'ya gösterilen güçlü ilgi, yatırımcıların Pakistan'ın elektrik dağıtım sektörünün potansiyeline ve hükümetin şeffaf, rekabetçi ve profesyonelce yönetilen bir sürece olan bağlılığına duyduğu güveni yansıtıyor" dedi.

Ali, komisyonun, durum tespiti süreci boyunca ön yeterlilik almış yatırımcılarla yapıcı bir şekilde etkileşim kurmayı ve özelleştirme sonrası rejimin özelliklerini görüşmeyi dört gözle beklediğini söyledi.

Açıklamada, "Özelleştirmenin amacı, operasyonel verimliliği artırmak, dağıtım altyapısını modernize etmek, müşteri hizmetlerini güçlendirmek, kayıpları azaltmak ve mali açıdan daha sürdürülebilir bir enerji sektörünü desteklemektir" denildi.

Özelleştirme Komisyonu, ilgili taraflarca sunulan Niyet Beyanları (EOI) ve Yeterlilik Beyanlarının (SOQ) artık onaylanmış ön yeterlilik kriterlerine göre kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacağını açıkladı.

5.6 MİLYON ABONESİ, 13 BİN ÇALIŞANI VAR

1997’de kurulan FESCO, Pakistan'daki Faisalabad, Sargodha, Mianwali, Khushab, Jhang, Bhakkar, Toba Tek Singh ve Chiniot kentlerindeki 5.6 milyon tüketiciye elektrik dağıtıyor. 13 bin çalışanı olan FESCO, 2022 yılı verilerine göre 2.7 milyar dolar ciro yapmıştı.

2 DAĞITIM ŞİRKETİ DAHA VİTRİNDE

FESCO, Pakistan'ın özelleştirme için onayladığı üç elektrik dağıtım şirketinden biri. Diğer ikisi Gujranwala Elektrik Enerji Şirketi (GEPCO) ve İslamabad Elektrik Tedarik Şirketi (IESCO) için de niyet mektupları (EOI) sunulma tarihleri 21 Ağustos 2026 ve 7 Eylül 2026 olarak açıklandı.

Pakistan, Uluslararası Para Fonu destekli ekonomik istikrar programı kapsamında enerji sektöründe reformlar uygulamak için yaptığı bu açılımla kayıpları azaltmayı, tahsilatları iyileştirmeyi ve yıllardır kamu maliyesini zorlayan kronik borç sorununu çözmeyi amaçlıyor.

patronlardunyasi.com