Patronlar


İş hayatındaki 50'nci yılını özel bir geceyle kutlayan Rahmi Koç, Vehbi Koç'un Otokoç'la başlayan otomotiv macerasının bugün 9 milyar dolar cirolu bir grubun temelini attığını söyledi. 1958'de Otokoç'ta Bernar Nahum'un yanında çalışmaya başladığını belirten Koç, “İşe garaj ve yedek parça bölümünde başladım. Bana kümes gibi yer verdiler. Yılbaşında bile dona dona çalışırdım” dedi

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, iş hayatının 50'nci yılını önceki gece verdiği görkemli bir davetle kutladı. Koç Topluluğu'nun ilk otomotiv şirketi olan Otokoç'un 80'inci yıldönümüne gelen bu kutlamada konuşan Rahmi Koç, Vehbi Koç'un Otokoç'la başlayan otomotiv macerasının bugün 9 milyar dolar cirolu bir grubun temelini attığını belirtti. Koç, bu özel gecede konuklara iş hayatına sıfırdan başladığını ve garajdan, otomobil satmaya kadar birçok pozisyonda çalıştığını anlattı.

 Otomobile Ford denirdi

Çalışma hayatına ABD'de John Hopkins Üniversitesi'ni bitirdikten sonra, 1958'de Vehbi Koç'un ilk göz ağırısı olan Otokoç'ta başladığını belirten Rahmi Koç, Otokoç'un kuruluşunu ve o günlerle ilgili hatıralarını şöyle aktardı:
“Vehbi Koç, Ankara'da inşaat işlerine başlamıştı. Merkezi hükümet Ankara'da olunca yollar yapılmaya başladı. Vehbi Bey önce benzin istasyonu işine girdi, sonra otomobile... 1928'de Ford'un temsilciliğini aldı. Otokoç'un temelleri öyle atıldı. O zaman herkes otomobil olarak Ford'u bilirdi. Hatta köyde 'Senin Ford'un ne marka' derlerdi.

 Vehbi Koç o dönemde Bernar Nahum'la tanışmıştı. Çalışkanlığı göze çarpıyordu. Otokoç'ta birlikte çalışmaya başlamışlar. Vehbi Bey beni Bernar Nahum'un yanına verdi. Bana kümes gibi bir yer verdiler. Oda o kadar küçüktü ki fikir değiştirmek için dışarı çıkmak gerekiyordu. İlk önce garaj ve yedek parça bölümünde işe başladık. Daha sonra Anadolu'daki bayileri gezmeye başladık. Bernar Nahum beni yurtdışı gezilerine almaya başladı. Bazı zamanlar Cumartesi hatta Pazar günleri bile çalışıyorduk. Bir yılbaşı günü dona dona yedek parça saydık. Hava buz gibiydi. Yün eldivenler giyiyorduk.”

 Kalıp verip, ortak oldu

Otomotiv sektöründe her zaman öncü olduklarını hatırlatan Rahmi Koç, Otosan'da Ford Motor'la olan ortaklıklarıyla ilgili ilginç bir anekdot da anlattı: “Ford Otosan'a yüzde 15 ortak olabilmek için Taunus modelinin kalıplarını verdi. İmalat artınca ortaklık eşit oldu. Şimdi tüm dünyaya ihracat yapıyoruz. Connect, New York'ta taksi olarak kullanılacak.”

Rahmi Bey görüyorsunuz Koç mu Fenerbahçe mi büyük? 

KOÇ Ailesi'nin, iş hayatındaki 50'nci yılını kutlayan Rahmi Koç'a sürprizi vardı... Rahmi Koç Müzesi'ndeki gecede ünlü şovmen Beyaz, Rahmi Bey için özel bir gösteri sundu. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ve oğulları Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç'u sahneye davet eden Beyaz, iş ve sanat dünyası ile Koç Holding'in üst düzey yöneticilerinin katıldığı gecede uzun süre konuşulacak bir şov yaptı. Geceye hiç kuşkusuz damgasını Rahmi Koç'la oğlu Ali Koç'un Beşiktaş-Fenerbahçe atışması vurdu.

Rahmi Koç, dünya turuna çıktığı kaptanı Yosi Catalan'ın uzun süredir Türkiye'de yaşadığını ancak onu bir türlü Türk vatandaşı yapamadıklarını söyledi. Koç, “Yosi'yi bizim tabiyete almak istiyorum. Ancak en son 2 yıl denizde olduğumuz için belirli sürelerde atması gereken imzayı atamamış. Tabii Türk vatandaşı yine olamadı. Fenerbahçe ise 24 saatte Mehmet Aurelio yapıyor” diyerek yakındı. Cevap anında Ali Koç'tan geldi: “Rahmi Bey görüyorsunuz, Fenerbahçe mi büyük Koç mu?”

İşte uzun süre unutulmayacak geceden özel notlar...

Benden zengin ilk konuk sizsiniz

* Beyaz, sahneye ilk olarak Rahmi Bey'in oğulları Mustafa Koç ve Ali Koç'u konuk etti. Daha sonra Rahmi Koç, Beyaz'ın ayakkabılarına dikkat kesilerek, “Ayakkabılar çok güzel, yeni almışsın” diyerek sahneye espriyle çıktı. Tabii şovmen Beyaz olunca, ayağının tozuyla başladı güldürmeye: “Efendim, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'u sahneye davet ediyorum. Bu arada hayatımda ilk kez benden daha zengin bir kişiyi sahneye çıkarıyorum. Bakın söylüyorum, çıtayı çok yukarı çıkardınız, benden sonra epey zorlanırsınız...”

Beşiktaş hayali bir türlü gerçekleşmiyor

* Şovmen Beyaz da Ali Koç da koyu Fenerbahçe taraftarı olunca, futbol geceye damgasını vuran konuların başında geldi. Mikrofonu eline alan Ali Koç, başladı Fener propagandasına: “Babamın çocukluğundan bu yana bazı hayalleri vardı. Birincisi dünya turu... Bunu gerçekleştirdi, diğeri ise Beşiktaş'ın şampiyonluğu... Ne yazık ki, ikinci hayali yıllardır olmuyor. Beşiktaş mutlu sona ulaşamıyor. Fenerbahçe kötü giderse, onlar da mutlu sona ulaşacaklar...” 

Rahmi Koç'un yeni oğlu Beyaz 

Beyaz, sahneye Rahmi Koç'un oğulları Mustafa Koç ve Ali Koç'u davet ederken, baba Rahmi Koç'un gözleri ortanca oğlu Ömer Koç'u aradı. Rahmi Bey, ısrarla, “Nerede Ömer, nerede üçüncü oğlum” dedi. İşte o anda Koç Ailesi'yle sahneyi paylaşan Beyaz, espriyi patlattı: “İşte buradayım, kabul ederseniz ben 4'üncü oğlunuzum. Hatta kaç zamandır sizin evin oralarda geziyorum, belki beni görürseniz diye.”

Ali Koç: Hiç pazarlık yapamam Beyaz: Parayı sizden alacağım

Gecenİn mimarı Ali Koç, sahnede “Babamın hangi özelliğini alamadım” diye itirafta da bulundu. Rahmi Koç'un müzakere yeteneğine iltifat eden Ali Koç, “Küçükken babamla, antikacıya giderdik. Sıkı pazarlık yapardı. İstediği fiyat olmayınca 4-5 kere daha aynı mekana giderdi. Sonuçta istediğini alırdı. Herhalde bundan çok etkilendim. Şimdi ne fiyat söylense kabul ediyorum” dedi. Beyaz bunu duyunca kahkahaları kopartan espriyi yaptı: “Bunu bildiğim için ben de şov için sizinle anlaştım.”

Çapkınlık askeri sır gibidir

Beyaz, sahnede Rahmi Koç'a “Efendim çok yakışıklı birisiniz. Çapkınlık yapıyor muydunuz? Bizi biraz tüyo verir misiniz?” sorularını yöneltti. Rahmi Koç, şaşırarak, “Güzel adamım vallaha. Ama kardeşim nasıl bir soru bu? Bu yüzlerce insanın ortasında konuşulur mu?” diye cevapladı ancak tüyolar vermeyi de ihmal etmedi: “Özel hayattır bu, gizlidir, stratejidir. Siz hiç askerin stratejisini açıkladığını gördünüz mü? Bunlar sırdır...”
 
'Şimdiki evinin tadını çalışanlar çıkarıyor'

Barkovizyonda Rahmi Koç'u anlatan isimler arasında kardeşi Semahat Arsel de yer aldı. Arsel, Koç'un yıllar önce Ankara'da yaşadığı ev ile şimdiki evi arasındaki farkı şöyle anlattı: "O zaman Rahmi maaşlı çalışandı, evi bugünkü evine hiç benzemiyor. Şimdiki evi müze gibi, ama şimdi evde çok daha az zaman geçiriyor. Evinin tadını çalışanlar çıkarıyor."

"Kavaklıdere'yi ithal şarap diye içirdim"

Plaket töreninin ardından Rahmi Koç ile ilgili şovmen Beyaz'ın sunduğu bir sunum da yapıldı. Sunum sırasında barkovizyonda Koç'u tanıyanların anlattıkları gösterildi. Koç'un arkadaşı Azize Taylan, bir anısını şöyle anlattı: "Kendisine kilerdeki ithal şarapları ikram ediyordum, bitince şaraplara Kavaklıdere karıştırdım. Uzun süre öyle içti, anladıysa da sağ olsun hissettirmedi." Bunun üzerine Beyaz'ın "Nasıl şarap seversiniz?" sorusuna Koç, "Ucuz şarap severim. Mönüye bakıp en pahalı şarabı seçmeyi herkes bilir, önemli olan iyi şarabı bulmak."

Patronlar da katıldı

Rahmi Koç Müzesi'ndeki geceye, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Ahmet Çalık, Cem-Ümit Boyner, Cem Hakko, Aydın Doğan, İbrahim Bodur gibi işadamları katıldı.

Vatan/Sabah