Gündem


Genelkurmay Başkanlığı Orgeneral Büyükanıt'a, 4 kez suikast girişiminde bulunulduğunu resmen açıklarken, bu girişimlerin detayları da belirlendi.

İki olayın kamuoyunca kısmen bilindiği, diğer ikisinin ise bugüne kadar gizli tutulduğu öğrenildi.

Büyükanıt'a yönelik suikast girişimleri, Diyarbakır, Şırnak, Ankara ve İzmir'de planlandı. İlk girişim Büyükanıt'ın, Korgeneral olduğu 1996 yılında Diyarbakır'da yapıldı ancak o dönem 7. Kolordu Komutanı olan Büyükanıt bu olaydan tesadüf eseri kurtuldu. Canlı bomba Büyükanıt'ın iki metre kadar yanına yaklaştı, ancak bomba artı eksi telleri yanlış bağlandığı için patlamadı. Ankara Ulus'taki girişimde ise militan bombayı patlatmak için erken davrandı… Şırnak ve İzmir'deki planlar ise önceden ortaya çıkarılarak engellendi.

1- Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a ilk suikast girişimi Korgeneral rütbesindeyken ve Diyarbakır 7. Kolordu komutanı olduğu dönemde yapılmak istendi. Büyükanıt'a Diyarbakır'daki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında suikast düzenlenecekti. Protokol tribününe 2 metre kadar yaklaşan bir PKK militanı üzerine sardığı patlayıcıları ateşlemek istedi. Ancak artı eksi telleri yanlış bağlanan patlayıcı ateşlenmedi. Terörist de olay yerini terk etti. Bu suikast için örgütün, Sağgöze kampında aynı zamanda fırıncı olarak çalışan 1951 Diyarbakır Çermik doğumlu ''Necip'' kod adlı teröristi görevlendirdiği daha sonra yakalanan militanların ifadelerinden belirlendi. Necip adlı militan, bir yıl sonra Diyarbakır'ın Kulp ilçesi kırsalında düzenlenen bir operasyonda ölü olarak ele geçirildi.

2- Büyükanıt Kara Kuvvetleri Komutanıyken de 2005 yılında bir suikast girişiminden kurtuldu. Büyükanıt'ın İzmir ve Balıkesir'e yapacağı ziyaretler öncesi İzmir'de baskın düzenlenen PKK'ya ait bir hücre evinde, bu ziyaretlerin detayı geliş gidiş güzergahları ile ilgili dökümanlar ele geçirildi.

ŞIRNAK TA 15 KİLO C-4
3- Üçüncü girişim ise 2006 yılının Aralık ayında ortaya çıkarıldı. Güneydoğu'da askeri birlikleri teftiş edecek olan Büyükanıt'ın Şırnak'ta aracının geçeceği yolda 15 kilo C-4 patlayıcı bulundu. Büyükanıt'ın geçeceği güzergah üzerine arama yapan güvenlik güçleri, mayın cihazlarının uyarısı sonucu 15 kilo patlayıcı saptadı ve bu patlayıcıları imha etti. Bulunan patlayıcılar ve suikast girişimi Büyükanıt'ın isteği doğrultusunda kimseye duyurulmadı.

4- Büyükanıt'a yönelik 4. Suikast girişimi ise Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde 2007 yılının Mayıs ayında planlandı. Ankara'nın Ulus semtinde Anafartalar çarsısında büyük bir patlama oldu ve 9 kişi hayatını kaybetti. Aynı saatlerinde Büyükanıt da bu çarşının önünden geçerek Ankara Kalesindeki bir fuar açılışına katılacaktı. Bu olayın ardından PKK kampından kaçarak Habur'da güvenlik güçlerine teslim olan terörist İ.A '' Ben bombayı koyan canlı bomba Güven Akkuş ile aynı kampta eğitim gördüm. Hedef o gün bir fuarın açılışına gidecek olan Büyükanıt'tı. Güven Akkuş erken davrandı ve bir polis sireni duyunca panik halinde kendisini patlattı. Siviller öldüğü için örgüt eylemi sahiplenmedi " dedi. Büyükanıt bu olaydan sonra ''Hedef siz miydiniz?'' sorusuna ''Teröristler bana böyle bir şey söylemedi'' cevabını vermişti.