Ekonomi


Anadolu’daki sanayici ve ihracatçıya ait yüklerin başta Almanya’nın Münih ve Köln şehirleri olmak üzere Avrupa’nın iç kesimlerine demiryolu ile ulaştırılmasını sağlamak üzere başlatılan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu(BALO) Projesi’nin ilk treni TCDD Manisa İstasyonu Lojistik Sahası’ndan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından uğurlandı.

İlk trenin gönderilmesi dolayısıyla TCDD Manisa İstasyonu Lojistik Sahası’nda tören düzenlendi. Törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Vali Abdurrahman Savaş, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Manisa Milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, Muzaffer Yurttaş, Uğur Aydemir, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, MHP Manisa Milletvekilleri Sümer Oral, Erkan Akçay  ve çok sayıda davetli katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan BALO Yönetim Kurulu Başkanı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, “BALO’nun ülkemize olacak olan katkısını her yerde anlattık ve anlatmaya devam edeceğiz.  Proje ile birlikte bizler Manisalı sanayicinin yüklerini taşımak üzere başlattığımız projeyi tüm ülkemize yayarak 93 oda, borsa ve organize sanayi bölgesi ile birlikte Büyük Anadolu Projesi haline getirdik, tüm Türkiye’nin hizmetine sunduk” dedi. Törende konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise, “Demiryollarının Manisa’da 150 yıllık geçmişi bulunmaktadır. Manisa’da yeni demiryolu hüviyeti kazandıracak faaliyetler yapıyoruz. Blok tren uygulamasıyla lojistik merkezlerimizle kombine taşımacılıklarla ülkemizde yeni bir yük taşıma konsepti oluşturduk. Manisa’dan Almanya’ya 5 günde varacak olan tren, karayolu ile ulaşımdan daha az maliyetle taşınacak. Bugüne kadar TOBB ile yaptığımız her işbirliği bizim için gurur kaynağı olmuştur” dedi.

“Türkiye’nin tıkanan damarlarını açtınız”
 
Konuşmasına Türkiye ekonomisinin başarısının altında iki unsurun olduğunu dile getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Birincisi güven ve istikrar, yapılan reformlar. İkincisi ulaştırma ve iletişim alanında yapılan yatırımlardır. Ticaretin yapılması için 3 ana unsur gerekir. Birincisi para, ikincisi iletişim, üçüncüsü yoldur. Ulaşım ağı vücuttaki damarlar gibidir, bütün bünyeyi besler. Vücuttaki damarlar çalışmasa sıkıntı olur. Siz bu alanda bir devrim gerçekleştirdiniz. Türkiye’nin tıkanan bütün damarlarını açtınız. Bugün artık her vatandaşımız uçaklara binebilir hale geldi. Denizcilik ile Türkiye’yi tanıştırdınız. İletişim ağının en üst seviyeye taşıdınız. Bugün bilgiye en hızlı ulaşan rekabette en öne çıkıyor. Sizi Türk özel sektörü adına alkışlıyorum. Siz bizim yolumuzu açtınız biz de koştuk. İktidar dönemi boyunca Türkiye’yi 200 milyardan aldık, 790 milyara çıkardık. Türkiye’nin ihracatını 5 kat artırdı. Bu iletişim ve yol olmasıydı bu ihracatı nasıl gerçekleştirecektik. Bugün Avrupa’da 2009’dan bu tarafa 5 milyon kişi işsizler ordusuna katılırken biz bize verilen destekle 5 milyon kişiye yeni istihdam sağladık” dedi.
 
“Proje Anadolu’ya yayılacak”

Türkiye’nin çıkış noktasındaki 7 sınır kapısını modernize ederek TIR’ların bekleme süresini yarı yarıya indirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu da yılda 450 milyon TL’lik katkı demektir. AB için zorunluluk olan takograf kartının 4 ay gibi rekor sürede bitirdik. Avrupa’nın en ucuz takograf kartını ulaştırma sektörüne verir hale geldik. Cumhuriyetimizin ilk yıllarından sonra unutulan demiryollarının yeniden yaptık. Manisa’ya hızlı tren gelecek’ dendi. Bu aslında sadece Manisa’ya değil, 14 büyükşehri birbirine bağlayacak müthiş bir organizasyon. BALO ne sağlayacak? Biz tüccarlar paradan anlarız. Karayoluyla Almanya’ya gitseniz 5 günde gidersiniz. Trenle 5 günde gidersiniz. Peki ne ödersiniz? Minimum yüzde 30 daha ucuz olacak. Türk özel sektörünün rekabet gücünü artırmaya çalışıyoruz. Bu Manisa’da başlıyor daha sonra tüm Anadolu’ya yayılacak” şeklinde konuştu.

“Manisa 10 yılda fark yarattı”

Törenin yapıldığı alandaki sıcaklık nedeniyle sözlerine esprili bir dille başlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da, “Bu yıl tatile gitmedik güneşlenemedik. Sağolsun Manisalılar bizi düşünmüş ve ihtiyacımız olan güneşi burada almış olduk” dedi. Bugün Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluş gününün yıldönümü olduğunu belirten Yıldırım, “Allah bize bir daha o günleri göstermesin. Manisa esasında şehzadeler şehri. Sırtını Spil Dağı’na dayamış. Önünde Gediz nehri ile buluşan bereket topraklarıyla güzel insanlarıyla ülkemizin üreten ve ülkemizin kalkınmasına gelişmesine katkı sağlayan bir ilimizdir. Türkiye son 10 yılda elde ettiği güven ve siyasi istikrar sayesinde önemli ölçüde yol aldı. Milli gelirini 3’e katladı. Bu gelişmede en büyük farkı Manisa yaptı. Manisa Türkiye’nin ekonomisine, istihdamına, ihracatına önemli katkıyı sağlayan şehrimiz. Bu yıl Ege bölgesinde ilk 5 ayda yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artmış görünüyor. Rakamsal olarak 7 milyar 364 dolar. Manisa ise Ege Bölgesi’nin üzerinde Türkiye ortalamasının çok daha üzerinde artışı gerçekleştiren bir ilimiz. Manisa, yüzde 22’lik bu yılın ilk 5 ayında ihracatında artış sağlamış. Rakam 2 milyar dolara yaklaşmış. Son 10 yılda Manisa’nın farkını görüyoruz. Manisa ihracatının yüzde bin 632 oranında Türkiye’de ihracatında rekortmen bir ilimizdir” dedi.

Sabuncubeli Tüneli’nin son durumu ne?

İzmir Manisa arasında yapımı devam eden Sabuncubeli tünelindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, “Artık Manisa-İzmir tam bir komşu kapısı haline geliyor. Sabuncubeli tüneli sadece İzmir’i Manisa’ya daha hızlı ve yüksek standartla bağlamıyor. Aynı zamanda Manisa’yı Adnan Menderes Havalimanı’na daha da yaklaştırıyor. Sabuncubeli tünelinden sonra hava limanına artık yarım saatte gidebilecek duruma gelecektir. İki tünelde de 500 metre delme işlemi tamamlanmış durumda. Manisa tarafından tünel portalı için gerekli zemin hazırlığı yüzlerce kazık çakılmak üzere tamamlanmak üzere. Maalesef Manisa girişindeki arazi çok sıvılaşmış olduğu için tünele girmekte zorluk çekiyoruz. Yakın zamanda buradan gireceğiz. Başlangıçta bu tünel 3 bin metre olarak planlanmıştı ama virajların bir kısmı dışarıda kalıyordu. O yüzden projede bir değişiklik yapıp tamamını içeriye aldık. Yol standardı ve kalitesi çok daha iyi duruma gelmiş olacak. Tünel ile beraber bağlantı yolları var. Tünelle birlikte 6 buçuk kilometrelik bir güzergahtan bahsediyoruz” dedi.

“Bağımsızlığımızı tren yolları ile kazandık”

Türkiye’deki demiryolu taşımacılığına da değinen Yıldırım, “Türkiye’deki 13 bin kilometrelik demiryolu hattımızı artık herkes kullanabilecek. Bu büyük fırsatı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerine riyasetinde kullanması için bir yapılanmaya gitmesini sadece demiryolları yük taşıma organizasyonu değil, aynı zamanda demiryollarında kendi adına taşımacılıkta yapabilmesi için adımları atmalıdır. Bu proje bir kombine taşımacılık projesidir. Denizyolu taşımacılığı var, demiryolu taşımacılığı var. Proje kapsamında Almanya’ya 5 günlük sürecek yolculuğu daha da kısaltabilmemiz lazım. Bandırma-Tekirdağ arasında yeni devreye girecek tren seferi ile birlikte indirme bindirme ortadan kalkacak. Ne kadar çok yük taşınırsa o kadar ticaret demektir. Demiryollarını tekrar ayağa kaldırmak, büyük Atatürk’ün başlattığı seferberliği devam ettirmek için Sayın Başbakanımızın dirayetiyle birçok projeye başladık. Elektriksiz hatları elektrikli hale getirdik” dedi.

2003 yılına göre taşımaları yüzde 90 oranında artırdıklarını belirten Yıldırım, “13 milyon ton demiryolu taşımacılığı yaparken bugün 23 milyona çıkardık. Yurdun dört bir yanına ulaşım devam ediyor. 2023 hedeflerimizi yeniden belirledik. 2035’in vizyonunu ortaya koyduk. Bu vizyonun başında demiryolları var. 31 bin kilometrelik bir ağa ulaşacak. Demiryolları refah kalkınma demektir. Biz bağımsızlığımızı demiryolları ile kazandık. Manisa’nın İzmir’in kurtuluşu Malıköy’deki tren istasyonunda kazanıldı” dedi.

Konuşmaların ardından Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) Projesi’nin ilk treni TCDD Manisa İstasyonu Lojistik Sahası’ndan Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Manisa protokolü tarafından uğurlandı.