Ekonomi


İnşaat, meşakkatli bir sektör. Adeta istihkâm kuvvetlerine benzer. Ekonomi küçülünce ilk inşaat sektörü küçülür. Sektörün binalarda, iş merkezlerinde kullanıcısı bire bir insandır. En ufak hatayı insan büyüterek karşınıza gelir. Köprü inşaatında sıkıntı olursa muhatabı kamudur. 'İnşaatçının, müteahhidin parası pul, karısı dul' derler. Ancak ülkeyi de taşıyan inşaat sektörüdür. İstihdamı artıran en önemli sektör. Dünyada önemli bir sıkıntı olduğunda inşaat ve konut sektörüne umut bağlanır.

Bugün bütün dünyada konut finansmanına dayalı sektörün temeli buradan gelir. Ülkemizin durumunu bilerek olayı masaya yatırmak lazım. Biz devlet olarak bürokratik engelleri, sürtünmeyi azaltamadık, mevzuatları geliştiremedik. Ben de bundan muzdaribim. Devlet kuruluşuyuz ancak özel sektör gibi çalışıyoruz. Ormanda yol açacaksınız ama çam devirmeyeceksiniz pozisyonundayız. İnşaatta ruhsat alım süresi bir yıl değil, bazen 3-4 yıl sürüyor. Hükümetimiz bu dönemde önemli işler yaptı.

İnşaat sektörüne de acil eylem planında görevler verildi. Arsa arazi üretimi Türkiye'de zor bir şey. TOKİ, Türkiye'de devletin en önemli arazilerini imarlaştırdı. Kaliteli konut üretiminde TOKİ'nin katkısı büyüktür. İdarenin projeleri sayesinde beş yıldızlı, güvenilir yerleşim yerleri oluşmuştur. İnşaatçımızın ufku genişlemiştir. TOKİ'nin prensipleri olmasa bugün Türkiye konut mezarlığına dönerdi. Bizim özel sektöre rakip olmamamız, onların girdiği sahalara girmememiz lazım. Alt gelir grubu ve yoksullara konut üretiyoruz. 440 bin rakamının yüzde 86'sı sosyal konuttur. İnsanımız 100 lira taksitle ev alabilmektedir. Mevzuat düzeltilmeli ve basitleştirilmeli. Belediyelere çekidüzen verilmeli. Vergiler düşürülmeli. TOKİ olarak inşaat sektöründeki payımız, hasılat ortaklığı projeleri hariç yüzde 7.

TOKİ, düzenleyici, yaptırımı olan bir kuruluş değil. Mahalli idareleri kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Türkiye, ekonomik kalkınması kadar, hak etmediği kadar şehirleşti. Köylerde konutların yüzde 90'ı boş. Türkiye'de il ve ilçelerdeki konut sayısı 13,5 milyon. Sadece İstanbul'da 3,5 milyon. Barcelona'da kişi başı milli gelir 15 bin doları aşınca kentsel dönüşüm yapıldı.

Üreten eksenli bir kalkınma trendini yakalamak lazım. Yapı denetim sisteminin mühendislik müşavirliğiyle birleştirilmesi şarttır. Bir ülkede mühendis ve mimarlara güvenmediğin sürece gerçek kalkınmayı sağlayamayız. Müşavirlik sistemi yapı denetim sistemiyle birleştirilmeli. TOKİ, sektörde olacak. Fiyatları aşağı düşürmek için olacak. Bizler özel sektör kadar bu işi beceremez, onlar kadar kâr edemeyiz. 150 hastane, 700-800 okul yapıyoruz. 170 yerde kentsel dönüşüm yapıyoruz. Biz bu işi hep beraber becereceğiz.

Zaman