Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TPAO ile Brezilya petrol şirketi Petrobras'ın Karadeniz'de petrol arayacağını belirterek, ön incelemelerden ümit verici sonuçlar alındığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkilerin daha ileriye taşınması için her iki tarafta da siyasi irade bulunduğunu ifade etti.
Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz İnacio Lula Da Silva ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantı öncesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilya petrol şirketi Petrobras arasında Karadeniz'de petrol arama anlaşması imzalandı.
Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısındaki konuşmasına, Da Silva ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.
Da Silva'nın Türkiye'yi ziyaret eden ilk Brezilya Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Gül, aslında iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını, iki ülke arasında 1927 yılında Dostluk Anlaşması, Osmanlı ve Brezilya imparatorlukları döneminde de 1858 yılında Dostluk, Ticaret ve Seyrüsefer Anlaşması imzalandığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, TPAO ile Petrobras'ın işbirliğinin çok önemli olduğuna ve 800 milyon dolara yakın yatırım yapılacağına işaret ederek, "Bu işbirliği sayesinde önümüzdeki yıllarda Karadeniz'deki petrol kaynaklarının çıkarılması mümkün olacak" diye konuştu.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, TPAO ile Petrobras işbirliği konusunda, bu işbirliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Petrobras'ın denizlerin derinliklerinden petrol ve gaz çıkarmakta kendini kanıtlamış bir şirket olduğunu anlatan Gül, şunları söyledi:
"Türkiye coğrafi olarak tüm petrol yataklarının ortasında neredeyse. Kafkaslar, Ortadoğu... Buralar bize çok yakın. Hatta biz sorarız, 'nasıl çevremizde olur da bizde olmaz' diye. Bunlar Türkiye'de çok konuşulan konulardır. Petrobras ile TPAO Karadeniz'de petrol aramaya başlayacaklar. Ön incelemelerde ümit verici neticeler var. Şimdi araştırmalar geliştirilecektir. Sondajlar, daha ileri testler yapılacak. Zaten bir yere sondaj yaparken önce ön bilgileri alırsınız. Bunlar size yüzde 100 pozitif netice verecek diye bir şey yok. O zaman araştırmaya gerek olmaz. Ümit ederim ki netice çok başarılı olur."