Patronlar


İşkadını Ümit Boyner ve sanatçı Gülben Ergen Türkiye'de "Kadına Karşı Şiddeti Önleme" başlığı altında artık birlikte çalışıyorlar. KAGİDER'in (Kadın Girişimcileri Derneği) kurucularından, onun yan kuruluşlarından Kadın Fonu'nun başındaki Ümit Boyner kadına karşı şiddeti önleme konusunda Türkiye'nin her yerinden projeler bekliyor. Maddi destek verecekleri bu projeler için bağış toplanması ve bu projelerin uygulanabilmesi için yapılacak kampanyaların yüzü olma görevi de Gülben Ergen'e düşüyor.

Buluştuğumuzda ikisi de çok neşeliydi. Çoktan kaynaşmışlar. "Poz vermesini hiç bilmem" diyen Boyner'e "Amma da bilmiyorsun, bak şu elin duruşuna, şu oturuşa" diyerek takılan Ergen de gerçekten heyecanlı. Böyle bir projede yer almak yüzüne renk getirmiş gibi.

Siz zaten kadınlarla ilgili projelere finansal kaynak sağlıyordunuz. Bu sefer sadece "Kadınlara Karşı Şiddeti Önleme" başlığı altında çeşitli projeler için bir çağrı yaptınız. Neden?
Ümit Boyner: KAGİDER'i kurduğumuzda Türk kadınının ekonomik hayatta karar verme mekanizmalarında daha etkili hale gelmesini istiyorduk. Bunu da girişimcilik yoluyla yapalım diye konuştuk. Girişimcilik niye ilerlemiyor deyince akla önce finansman kaynağının olmadığı geliyor. Fakat bunun ötesinde; bırakın girişimciliği, kadının karar verme mekanizmalarındaki rolü zaten erkeklerle aynı yerden başlamıyor.

Yani 30 bin avroya kadar bir bütçeyle destekliyorsunuz ama daha onu kullanacak eğitime, şartlara sahip olamıyor kadınlar...
Ümit B.: Ya da cesaret... Eğitim derseniz zaten Türkiye'de öncelikli bir sorun. Kadınlar ise okullaşma oranına baktığımızda zaten çok kötü bir yerde. Diğer taraftan Türkiye'nin kültürel yapısı var ki en zor çözülecek kısmı da budur. Çünkü kanun yapıyorsunuz fakat uygulamaya geldiğiniz zaman kültürel birtakım zorlamalarla uygulanamıyor. Bu tip şeyleri tartışan kadınlar da antipatik bir havaya sokuluyor. Erkek egemen bir toplumuz, böyle bir kültürel sorunumuz var daha baştan.
Şiddet geniş bir kavram. Sadece dayak değil, baskı da olabilir. Buluştuğumuzda, Gülben hanımla dedik ki ikinci proje çağrımızı yapalım fakat bu sefer sadece "Kadına Karşı Şiddet"le ilgili projelere destek verelim. Kadınları önce bu baskıdan kurtaralım.

Kim ilk adımı attı?
Gülben Ergen: Ben geldim. Meslek hayatımda, 16 yıldır yaptığım bütün işlerde karşımda Türkiyeli insanlar vardı. Ama benimle ilgili araştırmaların sonucunda görülüyor ki kadınların bana çok ilgisi var. Aslında son iki yıldır kadınlar için bir rol modeli teşkil ettiğimi düşünüyordum.
Ümit B.: Gülben hanım gibi halka mal olmuş sanatçılar sosyal projelerde yer almalı. Toplumsal dönüşüm diyoruz, bu noktada onların mesaj vermeleri daha etkili oluyor.
Ümit B.: "Avrupa'da ilk soru; Türkiye'deki kadının konumu"

İlk görüşmeniz nasıl geçti, birbiriniz hakkında ilk intibalarınız nasıldı?
Gülben E.: Tanışmadan önce de birbirimizi sevdiğimiz, saydığımız muhakkak ki böyle kaynaştık.

Ama Gülben Ergen size şiddete karşı bir projede çalışayım diye gelmedi.
Ümit B.: Şiddet konusunu biz ortaya attık. Aslında şiddet konusunu insanlar sevmiyor, böyle bir konuya sponsor olmak istemiyor. Yani cesaret isteyen bir konu ve biz Gülben hanımda o cesareti gördük.
Gülben E.: Şiddet kelimesinin yanına benim gülümseyen bir yüzümü koyup onun o şiddetini kıracağız inşallah.

Siz Ümit hanımdan daha çok uğraşacaksınız bazı şeylerle.
Gülben E.: Ben Ümit hanıma sormadan bir şey yapmayacağım.