Taşımacılık ve lojistik firması bir ilke adım atıp sektöründe ilk halka arz işlemini gerçekleştiriyor.
Sermayesinin yüzde 30’unu Finans Invest liderliğinde oluşturulan konsorsiyumla birlikte Reysaş Lojistik, halka arz sonucunda sermayesini yüzde 50 oranında arttırmayı hedefliyor. Lojistik hizmetlerinin yüzde 86’sını yurt içinde gerçekleştiren Reysaş, Perşembe ve Cuma günü Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayı ile borsada işlem görmeye başlayacak.
Firmanın halka arz basın toplantısında konuşan Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven Türkiye’de lojistik ve taşımacılık sektörünün gelişen ve gelişmesini sürdürecek bir pazar olduğunu belirtirken, yabancı yatırımcılarının da gözünün bu sektörde olduğuna dikkat çekti.
Sektörü ben bölmedim
Durmuş Döven’e, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun 2005 yılı değerlendirmesinde 2006 yılında taşımacılıkta denizin bittiği noktaya gelineceği ve sektörün çok zor bir süreçle karşı karşıya kalacağı yönündeki görüşleri sorulduğunda, Döven önemli açıklamalarda bulundu.
İç çekişmeler sektöre zarar veriyor
Kendisinin UND değil RODER üyesi olduğunu belirten Durmuş Döven, sektörde yaşanan bölünmeye dikkat çekerek bu bölünmeye kendisinin neden olmadığını ifade etti. Türkiye’de 10 dönümden büyük tarla miktarının çok az olduğunu ve bunun sebebinin de kardeşler arası paylaşımdan kaynaklandığını söyleyen Döven, sektörde yaşanan bölünmenin kimseye bir yarar getirmeyeceğini ve büyük bir tehlike yaratacağını savundu.
Türkiye’deki taşımacılık sektör temsilcilerinin uluslararası arenada kimi kulislerle birbirlerinin kuyularını kazdığına dikkat çeken Döven sözlerini şöyle sürdürdü: “Bulgaristan’a gidiyorsunuz A derneği diyor ki Tırlara vergi koyun diyor, B derneği gidiyor bize indirim yapın diyor. Avrupa’da ki karayolu taşımacılığındaki maliyetlerin yükselmesinin nedeni Dernek Başkanlarının birbirleri ile olan ilişkilerinin neticesidir. Birisi gidip kara taşımacılığının önünü kapatmakta diğeri gidip denizyolunun önünü kapatmaya çalışıyor. Bu durum kısır bir döngü yaratmasına neden oluyor. Bunlar daha çok iç çekişmelerden kaynaklanıyor.”
Yönetmelik bir şekilde uygulanacak
Karayolu taşıma kanun yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte 28 Şubatta yürürlüğe girmesinin beklendiğini ifade eden Durmuş Döven, kanunun uygulanması halinde Türkiye’de ciddi bir kamyon eksikliği olacağını dile getirdi. Bunun sonucunda da fabrikaların kamyon üreteceğini veya ithal edeceğini vurgulayan Döven sözlerini şöyle tamamladı: “ Fiyatlar yükselecek ve verimli hale geleceğiz. Ama yönetmelik bir şekilde uygulanacak çünkü Avrupa Birliği 30 yaşın altındaki kamyonların kullanılmaması gerektiğini belirtiyor, AB istemese bile bizim insanlara verdiğimiz değeri göstermek açısından da yerinde bir uygulamadır. Yolda öyle araçlar görüyoruz ki modelini dahi tespit edemiyoruz, arabayı üreten fabrika kapanmış. Sektörün rehabilitesi açısından olumlu bir adım olarak görüyoruz.”