Finans


Gözaltındaki eski İstanbul Altın Borsası Başkan Yardımcısı Mehmet Uğurlu'nun, bu tür davalarda mahkemeler tarafından bilirkişi olarak tayin edildiği öğrenildi.

Daha önce tutuklanan ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından işlem yasağı konulan Yalçın Kaya'nın aklandığı davanın bilirkişi raporunda Uğurlu'nun da imzası var. Mecnur Çolak'la birlikte suç örgütünün elebaşılarından biri olarak gözaltına alınan Uğurlu'nun, Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ın damadının kardeşi olduğu belirlendi.

Mehmet Uğurlu'yu 1998-2002 yılları arasında yöneticilik yaptığı İstanbul Altın Borsası da suçlu bulmuş. 2006'daki operasyonda görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçlamasıyla gözaltına alınan ve beraat eden Uğurlu hakkında hazırlanan idari raporlarda, bilirkişi faaliyetlerinde usulsüzlük, sahte evrak düzenleme, tehditle iş yaptırma, gerçeğe aykırı beyanda bulunma ve özel harcamalarını kuruma ödetme gibi suçlamalar yer alıyor.

Bunun üzerine işten çıkarılan Uğurlu, daha sonra Borsa davalarında bilirkişilik yapmış. Geçen yıl mahkeme tarafından bu yetkisi alınan Uğurlu'nun kendisine yakın kişilerin bilirkişi atanmasını sağlayarak davalara etki ettiği iddialar arasında. Dedesi 1960 darbesi sonrasında Adalet Bakanlığı, babası da Yargıtay üyeliği yaptığı öğrenilen Uğurlu'nun SPK davalarının yaklaşık üçte birinde (300-400 dava) bilirkişilik yaptığı kaydediliyor. Sermaye piyasaları çevreleri Uğurlu için "Yargıtay ve Danıştay'da aleyhine bir karar çıkmaz. Çok iyi bağlantıları var." görüşünü dile getiriyor.

Bu arada eski futbolcu Mecnur Çolak, A Milli Takım antrenörü Engin İpekoğlu ve 17 Yaşaltı Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Ustaömer'in yer alması üzerine geçmiş yıllarda kullanılan 'Keriz Silkeleme' yerine son operasyona 'Borsada Çalım' adı verildi. Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan ve arananlar arasında işadamlarının da olduğu belirtiliyor.

Mecnur Çolak'ın önderliğinde gözaltına alınanların Hateks, Makine Takım ve Işıklar Holding gibi hisselerde manipülatif işlemlerle 100 milyon liraya yakın vurgun yaptıkları belirtiliyor. İddialara göre çete, değeri düşük bir hisseyi hedef alıyordu. Önce alım yapıyor, hissenin değerini yükseltiyordu. Piyasaya hissenin daha da yükseleceği bilgisi fısıldanıyordu. Daha sonra çete, değeri yükselen hisseyi küçük yatırımcıya satıyordu.

Çok sayıda hisseyi 30-40 kat artırarak küçük yatırımcıya satış yaptığı belirlenen çetenin bu yöntemle 100 milyon liralık vurgun yaptığı öne sürüldü. Çete ayrıca, bir şirketin Borsa'ya yapacağı bildirimi önceden öğreniyor ve pozisyon alıyordu. Çetenin, Borsa'da işlem gören 10 şirket üzerinden vurgun yaptığı ve bu şirketlerin şimdi taban düzeyinde olduğu tespit edildi.

İŞTE GÖZALTINDAKİ 35 İSİM

Borsa'da manipülasyon olayı ile ilgili önceki gün 33 kişi gözaltına alınmıştı. Üç kişinin daha gözaltına alınmasıyla sayı 36'ya yükseldi. Gözaltındakilerin isimleri şöyle: Mehmet Uğurlu, Mecnur Çolak, Sunay Pamuk, Aylin Çelik, Ziya Makaracı, Ali Öztürk, Engin İpekoğlu, Emine Öner, Şaban Adalı, Fazıl Dindar, Osman Yaşar, Sinan Bilgin, Adem Kartal, Serhan Türkoğlu, Ahmet Özgür, Sinan İyik, Şenol Ustaömer, Belgin Atalay, Hasan Ütebay, Yunus Ordu, Ali Önder Okuklu, Umut Öztürk, Murat Aras, Handan Karaağaç, Hale Dinçer, İrem Uğurlu, Hüseyin Adalı, Recep Topçu, Kadir Özkanat, Erdal Altay, İsmail Timuçin, Semih Kohen, Mustafa İlkan Delikan ve Nurşin Çağlı.

Borsa vurgununu rezidanstan yapmış

Manipülasyon çetesinin lideri olduğu iddia edilen Mecnur Çolak'ın, Beşiktaş'taki Bellevue adlı lüks rezidansında gözaltına alındığı öğrenildi. Çolak'ın biri Belleuve Rezidans, ikisi Selenium Panaroma Rezidans'ta toplam değeri 3 milyon dolar olan 3 daire satın aldığı, kurduğu lüks ofiste manipülatif işlemleri yaptığı öne sürüldü.

Çolak'ın, dairelerin tapusunu oğlunun adına yaptırdığı öğrenildi. Polisin 8 ay süren fiziki ve teknik takibinde Çolak'ın Teras Fulya'daki 'Borsa Üssü' bulundu. Üste, ani baskınlara karşı bilgisayarlardan internete kablosuz modemlerle bağlanıldığı belirlendi. Ofiste kablosuz 3G modemler, 16 taşınabilir bilgisayar ve hard diskler ele geçirildi.

Gözaltına alınan 36 kişinin evinde yapılan aramalarda haksız yoldan kazandıkları 458 bin lira, 8.150 dolar, 54.900 Euro ve 500 bin liralık takı ele geçirildi. Serhan Türkoğlu'na ait Pendik Limanı'nda demirli Amerikan bandıralı lüks yat için de tedbir konuldu.

Çetenin Hateks hisselerinde gerçekleştirdileri suni işlemlerle 5 ayda yüzde 600 kâr elde ettikleri belirlendi. Manipülatörlerin ayrıca Usaş, Bossa, Favori, Mert Gıda, Latek, Reysaş, Ekiz Yapı hisseleri üzerinden vurgun yaptıkları belirlendi. Zanlılar Haseki Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilirken Mecnur Çolak göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye yatırıldı.