İdil Taraklı'nın haberi
Analistler, 63 binlere kadar gerileyen borsada alım yapmak isteyenler için 11 hisse belirledi. Prim potansiyeli artan, beklentisi güçlü, fiyatı ucuz bu hisseler arasında İş Bankası Arçelik, Anadolu Cam gibi büyükler başı çekiyor...
GENEL seçimlere kısa bir süre kala İMKB Ulusal-100 Endeksi’ndeki aşağı yönlü eğilim sürüyor. Seçimlerden tek parti iktidarının çıkacağı beklentisinin satın alınacağı ve endeksin yükseleceği düşünülürken tam tersi yönde bir seyir izlenmesinin aslında birçok nedeni var. Bunları kısaca Avrupa’da yaşanan borç sorunları, kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri, ABD’nin büyümesinde görülen yavaşlama şeklinde özetleyebiliriz.
Yurtiçinde ise cari açık, enflasyonda yükselme beklentisi ve işsizlik en önemli sorunlar olarak sıralanıyor. Hem yurtdışı hem de yurtiçindeki bu sıkıntıların yatırımcıları son dönemde daha güvenli varlıklara yönelttiği ve hisse senedi piyasalarında satışlara yol açtığı görülüyor.
Evet, artık birçok ülkede enflasyon baskıları daha ciddi boyutlarda hissediliyor. ABD Merkez Bankası (FED) bile bu baskıları azaltmak için çıkış yolları arıyor. FED’in dikkat ettiği en önemli iki indikatör işsizlik oranı ve çekirdek enflasyon. Ancak ABD tarafında gerek işsizlik oranlarının yukarıda seyretmesi (nisan itibariyle yüzde 9) gerekse çekirdek enflasyonun çok düşük seviyede olması (yüzde 0.1) toparlanmanın henüz tam gerçekleşmediğini gösteriyor. Bu da FED’in çıkış stratejilerini uygulamada elini zora sokuyor.
Türkiye’de ise seçimlerden sonra nasıl bir hükümet oluşacağı ve ekonomide alınacak önlemler belirsizliğini koruyor. Bütün bu sıkıntılar da hisse senedi piyasalarına satış baskısı olarak yansıyor. Ancak bazı analistler, piyasaların ucuzladığını ve alım için fırsat yarattığını düşünüyor.
BİLANÇOSU KUVVETLİ ŞİRKETLER
“Piyasalar kötüye gittiğinde düşen fiyatlar nedeniyle hisse senedi yatırımı için fırsat doğar” diyen Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, bu yüzden portföylerdeki hisse senedi ağırlığının böyle ortamlarda değil her şeyin iyi gittiği dönemlerde azaltılması gerektiği kanısında. Risklerin arttığı, piyasaların önünü görmekte zorlandığı dönemler için Yalçın’ın önerisi, bilançosu kuvvetli, pozitif nakit akışı yaratan, likiditesi yüksek, büyüyen, karlılığını artıran şirketlerin hisselerinden bir portföy oluşturulması. Buna karşılık yurtdışı piyasaların da mutlaka yakından izlenmesini öneren Yalçın, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“ABD ekonomisi her ay 200 bin-300 bin yeni işgücü yaratabilirse işsizlik ancak 2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8’in altına inebilir. Ayrıca faizler de çekirdek enflasyon yüzde 1.5-2 seviyesine yükselirse artabilir. Yatırımcılar, portföylerindeki hisse senedi pozisyonunu azaltmak için ABD’den gelecek bu iki olumlu veriyi de dikkatle izlemeli.”
“DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI”
Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Tuğba Saygın da hisse senedi yatırımcılarına borsadaki düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmelerini öneriyor. Saygın’a göre alım için 60-65 bin aralığı uygun görünüyor. Ardından da yeni pozisyon almak için hisse bazında değerlendirmelerin önemli olduğunu hatırlatıyor:
“Fiyat/kazanç, piyasa değeri/defter değeri gibi temel rasyoların yanı sıra sektöre ilişkin avantaj ya da dezavantajlar ile şirketin kar beklentisi gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalı.”
“TRENDİN BİTTİĞİ TEYİT EDİLMELİ”
Ata Borsa Merkez Müdürü Cem Kaya ise borsada yükselen trend içinde olan düzeltmelerin destek seviyelerinin alım için fırsat olduğunu düşünüyor. Düşüş trendinde yapılan alımların oldukça riskli ve genelde yanlış olduğunu savunan Kaya, yatırımcılara şu uyarılarda bulunuyor:
“Bu dönemde kısa vadeli bir düşüş trendi içindeyiz. Trend bitmeden pozisyon almamayı en doğru strateji olarak görüyorum. Böylesi dönemlerde yeni pozisyon almak için düşüş trendin bittiği teyidini almak gerekir. Bu alımlar da daha önce belirlenen sektörlere bağlı olmalı. Bu sayede riski minimumda tutabilirsiniz.”
Mevcut konjonktürün iyi analiz edilmesi ve beklentilerin ön plana alınması gerektiğini kaydeden Kaya, yatırımcılara güçlü sektörler belirlemelerini ve iskontolu hisseleri tercih etmelerini öneriyor. Ayrıca birçok finansal rasyo ve karşılaştırmalı analizin de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Bireysel yatırımcıların yapması gereken en doğru hareket, bence sektör ve şirket raporlarını dikkatlice takip etmek” diyor.
Cem Kaya’ya göre endeksin 60-60 bin 500 seviyelerinde, seçici olmak koşuluyla banka, holding, cam ve enerji sektör hisseleri takip edilebilir.
İşte belirsizliklerin yoğun olduğu bu süreçte alım yapmak isteyenler için analistlerin belirlediği; beklentisi kuvvetli, iskontolu, prim potansiyeli olan 11 hisse...
Cem KAYA / Ata Borsa Merkez Müdürü
İş Bankası’nın iyi performansı sürecek
İş Bankası: Güçlü sermaye yeterlilik oranıyla 2010 yılında temettü ödeyebilen az sayıdaki bankadan biri oldu. Banka hisseleri için 7.50 TL hedef fiyatla yüzde 45 yükselme potansiyeli öngörüyoruz. İş Bankası hisselerinin 2011 yılında da iyi bir performans göstermesini bekliyoruz.
Anadolu Cam: Yurtdışındaki yatırım planları, Rusya’da artan cirosu ve yurtiçinde yeniden yapılanmasıyla dikkat çekiyor. Bu özellikleri sayesinde Anadolu Cam’ın hisseleri de defansif olarak düşüş trendinde tercih edilebilir. Şirket hisseleri için 4.60 TL hedef fiyatla yüzde 34 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
Arçelik: 2011 yılında beyaz eşya satışının yurtiçinde yüzde 9, yurtdışında yüzde 5 (toplamda yüzde 6); LCD TV satışının da yurtiçinde yüzde 30, yurtdışında yüzde 20 artış göstermesini hedefliyor. Şirket, bu durumun gelir tablosuna TL bazında yüzde 11 ciro artışı olarak yansıyacağını öngörüyor. Arçelik, uzun dönemde yüzde 11 oranında istikrarlı bir büyüme oranı hedefliyor. Bu hedef bizim beklentimizle de örtüşüyor. Şirket hisseleri, düşen piyasalarda defansif olarak tercih edilenler arasında yer alıyor. 10.10 TL hedef fiyatla yüzde 28 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
Turcas Petrol: Güçlü nakit yaratma potansiyeli, enerji santrali projesi, doğalgaz ithalatı için almış olduğu lisans ve rafineri projesiyle dikkat çekiyor. Bunlar da şirket hisselerini uygun iskonto oranıyla öne çıkarıyor. Turcas Petrol hisselerinde 5.30 TL hedef fiyatla yüzde 32 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
Tuğba SAYGIN / Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı
İş GYO yüzde 45 iskontolu
İş GYO: Portföyünün yaklaşık yüzde 83'ü binalardan oluşan İş GYO, düzenli kira geliri elde eden gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri. Kanyon AVM, İş Kuleleri ve Ankara İş Kulesi gibi gayrimenkullerden düzenli kira elde etmesinin yanı sıra şirket portföyünün yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan arsalardan bazıları proje geliştirmek üzere iktisap edilmiş durumda. Bunlar Üsküdar, Kartal, Tuzla ve İzmir’deki arsalar ile Taksim’deki bina. Şirketin 2011 yılı ilk çeyrek net karı, 2010’un eş dönemine göre yüzde 9 düşerek 9.8 milyon TL oldu. Bizim beklentimiz 14 milyon TL net kar elde edeceği yönündeydi. Ancak 2011 yılının ilk çeyreğinde euro’nun TL karşısında değer kazanması sonucu İŞ GYO’nun kambiyo zararlarında artış oldu ve kar beklentilerimizin altında çıktı. Şirketin satış gelirleri ise yüzde 15 artışla 27 milyon TL oldu. İş GYO için 2011 yılı net kar beklentimiz 61 milyon TL. Şirket için 2011 yılı tahmini rakamlarıyla hesaplamış olduğumuz piyasa çarpanları 12.6 fiyat/kazanç, 0.7 piyasa değeri/defter değeri düzeyinde. 1.39 milyar TL net aktif değeriyle yüzde 45 iskontolu işlem gören İş GYO hisseleri için hedef fiyatımız 2.48 TL. Bu da “endeksin üzerinde getiri”ye işaret ediyor.
Trakya Cam: Şirketin 2011 yılı ilk çeyrek net karı, 2010’un eş dönemine göre yüzde 25 yükselişle 43.3 milyon TL oldu. Bu rakam beklentilerimizin yüzde 12 üzerinde. Bu yılın ilk çeyreğinde Trakya Cam’ın 2.3 milyon TL ertelenmiş vergi geliri sağlaması net karının beklentinin üzerinde gerçekleşmesini sağladı. Şirketin satış gelirleri ise 284 milyon TL oldu. Trakya Cam’ın 2011 yılı net karının 2010’a oranla yüzde 13 düşüşle 193 milyon TL olacağını tahmin ediyoruz. Şirket için 2011 yılı tahmini rakamlarıyla hesapladığımız piyasa çarpanları ise 11.1 fiyat/kazanç ve 1.2 piyasa değeri/defter değerine karşılık geliyor. Trakya Cam hisseleri için 4.20 TL hedef fiyatla yüzde 20 yükselme potansiyeli öngörüyoruz. Bu da “endeksin üzerinde getiri” anlamına geliyor.
Tüpraş: 2011 yılı ilk çeyrek net karı, 2010’un eş dönemine göre yüzde 203 yükselerek 306 milyon TL oldu. Bu rakam beklentimizin yüzde 19 üzerinde. Aynı dönemde şirketin FAVÖK’ü de yüzde 100 yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde Tüpraş’ın yurtiçi satışları yüzde 4, ihracatı ise yüzde 37 arttı. Tüpraş için 2011 yılı net kar beklentimiz, 2010’a oranla yüzde 33 yükselişle 984 milyon TL. 2011 yılı tahmini rakamlarıyla hesapladığımız piyasa çarpanları 11.1 fiyat/kazanç ve 2.1 piyasa değeri/defter değeri düzeyinde. Tüpraş hisseleri için hedef fiyatımız 51 TL. Bu da yüzde 16 yükselme potansiyeliyle “endeksin üzerinde getiri”ye işaret ediyor.
Vakıflar Bankası: 2011 yılı ilk çeyrek konsolide olmayan net karı, 2010’un eş dönemine göre yüzde 34.11 oranında artarak 409 milyon TL oldu. Bu rakam, beklentimiz olan 363 milyon TL’nin yüzde 13 üzerinde. Faiz oranlarındaki düşüş, ilk çeyrekte bankanın faiz gelirlerinin yüzde 5.11, faiz giderlerininse yüzde 8.81 oranında azalmasına yol açtı. Böylece net faiz gelirleri 700 milyon TL oldu. Bankanın faiz gelirlerinin faiz giderlerini karşılama oranı yüzde 196.30’a yükseldi. 2011’in ilk çeyreğinde özkaynaklar ise yüzde 2.57 oranında artarak 8.778 milyon TL’ye ulaştı. Böylece bankanın 2011 ilk çeyrekte özkaynak karlılığı yüzde 15.1 seviyesinde oluştu. Mart 2011 sonu itibariyle Vakıflar Bankası’nın kredileri yüzde 4.69 artışla 46.938 milyon TL’ye ulaştı. Takipteki kredilerin toplam kredilere oranı ise yüzde 4.8’den 4.5’e geriledi. 2011 yılı tahmini rakamlarıyla hesapladığımız piyasa çarpanları 7.5 fiyat/kazanç, 0.9 piyasa değeri/defter değeri düzeyinde. Vakıflar Bankası hisseleri için hedef fiyatımız 4.6 TL. Bu da yüzde 22 yükselme potansiyeliyle “endeksin üzerinde getiri” anlamına geliyor.
Barkın YALÇIN / Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı
Koza Altın’da hedef fiyat 28 TL
Koza Altın: Yatırımcıların güvenli liman olarak tercih edeceği altına karşı artan talep Koza Altın’ı öne çıkarıyor. 2005 yılında faaliyetlerine başladıktan bugüne kadar yıllık ortalama yüzde 45 oranında büyüyen şirketin toplam rezervleri 2010’da yüzde 18 artışla 2.1 milyon onsa yükseldi. Kaynaklarının rezerv potansiyeli ise aynı dönemde yüzde 25 artışla 9.9 milyon ons oldu. Önümüzdeki yıllarda rezerv ve kaynakların daha da büyümesini bekliyoruz. Koza Altın hisseleri, bu gelişmeler ışığında uluslararası benzerlerinden daha ucuz işlem görüyor. Hisse için 28 TL hedef fiyat doğrultusunda yaklaşık yüzde 25 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Akenerji: 2010 yılının son çeyreğinde devreye aldığı santrallerin de katkısıyla 2011’in ilk çeyreğinde satışlarını yüzde 94 oranında artırmayı başardı. FAVÖK marjını da yüzde 9.3’ten 20’ye yükseltti. Elektrik talebinin giderek artması ve şirketin yeni hidroelektrik santrallerinin 2011 sonu itibariyle faaliyete geçecek olması önemli. Bu iki etken sayesinde Akenerji, önümüzdeki dönemde de enerji piyasasının en önemli aktörlerinden biri olacak. Öte yandan şirketin satışına ilişkin sürecin haziran ayında başlaması ve bu yılın sonunda tamamlanması bekleniyor. Akenerji’nin satışıyla 20 civarında yerli ve yabancı enerji şirketleri ilgileniyor. Dolayısıyla hisse senetlerine ilginin yıl boyunca devam edeceğini düşünüyoruz. Şirket hisseleri için 4.20 TL hedef fiyatla yaklaşık yüzde 20 oranında yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
TSKB: Banka, 2011 yılının ilk çeyreğinde piyasa beklentilerinin yüzde 17 üzerinde 67 milyon TL net kar açıkladı. Ayrıca aynı dönemde kredilerini yüzde 7 oranında artırdı ve net faiz marjı yüzde 4.3 oldu. TSKB’nin kredi portföyünün yüzde 35’ini enerji yatırımları oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde de yenilenebilir enerji altyapı yatırımlarına ilginin süreceğini düşünüyoruz. Türkiye enerji sektörüne 2015 yılı sonuna kadar yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım yapılması bekleniyor. Bu arada TSKB’nin güçlü kaynak yapısıyla uzun vadeli ve düşük maliyetli kaynak bulmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Banka hisselerinde 3.51 TL hedef fiyatla yüzde 40 oranında yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Para Dergisi