Bütçe açığı ile borç ve faiz ödemeleri artışı verileri alarm verirken, Hazine’nin giderek artan bir şekilde altın cinsinden borçlanması dikkat çekiyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, ilk kez Ekim 2017 tarihinde 187 kg. altın karşılığı altın tahvili ve 171 kg. altına dayalı kira sertifikası ihraç eden Hazine, Ekim 2017-Ağustos 2019 döneminde toplam 41.5 ton altın borç aldı.
20.7 MİLYARA ÇIKTI
Eylül ve ekim ayında altınla borçlanmaya hız veren Hazine, söz konusu iki ayda toplamda 10.1 milyar TL’lik altın cinsinden borçlanmaya gitti. Eylülde yaklaşık 21, ekimde de 26 tonluk daha altınla borçlanmaya giden Hazine’nin mevcut altın cinsinden borç stoku 20.7 milyar TL’ye ulaştı.
Altınla borçlanma, Hazine’nin borç stoku hesaplarından “değişken faizli döviz cinsinden borç” başlığı altında yer alıyor.
2017’de yüzde 0.3 olan toplam iç borçlanmada altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının payı, 2018’de yüzde 0.7’ye, Ağustos 2019’da yüzde 5.94’e yükseldi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçlarının gerekçesi “Sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması, yurtiçi tasarrufların artırılması, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesi” olarak belirtilirken, Hazine dün de altınla borçlanma ihalesi yaptı.
Hazine’nin ilk altın cinsi borçlanmaya gittiği Ekim 2017’de 1200 dolar seviyesinde olan altının ons fiyatı, şu an 1500 dolar seviyesinde bulunuyor. Aynı dönemde dolar/TL kurunun 3.6 seviyesinden 5.7 seviyesine yükseldiği de düşünüldüğünde, altınla borçlanma hem dolar kurundaki artıştan hem de altının kendi fiyatının artışından kaynaklı risk taşıyor. Nitekim altının ons fiyatı bu dönemde TL cinsinden ikiye katlamış durumda. Altınla borçlanma faizleri diğer borçlanma enstrümanlarına göre düşük olsa da, altın fiyatlarındaki hızlı artış ciddi bir risk oluşturuyor.
Emre Deveci/Cumhuriyet