ABD’de havacılık devi Boeing, iki ölümcül 737 Max kazasıyla bağlantılı olarak açılan ceza davasından kurtuldu. BBC'nin haberine göre, Teksas’ta görülen davada Yargıç Reed O’Connor, Adalet Bakanlığı’nın davanın düşürülmesi yönündeki talebini kabul etti. O’Connor, kararın kamu yararına olmadığı yönündeki endişelerini dile getirse de, hükümetin “iyi niyetli davrandığını” ve talebi reddetmek için yasal bir gerekçesi bulunmadığını belirtti.
Aileler karara tepki gösterirken, bazı avukatlar üst mahkemeye itiraz hazırlığında olduklarını açıkladı.

ADALET BAKANLIĞI DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNDU
ABD Adalet Bakanlığı, 2018'de Endonezya ve 2019'da Etiyopya'da Boeing'e ait uçakların 346 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı iki kazaya ilişkin Ekim 2024'te imzaladığı anlaşmanın ardından Mayıs ayında şirketle yeni anlaşmaya vardı.
Şirketin 1 milyar doları aşkın yatırım yapması ve kazalarda ölenlerin yakınlarına 445 milyon dolar ödemesi karşılığında hakkındaki "yetkilileri yanlış yönlendirme" suçlamalarının düşürülmesini öngören yeni anlaşmanın yanında Adalet Bakanlığı, yapılması beklenen duruşmanın da iptali için mahkemeye başvurmuştu.

ÖNCEKİ ANLAŞMALAR NELERDİ?
ABD Adalet Bakanlığı, 346 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki "737 Max" tipi uçağın 2018'de Endonezya ve 2019'da Etiyopya'daki kazalarına ilişkin Boeing şirketiyle daha önce de benzer anlaşmalar imzalamıştı.
Boeing, 2021'de imzaladığı anlaşmayla şirketin Federal Havacılık İdaresi (FAA) görevlileri tarafından denetlenmesini, 2,5 milyar dolar tazminat ve para cezası ödemeyi kabul etmişti.
Federal savcılar, anlaşma gereği şirketi denetleyen FAA görevlilerini "2018 ve 2019'daki kazalarda etkili olduğu düşünülen uçuş kontrol sistemi hakkında yanlış yönlendirdiği", hükümeti kandırdığı ve söz konusu anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Boeing'i suçlamıştı.
Ardından Adalet Bakanlığı, Ekim 2024'te Boeing ile yeniden anlaşma imzalamış, bağımsız denetimcilerin 3 yıl boyunca güvenlik ve kalite prosedürlerini incelemesi ve şirketin 243,6 milyon dolar para cezası ödemesi öngörülmüştü.
patronlardunyasi.com