Ekonomi
İstanbul’da bir haftada 3 halk otobüsü kazası meydana geldi. Ancak 3 halk otobüsünün markasının BMC olması dikkat çekti.
TMSF’nin 985 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardığı BMC’yi 751 milyon liraya Star ve Akşam’ın sahibi Ethem Sancak aldı. Ancak mayıs ayında yapılan satışa rağmen fabrika yeniden üretime geçmedi.
Rutin bakım yapılamıyor
Bu yüzden çoğunlukla özel halk otobüsü olarak kullanılan BMC’nin Belde modelinde baş gösteren yedek parça sorunu bir türü aşılamadı. İstanbul Özel Halk Otobüsleri’nde (İHÖ) düşük fiyatı nedeniyle tercih edilen araçların rutin bakımlarında ihtiyaç duyulan parçaların bile piyasada güçlükle bulunması kazalara davetiye çıkardı. Yedek parça üretimi olmaması ve servis sorunu nedeniyle İHÖ’de çalışan BMC markalı otobüsler satışa çıkarıldı.
Arsası için mi aldı?
İşadamı Ethem Sancak’ın BMC Kamyon ve Otobüs Fabrikaları’nı almasının arkasında şirketin varlıkları olduğu iddia edilmişti.
TMSF’den 751 milyon liraya satın alan Ethem Sancak’ın BMC’yi gayrimenkul varlıkları için aldığı gündeme gelmişti. Kamyon, belediyelere otobüslerinin yanı sıra TSK’ya zırhlı araç Kirpi de üreten BMC’yi devralan Sancak, İzmir Bornova’da kurulu fabrikanın 220 dönümlük arsasının da sahibi oldu.
Gayrimenkul uzmanları, fabrikanın arsa değerinin halen 300 milyon lira civarında olduğunu ancak yapılacak imar değişikliğiyle birlikte değerin 2 milyar liraya kadar çıkabileceğini belirtiyor.
Öte yandan Ethem Sancak’ın devraldığı BMC arazisinin değerini katlayacak en önemli güç ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ’nin hem ilçe hem de il belediyesinden bağımsız olarak imar çıkartabilme yetkisi. Uzmanlar arsanın üzerinde AVM olması durumunda değerinin 1.1 milyar liraya ulaşabileceğini belirtiyor.
Hurdadan alıyoruz
Halk Otobüsü Şoförü Ercan Acar, BMC’nin kasası ve koltukları dışında her şeyinin ithal olduğunu söyledi. Acar şunları kaydetti: “Bir halk otobüsü hiç marş kapatmadan 18 saat yol yapar. Kazaların asıl nedeni budur. Araç sahipleri otobüse ne lastik alır, ne de bakımlarını zamanında yaptırır. Zaten yedek parçayı da hurda araçlardan alıp takıyorlar. Teftiş eden kimse yok. Orjinal parça bulmak zor. Bulursak da pahalı olduğu için patron istemiyor.”
Bora Erdin/Sözcü