Dünya genelinde iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli eşik olarak kabul edilen 1,5 santigrat derece hedefi, sanıldığı kadar güvenli olmayabilir. Communications Earth and Environment dergisinde dün yayımlanan bilimsel araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 1,5 dereceye ulaşsa veya mevcut 1,2 derecelik seviyelerde kalsa dahi, kutuplardaki buz tabakaları hızla erimeye devam edecek. Bu durum, deniz seviyelerinde ciddi yükselmelere ve kıyı topluluklarının yerlerinden edilmesine neden olabilir.
İngiltere Durham Üniversitesi’nden buzullar üzerine çalışan Profesör Chris Stokes, “1,5'in tüm sorunlarımızı çözeceği konusunda bir tür yanlış anlaşılma vardı” diyerek, güvenli eşik seviyesinin aslında 1 dereceye daha yakın olduğunu vurguladı. Ancak bilim insanları, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.
Araştırma, özellikle Grönland ve Antarktika’daki devasa buz tabakalarına odaklanıyor. Bu bölgeler, erimeleri halinde küresel deniz seviyesini 60 metreye kadar yükseltebilecek potansiyele sahip. Halihazırda bu buzullar, 1990’lardan bu yana dört katına çıkan bir hızla yılda yaklaşık 370 milyar metrik ton buz kaybediyor.
Bilim insanları, 150’den fazla akademik çalışmayı inceleyerek deniz seviyesi artışlarını modelledi. Ayrıca, Dünya’nın yaklaşık 125.000 yıl önceki “Son Buzul Arası Dönem” olarak bilinen sıcak dönemini analiz ederek, buzul erimelerinin geçmişte nasıl gerçekleştiğini anlamaya çalıştılar. O dönemden kalan antik mercan resifleri ve deniz tortulları, o zamanki deniz seviyesinin bugünkünden onlarca metre daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Wisconsin Üniversitesi Madison’dan araştırma profesörü Andrea Dutton, “Bir derecenin her kesri önemlidir” diyerek, bu tür bir deniz seviyesi artışına insanlığın mühendislikle uyum sağlayamayacağını ifade etti.
Araştırmaya göre, bugün yaklaşık 230 milyon insan deniz seviyesinden sadece bir metre aşağıda yaşıyor. Küresel sıcaklıklar bu seviyelerde kalmaya devam ederse, önümüzdeki yüzyıllarda deniz seviyesi birkaç metre daha yükselebilir ve kıyı şehirleri ile bazı eyaletlerin tamamen sular altında kalmasına yol açabilir.
Profesör Stokes, ekvatora yakın bölgelerde, özellikle Mikronezya ve Karayipler gibi adalarda, yerçekimi etkisi nedeniyle deniz seviyesinin daha da fazla yükselebileceğini belirtti. “Bu, varoluşsal bir tehdit” diyen Stokes, bazı ada devletlerinin birkaç yüzyıl içinde haritadan silinebileceği uyarısında bulundu.
patronlardunyasi.com