Finans


AİHM, Kentbank'ın ardından TMSF tarafından el konulan Demirbank'ta da mülkiyet hakkı ihlali yapıldığına karar verdi. Türkiye tazminata mahkum edildi. Şimdi gözler kasasında 2 milyar lira fazladan para bulunan Bank Asya'ya yapılan siyasi infaza ve bunun Türkiye'ye olan maliyetine çevrildi.
0 0 0  
   
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) öz sermayesi eksiye düştüğü için el konulan Kent Bank'tan sonra aynı durumda TMSF'ye devredilen Demirbank ortaklarının yaptığı başvuruyu da değerlendirdi.

AİHM, mülkiyet hakkı ihlali ve ortakların Türkiye'de açtıkları davalarda haklarını arayamadıkları gerekçesiyle yaptıkları başvurularda Türkiye'yi haksız buldu. AİHM'den yapılan açıklamada, tazminat kararının ise daha sonra verileceği bildirildi. Bu karar dikkatleri BDDK'nın skandal kararıyla siyasi infaza uğrayan Bank Asya'ya çevirdi.

Uzmanlar, borçlarını ödeyemediği için el konulan Demirbank için verilen kararı örnek göstererek, yeterlilik rasyosu yüzde 18 olan ve kâr açıklayan Bank Asya için Türkiye'nin çok daha büyük tazminatlar ödeyeceğini belirtiyor.

50 milyar dolar tazminat ödenebilir 

Demirbank'ın hissedarlarından Sema Cıngıllıoğlu 2006 yılında, Alman vatandaşı Michael Reisner ise 2009 yılında AİHM'ye başvurmuştu. Mahkeme yapılan iki başvuruyla ilgili, “Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. ve mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolün 1. maddesini ihlal ettiğine” hükmetti.

AİHM daha önce de Kent Bank davasında Türkiye'yi haksız bulmuş ve 4.5 milyar dolarlık tazminata mahkûm etmişti. Uzmanlar bu konuda da Bank Asya'nın Kent Bank'tan 10 kat daha büyük olduğuna dikkat çekip, Türkiye'nin Bank Asya ortaklarına ödeyeceği tazminatın 40-50 milyar dolar olabileceğini söylüyor.

Bank Asya davaları sürüyor

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından iftiralarla hedef haline getirilmeye çalışılan ve TMSF tarafından yönetimi gasp edilen Bank Asya, 2015 yılının ilk 4 ayında 13 milyon TL kâr açıkladı.

Bank Asya'nın 99 ortağının, BDDK'nın 3 Şubat 2015 tarihli yönetimin TMSF'ye devreden kararıyla başlayan süreçte uğradıkları zarardan dolayı BDDK üyeleri aleyhine 1'er milyon TL'lik tazminat talepli dava halen sürüyor. Banka ortakları ve hissedarların el koyma kararına karşı da dava açmaları bekleniyor. Yapılan hukuksuz el koymada devletin yanı sıra kararı alan ve uygulayan bürokratların sorumluluğu bulunuyor.

Demirbank nasıl batmıştı?

Demirbank, Türkiye'nin en büyük beş bankasından biri haline geldikten sonra 2000 yılı kasım ayında yaşanan likidite krizi ile TMSF'ye devredildi. Demirbank'ın TMSF'ye devrinde zarar rakamının özkaynaktan düşük olması gerekçe gösterildi.

BDDK, 2000 yılında aldığı kararda, Demirbank'ın varlıklarının bankacılık faaliyetlerini sürdürmeye yeterli olmadığı gerekçesiyle TMSF'ye devredilmesini kararlaştırdı. Banka daha sonra TMSF tarafından 2001 yılında HSBC'ye satıldı. Kentbank'a ise 2001 yılında el konuldu. 2000 krizinde sarsılan Kentbank'ın özkaynakları azaldı ve beklenen iyileşme gerçekleşmeyince TMSF'ye devredildi.   
Meydan Gazetesi