Patronlar


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun İl Örgütü tarafından Osman Ağa Meydanında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın katılımıyla "Fındığına sahip çık" mitingi düzenlendi. Partililer miting öncesi meydanda toplanarak horon teperek genel başkanlarının gelmesini beklediler. Yaklaşık 3 bin kişinin bulunduğu meydanda toplanan partililer elinde bulundurdukları dövizlere, " Kuş giribi kene, fındığın kurdu AKP, "Fındığımızı Zapsu'ya yedirmeyeceğiz", "Sayın Başbakan Zapsu'ya kefil olacağına öğrenciye sahip çık" yazarak seslerini duyurmaya çalıştılar.

Miting alanında vatandaşlara seslenen Baykal, geçtiğimiz yıllarda yaşanan don afeti nedeniyle yaptıkları bir çalışma ile Karadeniz bölgesine 300 trilyonluk bir ödemenin yapılması gerektiğini hükümete kabul ettirdiklerini hatırlattı. Baykal, afetler yasasına göre bu alacağın, fındık üreticisinin analarının ak sütü gibi hak kabul edilmesi gereken bir alacak olduğunu vurgulayarak, hükümet tarafından bu alacağın karşılanmadığını ileri sürdü. Baykal şunları söyledi:

"2004'de don afeti yaşandı ve Karadeniz bölgesi zaman zaman ortaya çıkan donlardan farklı olarak sadece ürünü değil ağacı da kaybetme tehlikesiyle karşılaştı. ;Çok acı bir olay yaşandı. O zamandan bu yana hepimizin gözü Karadeniz'in üzerindedir. Giresun, Ordu, Trabzon'un Doğu Karadeniz'in üzerindedir. Don afetinin yaşandığı yıllardan beri ben ve milletvekili arkadaşlarımız çeşitli vesilelerle buraya geldi ve bölgedeki fındık üreticilerini yalnız bırakmadı ve don afetinin zararına dikkati çekti ve bu konuda tespit yapılmasını istedi. Yakından takip ettik ve o zaman yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonunda 300 trilyona yakın devletin ödemesi gereken bir zararın ortaya çıktığı afetler yasasının hükümlerine göre Karadeniz bölgesine 300 trilyonluk bir ödemenin yapılması gerektiğini hükümete kabul ettirdik. Hükümet de dedi ki itiraz etmesine rağmen sonunda evet burada 300 trilyon kadar bir zarar vardır ve kanun gereği bu zararın bölgeye tazmin edilmesi gerekir dedi.

Bunun 40 trilyon kadarı ödendi. Şuan da Karadeniz bölgesindeki fındık üreticilerimizin devletten 252 trilyonluk henüz tahsil edilmemiş. Kanuna göre analarının ak sütü gibi hak kabul edilmesi gereken bir alacağı vardır. Bu boş bir söz değildir bu resmi, kanuni haktır. Bu doğu Karadeniz'in afetten mağdur olanların devletten alacağıdır. Hükümetin kabul ettiği alacağıdır. Kimsenin buna itiraz etmesi mümkün değil. Bu alacakların ödenmesi lazım . Fındığı konuşurken söylenecek çok şey var. ama en temel noktaya getirlmesi gereken konu budur. Biz Doğu Karadeniz halkı olarak Başbakandan atıfet, lütuf istemiyoruz bizi kayırmasını istemiyoruz. Hakkımızı 252 trilyon lirayı istiyoruz. Bölgeye tepeden bakmaya afra tafra satmaya başbakanın hakkı yoktur. Önce bölgenin hakkını teslim et. Borcunu öde de öyle konuş."

2005-2006 yılına gelindiğinde fındığın fiyatını kim belirleyecek kavgasının ortaya çıktığını kaydeden Deniz Baykal, 2002'ye kadar fındığın fiyatını hükümetlerin belirlediğine işaret ederek, "Hükümetin arkasında tabi bazı çevreler hükümeti etkiliyordu, yönlendiriyordu, hükümetin ilan edeceği fiyatı o çevreler hükümetin ağzından söyletmeyi başarıyordu 2002'ye kadar. 2002'den sonra durum değişti. Dediler ki fındığı devlet desteklemesinden çıkarıyoruz. ve maalesef fındığı üretici birlikleri fiyatlandıracak, bizim işimiz değil bunu üretici birlikleri yani FKB belirlesin. Bunun sonucu ne oldu biliyor musun fındığın fiyatını Ankara, hükümet değil Giresun Ordu ve üretici belirlemeye başladı. Eskiden Ankara, Ankara'nın arkasındaki belirlerdi. Şimdi Ankara devreden çıktığını söyledi. Bir önemli karar fındığın fiyatını bölgedeki üretici birlikleri belirlesin dediler. 2003-2004-2005 böyle gelişti. Ne oldu 1 milyon 600 bin lira olan fındık fiyatı 2 milyon 200 bin lira oldu. Birden bire 2002 ile birlikte üretici FKB artı