RİSK HESAPLAMALARINDA YENİ DÖNEM
Basel Bankacılık Denetim Komitesi’nin önerdiği ve 2033 yılına kadar kademeli olarak devreye girecek olan Basel IV reformları, bankaların risk ağırlıklı varlıklarını (RWA) hesaplarken kullandığı iç modelleri önemli ölçüde sınırlandırıyor. Bu da, sermaye yeterliliğini etkileyen temel göstergelerde ciddi değişimlere yol açıyor.
Financial Times'ın haberine göre Deutsche Bank, Basel IV kapsamında yapılan yeni hesaplamalara göre, bankanın risk ağırlıklı varlıklarının (RWA) yaklaşık üçte bir oranında artarak 470 milyar euroya yükseleceğini bildirdi.
Banka, bu artışın çekirdek sermaye gücünü temsil eden CET1 oranını 2033'e kadar yüzde 13,8'den yüzde 10,4'e düşürebileceğini açıkladı. Bu oran, hem bankanın mevcut hedefi olan %13,5-14’ün, hem de yasal asgari oran olan %11,3’ün altında kalıyor.
İÇ MODELLER TARTIŞMASI
Deutsche Bank, son yıllarda iç risk modelleri konusunda düzenleyicilerle sık sık karşı karşıya geldi. Bankaların kendi modelleriyle hesapladıkları risk oranları, kurumlar arasında farklılık yarattığı için Basel IV ile daha standart ve karşılaştırılabilir bir yapıya geçiliyor.
Yeni düzenlemelere göre 2030'dan itibaren bankalar, iç modellerle hesaplanan risk ağırlıklı varlıkların (RWA) standart modele göre en az %72,5’ini baz almak zorunda kalacak.
Banka CFO’su James von Moltke, daha önce yaptığı açıklamada, yeni sistemin devreye girmesiyle ilk aşamada yaklaşık 30 milyar euroluk bir “ilk gün etkisi” beklediklerini söylemişti. Ancak son “Pillar 3” raporuna göre, Deutsche’nin risk ağırlıklı varlıklarının (RWA) toplam artış en kötü senaryoda 63 milyar euroya kadar çıkabilir.
Halihazırda Deutsche’nin risk ağırlıklı varlıkları (RWA) yalnızca %33’ü standart modellerle hesaplanıyor. Bu oran, rakipleri BNP Paribas ve UBS’te %50’nin üzerinde.
BANKADAN "TEMKİNLİ İYİMSERLİK" MESAJI
Banka yönetimi, yapılan hesaplamaların olası yasal düzenlemelerin hafifletici etkilerini ya da ileride uygulanabilecek sermaye optimizasyon planlarını yansıtmadığını belirtti.
Yapılan açıklamada, “Son yıllarda düzenleyici değişikliklerin etkisini, sermaye verimliliği önlemleri ve organik sermaye üretimiyle başarıyla dengeledik” denildi.
Deutsche Bank, stratejisinin ve sermaye iade planlarının bu değişikliklerden etkilenmeyeceğini de vurguladı.
BANKANIN HİSSELERİ İKİ GÜNDE YÜZDE 6 DEĞER KAYBETTİ
Deutsche Bank hisseleri, açıklamanın ardından iki işlem gününde %6 değer kaybetti. Citi analistleri bu düşüşü “abartılı” buldu.
Uzun geçiş süreci ve nihai kuralların değişebileceği göz önüne alındığında, kısa vadede sermaye getirisi beklentileri üzerinde büyük bir baskı görmediklerini belirttiler.
BASEL IV’TEN ETKİLENECEK DİĞER BANKALAR
Deutsche Bank, yeni kurallardan en çok etkilenecek bankalardan biri olarak öne çıkarken; SEB, Danske Bank ve UBS gibi kurumlar da benzer etkilere açık. Bazı bankalar ise sürecin ilk aşamasında avantajlı konumda. Örneğin Commerzbank’ın risk ağırlıklı varlıkları (RWA) mevcut metodolojiye göre 174 milyar eurodan, 2033'e kadar sadece 190 milyar euroya yükselecek.
patronlardunyasi.com