Kendisi de Rusya'dan ayrıldıktan sonra birkaç yıl İstanbul'da yaşayan Pyanıh, “Barcelona’nın merkezinde kahve 2 euro, İstanbul’un kenar mahallesinde, Beylikdüzü'nde 130 lira. Yani Türk lirasıyla hesapladığınızda, kahve Türkiye’de daha pahalı. Bu nasıl olur?” diyerek fiyatlardaki dengesizliğe dikkat çekti.
Pyanıh’ın konuğu, 2022’de İstanbul’un Beylikdüzü semtinde daire satın alıp kısa süre sonra oturma izni uzatılmayınca zararına sattığını söyleyen Rus girişimci Artur oldu. İki yıl önce 900 dolara üç odalı havuzlu bir daire kiraladığını anlatan Artur, “Bugün aynı konutun dolar bazında fiyat neredeyse ikiye katlandı” dedi. Gazeteci Pyanıh, “İstanbul’da yaşamak artık Madrid ya da Valensiya kadar pahalı hale geldi. Eskiden Türk lirasi zayıf ama fiyatlar dengeliydi; şimdi döviz kazanan için bile Türkiye ucuz değil” yorumunu yaptı.
Programda çocuklu ailelerin harcamalarına da yer verildi. Artur, “İstanbul’da 2022’de çocuğumuzun okuluna yılda 7 bin dolar ödüyorduk. Ertesi yıl okul aynı program için 13 bin dolar istedi” derken, Pyanıh bunu “Türkiye’de yüzde 100 enflasyonun günlük hayattaki en somut örneği” olarak tanımladı. Aynı kalitedeki özel okulların İspanya’da yıllık 5 bin euro civarında olduğunu belirten televizyoncu, “Eğitim, Türkiye’de orta gelirli aile için artık lüks haline geldi” ifadelerini kullandı. Pyanıh ayrıca, gıda ve kiralarda da farkın kapandığını söyledi:
“İspanya’da süpermarkette kuzu eti 25 euro, İstanbul’da aynı ürün 1500 lira, yani 30 eurodan fazla. Sebze, balık, hatta kahve fiyatı neredeyse aynı. Türkiye’nin avantajı kalmadı.”
Ünlü gazeteciye göre, “ucuz Türkiye” dönemi kapanıyor. “Türk ekonomisinde hâlâ fırsatlar var ama sıradan yaşam artık Avrupa’dan ucuz değil” diyen Pyanıh, videonun sonunda “Mavi deniz, güzel yemekler ve sıcak insanlar hâlâ orada. Fakat yaşamak isteyen için artık hesap farklı” sözleriyle değerlendirmesini tamamladı.
patronlardunyasi.com