Finans


Gelir İdaresi Başkanlığından, Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırıldığı bildirildi. Bank Asya bu karara göre 8 Eylül'den itibaren vergi daireleri adına vergi tahsilatı yapamayacak

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırıldığını bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre 8 Eylül'den itibaren bank asya vergi daireleri adına vergi tahsilatı yapamayacak.

Halen vergi tahsilatının bankalar aracılığı ile yapılmasında Maliye Bakanlığı yetkili konumda bulunuyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada " Yapılan değerlendirmeler sonucunda Asya Katılım Bankası A.Ş. ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılması uygun görülmüş ve anılan Bankaya yapılan bugünkü tarihli tebligatla gerekli bildirimde bulunulmuştur.

Fesih işlemi 8 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girecektir. Banka, bu tarihe kadar vergi daireleri adına vergi tahsilatlarını yapabilecek ve tahsil ettiği tutarları feshe konu protokollerde belirtilen süre ve şekilde Hazine hesaplarına aktaracaktır" denildi.      
Ancak Başbakan Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut'tan 360 TV'de Bank Asya ile ilgili farklı açıklamalar geldi. Yiğit Bulut "Sayın Başbakan'ın bilgisi dahilinde Bank Asya'nın devlet tarafından alınmasıyla ilgili bir tasarruf ya da girişim yoktur. SPK'yı göreve çağırıyorum. Bank Asya hisselerini kimler aldı" dedi.

HİSSELERİ BUGÜN SERT DÜŞTÜ

Bu açıklamanın ardından sabah açılışta Bank Asya hisseleri ilk işlemlerde yüzde 3.82 düştü. Düşüş daha sonra yüzde 9'u aşarken Bank Asya hisseleri 1.20 TL'ye kadar geriledi. Bank Asya hisseleri şu dakikalarda yüzzde 5,34 kayıpla 1,24 TL'den işlem görüyor. Piyasa değeri ise bu fiyata göre 1 milyar 116 milyon TL'de.

Bank Asya, 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk iddiaları operasyonunun ardından hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilimde cemaate yakın banka olarak değerlendirilmiş ve mevduat çıkışı yaşayarak zor bir sürece girmişti. 17 Aralık'tan dünkü kapanışa kadar bankanın hisseleri yüzde 35 değer kaybetti.

HİSSELER KAPATILDI

Bank Asya ile ilgili son haber ise Borsa İstanbul'dan geldi. Borsa İstanbul, seans arasında KAP'a gönderdiği açıklamada, bankanın hisselerinin geçici olarak işleme kapatıldığını açıkladı. Açıklamada, "Ulusal Pazar'da işlem görmekte olan Asya Katılım Bankası A.Ş. (ASYAB.E) paylarının işlem sırası, Borsamız Hisse Senetleri (Pay) Piyasası Yönetmeliği'nin 25/a maddesi uyarınca, 07.08.2014 tarihinde ikinci seans öncesinde geçici olarak işleme kapatılmıştır"